Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Изправено напрежение което зависи от честотата на ТТL импулс
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gofeto
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2012 11:35    Заглавие: Изправено напрежение което зависи от честотата на ТТL импулс Отговорете с цитат

Здравейте, нов съм тук и реших да се обърна за помощ, проблема ми е колкото теоретичен, толкова и практически, значи работя към моя университет и моя работодател иска от мен да разработя ел схема, която да превръща TTL импулс в изправено напрежение, което да зависи от честотата му, тоест като променям честотата на импулса, да се регулира и напрежението, принципно според мен схемата е проста, 2 активни ниско честотни филтъра, за да не може напрежението да излиза със фаза обърната на 180 градуса, само че като го пусна на симулационната програма, виждам, че каквато и честота да избера напрежение си остава 2.5 волта, принципно знам, че е това се получава от разреждането и зареждането на кондензатора, ама моя работодател каза, че това била схемата за добиване на такъв вид напрежение и аз съм само трябвало да си поиграя със стойностите на честотите, в момента съм още на фаза развитие и проектиране, така че използвам само идеални елементи, ако някой има идея какво мога да направя, за да го изкарам това изправено напрежение, и да се променя, когато променя честотата на импулса, моля да даде едно рамо, благодаря предварително и се извинявам, ако темата ми не е за този раздел

Exclamation Arrow Запознай се с правилата на форума и с кой бутон се отговаря Exclamation

Последната промяна е направена от gofeto на Пон Авг 06, 2012 11:52; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2012 11:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
каквато и честота да избера тока си остава 2.5 волта,

Първо научи що е ток и що е нарежение , а на твоя работодател бих му препоръчал да си наеме поне среден техник или инженер , ако иска да му се свърши работа !
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2012 11:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако импулсите са с еднаква по време продължителност - интегрираща верига > диод + кондензатор + товар .

Ако трябва напрежението да е независимо от продължителността на импулса - чакаш мултивибратор - с интеграща верига в изхода +консуматор .

Дай повече информация промяна на честота , коеф. на запълване, консуматор ....
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:e8E9S3POvV8J:ecad.tu-sofia.bg/et/2002/Statii%25202002-III/Frequency-to-Voltage%2520Converter%2520and%2520Method.pdf+&hl=bg&gl=bg&pid=bl&srcid=ADGEESgXAPyereSGn4ZDy1nYnX4diyF1U0iuZ11rRwOMdDqnwdPT2gkZa21Msk--ngRznHr1ffmdtVLvoHq9qBW59FFSE7qSohzUTaEMlA6zgVXbZ8kWESsdHTFtyzI0OyGcqhuSy5qD&sig=AHIEtbS8wq8hAr8LvfPeD9EUSMLe1OZFvQ

Последната промяна е направена от Techmaniac на Пон Авг 06, 2012 12:10; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gofeto
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2012 12:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи аз работя в университет и го правя този проект да науча нещо и на практика, работодателя ми даде една схема с 2 серийно свързани активни нискочестотни филтри, ама и нея я симулирахме и не работеше, консуматора ми е един лазер, който трябва да се регулира дефакто като променям честотата на импулса, който е симетричен и е 5 волта, правоъгълен
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2012 12:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Разгледай преобразователи честота-напрежение. Има готови ИС например:
http://www.analog.com/en/analog-to-digital-converters/voltage-to-frequency-converters/ad650/products/product.html

Не виждам как ще го направиш по друг начин. Ако се опитваш да го изградиш с дискретни елементи ще имаш затруднения с линейността. С интегрираща верига няма да стане при условие, че коеф. на запълване ти е константа и е 0,5.Напрежението винаги ще ти бъде пловината на 5 волта каквото е TTL нивото.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
gofeto
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2012 12:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами и аз това установих, като правих симулациите, ама той и дума не дава да се издума, че не работила веригата, било така, той я бил направил преди, въобще седяло извън дискусия, много благодаря за отговорите, наистина ми помогнахте Smile
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2012 13:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Я обяснете какво точно се опитвате да правите,.

Има по-прости и ефективни начини нещо да стане, отколкото теоретичните ви размисли.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
gofeto
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2012 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблемът е, че и на мен не ми се дава точна информация, това което съм написал по-горе, това ми е казано, а и не знам какво точно се очаква от мен, най-просто от 5 волтов симетричен правоъгълен импулс, трябва да изкарам изправено напрежение, което да зависи от честотата на правоъгълния импулс, това е, импулса се подава от Импулсен генератор и такава схема да направя, че като се промени честотата от импулсния генератор, да се променя и изправеното напрежение.
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2012 15:08    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull написа:

........ С интегрираща верига няма да стане при условие, че коеф. на запълване ти е константа и е 0,5.Напрежението винаги ще ти бъде пловината на 5 волта каквото е TTL нивото.

Това не е вярно . При всички случаи ти трябва интегрираща верига .

за примера който си дал е : - разгледай фиг.1 от линка в предишния ми пост
"Ако трябва напрежението да е независимо от продължителността на импулса - чакаш мултивибратор - с интеграща верига в изхода +консуматор . "

В осталите случаи
При запазване на продължителността на импулса независим от честотата / това е все едно да променяме коеф. на запълване / - ни трябва само интегр.верига +консуматор
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Авг 06, 2012 16:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Поискай си точната информация, защото без точно задание става не технически форум, а такъв за класическа и дървена филосовия.

След като питате тук значи по вашия начин не става и няма защо да занимавате форума с размислите ви.

Справка http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=85472 Ефин такъв мислител като вас беше решил че му трябва да следи ъгъла на завъртане на потенциометър, пък му трябва термодатчик за да включи вентилатор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети