|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gofeto Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 11:35 Заглавие: Изправено напрежение което зависи от честотата на ТТL импулс |
|
|
Здравейте, нов съм тук и реших да се обърна за помощ, проблема ми е колкото теоретичен, толкова и практически, значи работя към моя университет и моя работодател иска от мен да разработя ел схема, която да превръща TTL импулс в изправено напрежение, което да зависи от честотата му, тоест като променям честотата на импулса, да се регулира и напрежението, принципно според мен схемата е проста, 2 активни ниско честотни филтъра, за да не може напрежението да излиза със фаза обърната на 180 градуса, само че като го пусна на симулационната програма, виждам, че каквато и честота да избера напрежение си остава 2.5 волта, принципно знам, че е това се получава от разреждането и зареждането на кондензатора, ама моя работодател каза, че това била схемата за добиване на такъв вид напрежение и аз съм само трябвало да си поиграя със стойностите на честотите, в момента съм още на фаза развитие и проектиране, така че използвам само идеални елементи, ако някой има идея какво мога да направя, за да го изкарам това изправено напрежение, и да се променя, когато променя честотата на импулса, моля да даде едно рамо, благодаря предварително и се извинявам, ако темата ми не е за този раздел
Запознай се с правилата на форума и с кой бутон се отговаря 
Последната промяна е направена от gofeto на Пон Авг 06, 2012 11:52; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 11:49 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | каквато и честота да избера тока си остава 2.5 волта, |
Първо научи що е ток и що е нарежение , а на твоя работодател бих му препоръчал да си наеме поне среден техник или инженер , ако иска да му се свърши работа ! |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
|
|
 |
gofeto Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 12:09 Заглавие: |
|
|
| Значи аз работя в университет и го правя този проект да науча нещо и на практика, работодателя ми даде една схема с 2 серийно свързани активни нискочестотни филтри, ама и нея я симулирахме и не работеше, консуматора ми е един лазер, който трябва да се регулира дефакто като променям честотата на импулса, който е симетричен и е 5 волта, правоъгълен |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 12:31 Заглавие: |
|
|
Разгледай преобразователи честота-напрежение. Има готови ИС например:
http://www.analog.com/en/analog-to-digital-converters/voltage-to-frequency-converters/ad650/products/product.html
Не виждам как ще го направиш по друг начин. Ако се опитваш да го изградиш с дискретни елементи ще имаш затруднения с линейността. С интегрираща верига няма да стане при условие, че коеф. на запълване ти е константа и е 0,5.Напрежението винаги ще ти бъде пловината на 5 волта каквото е TTL нивото. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
gofeto Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 12:52 Заглавие: |
|
|
Ами и аз това установих, като правих симулациите, ама той и дума не дава да се издума, че не работила веригата, било така, той я бил направил преди, въобще седяло извън дискусия, много благодаря за отговорите, наистина ми помогнахте  |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
gofeto Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 14:08 Заглавие: |
|
|
| Проблемът е, че и на мен не ми се дава точна информация, това което съм написал по-горе, това ми е казано, а и не знам какво точно се очаква от мен, най-просто от 5 волтов симетричен правоъгълен импулс, трябва да изкарам изправено напрежение, което да зависи от честотата на правоъгълния импулс, това е, импулса се подава от Импулсен генератор и такава схема да направя, че като се промени честотата от импулсния генератор, да се променя и изправеното напрежение. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 15:08 Заглавие: |
|
|
| the_bull написа: |
........ С интегрираща верига няма да стане при условие, че коеф. на запълване ти е константа и е 0,5.Напрежението винаги ще ти бъде пловината на 5 волта каквото е TTL нивото. |
Това не е вярно . При всички случаи ти трябва интегрираща верига .
за примера който си дал е : - разгледай фиг.1 от линка в предишния ми пост
"Ако трябва напрежението да е независимо от продължителността на импулса - чакаш мултивибратор - с интеграща верига в изхода +консуматор . "
В осталите случаи
При запазване на продължителността на импулса независим от честотата / това е все едно да променяме коеф. на запълване / - ни трябва само интегр.верига +консуматор |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 16:26 Заглавие: |
|
|
Поискай си точната информация, защото без точно задание става не технически форум, а такъв за класическа и дървена филосовия.
След като питате тук значи по вашия начин не става и няма защо да занимавате форума с размислите ви.
Справка http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=85472 Ефин такъв мислител като вас беше решил че му трябва да следи ъгъла на завъртане на потенциометър, пък му трябва термодатчик за да включи вентилатор. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|