|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 25, 2012 11:25 Заглавие: |
|
|
| Темата си е СУПЕР, а последнитев две мнения АУТ от пейзажа ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2012 9:35 Заглавие: |
|
|
| ivanovbg написа: | | Може и да имат някакви разлики в сантиметрите, аз меря с мултицет и осцилоскоп, а не с рулетка |
Да Ви призная честно, Г-н Иванов , аз сьм строителен работник, а автомобилната електроника ми е само хоби . И като такьв /строител/ ,бих Ви помолил да обясните : какво измервате с тоя осцилоскоп ,по тея американски кочини ,а сьщо така и по другите. Този осцилоскоп с някакьв вграден софтуер ли е, или друго ? И още един вьпрос : Бихте ли обяснили нещо за тоя протокол на CAN комуникацията ,така, като за "бетонджия", например ,по колко жици става тази работа и каква е горе долу организацията и ,и защо се "влага" по колите ? Цялата ни бригада / 3 души / обсьждаше темата ,в сьбота и неделя докато правехме замазка 45 м2 на една вила до софия . Искам да подчертая , че и другите 2-ма от бригадата са неистови фенове на автоелектрониката .и искат да научат нещо ново .
Дано ,не Ви обиждам с ниската си квалификация , така ,че да не ми отговорите . За обратното, ще Ви бьда много благодарен , а надявам се и други потребители на форума които следят темата с интерес .А ако Вие имате някакви строителни вьпроси-винаги сьм насреща ! |
|
|
 |
stoianivanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2012 10:52 Заглавие: Как да изчисля резисторен делител |
|
|
Хора, много се отклонихте от темата за тези генератори, на нашите кочини ги няма тези генератори за които спорите.
Към схемата за дневни светлини с реле искам да сложа едно зумерче от електронен часовник + към клема D на генератора - към късите, ако например бобинката на релето изгори зумерчето ще ми сигнализира. То се захранва с 1.5 V, тока му е 8mA, смятам че може да се захрани през резисторен делител, по закона на ом намирам че последователното съпротивление R1 трябва да е около 1.8к (или греша), но колко да е R2 след него към маса, и изобщо ще стане ли с резисторен делител ? |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2012 13:01 Заглавие: |
|
|
Можеш да ползваш примерно DF1117-1.5 или ценер на 1.5в дет да му пуснеш 15-25 милиампера ,или 3 диода в права посока =ценер 1.5в приблизително . Някой светодиоди сьщо имат ценеров ефект вьв и околу този диапазон в права посока .В последния случай хем ще свири ,хем ще свети светодиода  |
|
|
 |
stoianivanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2012 13:28 Заглавие: |
|
|
| ivo07 шегуваш се или не си наясно с диоди, светодиоди и ценери. |
|
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2012 13:30 Заглавие: |
|
|
Ще ти го обясня като за бетонджия
По две жици е като телефон. Принципа е следния- представи си, че между етажите се движат номерирани колички с бетон и на всеки етаж има много бетонджии. Всеки номер е запазен за на определен бетонджия(комп) който изсипва бетон(информация за това какво прави и докъде е стигнал) в нея. Бетонджията като мине количката покрай него гледа номера и ако му трябва съответния бетон(информация) я подминава или чете и се съобразява с нея. Така всеки бетонджия знае до къде са стигнали колегите му и се съобразява с тях.
Та това е начина за връзка по КАН линията. Тъй като бетонджиите са много, а времето за една обиколка е константа става относително бавно за да се включат и жичкаджиите да оставят информация в същите колички. Затова освен КАН се използва и ВАН, К и Л линия и т.н. В един автомобил.
Надявам се да съм бил ясен.
По темата- при повечето автомобили има лампа която инициира къси светлини- като не свети значи... Реле досега нямам развалено, но изгорели крушки сменям всеки ден. Не саи усложнявай живота безмислено. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2012 13:56 Заглавие: |
|
|
Хахахаха ! Супер обяснение Г-н Иванов .Еваларкааааа ! Сега цялата бригада ще се кефи и ще разбере принципа , ама що ли си мисля ,че не е точно сьщото като при бетона !? При нас един влачи ,количка след количка , а друг само отвреме на време .И мани другото ,ами колкото по-главен, толкова повече влачи, да не би и там да е така работата . Е това е готиното човек да има чуство за хумор .Още ведньж еваларка !!!!! и благодаря от цялата бригада !
Кьм стояниванов-не се шегувам пич ! С ценеровия ефект в права посока на диоди и светодиоди , никога не бих си позволил да се шегувам .
П.С. Ахааа ! имах впредвид диода/ите/ ,или светодиодиода да го включиш на местото на R2 по твоето питане ,и наново по закона на Ом да сметнеш тока който ти трябва ама да имаш и запас от ток |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2012 15:31 Заглавие: За ценерите... |
|
|
| Ценеров ефект (пробив е по-точно) може да настъпи при захранване на диода в обратна посока. Така че, бетонджията, ценеров ефект в права посока е пълна безсмислица, меко казано. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2012 16:09 Заглавие: |
|
|
И-и-и темата кърти направо. Човекът имаше предвид, че може да се сложи вместо ценеров диод- три диода в права посока или светодиод в права посока . Да не говорим дали се намират ценерови диоди за 1.5V, и ако се намират дали процесът е точно ценеров пробив.
От мухата слон правите, от 10 кладенеца вода вземате за да изкарате някого незнаещ, меко казано.
Аз три страници назад се опитах да обясня каквото знам за генераторите (бях "помолен", ясно е че в кавички), а се оказа че информацията ми била стара, сега всички коли (от соц. времето насам ) били с генератори с комуникация, ама не било комуникация, било само на хАмериканския внос, ама и там нямало ..... Ами това са пълни глупости, колко от хората тук в този форум карат такива коли, и колко от тях се занимават с "глупости" (може и без кавички) като нас? |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2012 16:32 Заглавие: Re: За ценерите... |
|
|
| gigant написа: | | Ценеров ефект (пробив е по-точно) може да настъпи при захранване на диода в обратна посока. Така че, бетонджията, ценеров ефект в права посока е пълна безсмислица, меко казано. |
Кво се праиш и Ти на чук бееее ? Много добре знаеш в коя част на характеристиката се работи за това дет сьм написал Ако не знаеш те ти малко инфо : Нека да разгледаме волт-амперната характеристика на един конкретен полупроводников диод - например на българския маломощен импулсен силициев диод 2Д5606 (фиг. 3.5б). При малки напрежения в права посока токът през диода нараства бавно и едва при напрежения над 0.5V се увеличава бързо. В резултат на това характеристиката има "коляно", което за силициевите диоди е около 0.5 - 0.6V, а за германиевите 0.2 - 0.3V. Физически неговото съществуване е свързано с анулирането на потенциалната бариера в прехода. По-нататък при увеличаване на напрежението в права посока токът през диода нараства рязко. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|