| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2012 9:33 Заглавие: |
|
|
1. Има късо между навивките на първичната.
2. Има по-малко навити там.
3. Изглежда фабричен но е пренавиван и е нарушена лаковата изолация на ламелите или 1 и/или 2 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2012 10:50 Заглавие: |
|
|
С две думи,нов траф.  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2012 21:19 Заглавие: Re: Загряване на магнитопровод |
|
|
| Цитат: | | По изработката изглежда на фабричен, макар че си мислех данеби да е грешно изчислен. | Най-вероятно точно там е проблема. Фабричен някакъв си, пренавиван по нашенски с нашенски формули. Без да се знае оригиналния дали е бил със медна сплав, а не чиста мед и магнитния коефициент на сърцевината. С цел по малко навивки и обем на трафа се навива от някаква сплав, а не чиста мед и сърцевината също не е със познатия ни коефициент за сметките.
Иначе другите вероятни причини вече са изброени. Само да добавя при ръждясала сърцевина също дава магнитно късо и грее. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2012 22:16 Заглавие: Re: Загряване на магнитопровод |
|
|
| Цитат: | | Само да добавя при ръждясала сърцевина също дава магнитно късо и грее. |
Много трансформатори съм виждал раждясали и работещи 24ч, но не ми е направило впечатление, че загряват.  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
bogege Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2012 23:00 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Много трансформатори съм виждал раждясали и работещи 24ч, но не ми е направило впечатление, че загряват. | За мен си напълно прав!
| Цитат: | | Само да добавя при ръждясала сърцевина също дава магнитно късо и грее. | Е това ако можеш ми го обясни!
, | Цитат: | | , може лака с който са напръскани ламелите да се е надраскал и да дава късо между ламелите. |
При мен силициевата ламарина е на листи !!Режа ламели каквито ми трябват и сглобявам трафа!! НИКОГА ламелите не се е налагало да ги лакирам отделно !
| Цитат: | Намотка на късо, лошо качество на магнитопровода, неправилно сметнато сечение на магнитопровода или броя навивки на първичната, трафа е сметнат пестеливо и се ползва само за повторнократковременен режим
Може би си най близко до истината! |
|
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 1:17 Заглавие: |
|
|
Хора да сте чували за вихрови токове и къде живеят. Да знаеш ръждата какво е и какво кара трафовете да греят.
Щоту аз знам че желязото на трафовете се загрява от вихърувите токове защото преминават през него и че ръждата пък е вид съпротивление и същите токове при ръжда са с по малка стойност и от там загряването е по малко Така че ръждясалите трафове може да нямат вид но пак си вършат достатъчно добре работата.А и ръждата в редки случаи е полезна  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 1:35 Заглавие: |
|
|
В резюме на темата мога да дам следната идея: да надраска лака по ламелите тук там, да пъхне трафа в една кофа със солена вода за една седмица за да ръждяса хубаво, после да го измие и подсуши. Ако не е намалил греенето да повтори
Пък ако продължава пак да грее, мисля че въобще няма да му е жал вече да изхвърли този ръждив боклук  _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 6:44 Заглавие: |
|
|
Вече сме във вярната посока. Отдавна трябваше да го изхвърли или пренавие.  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
Interceptor Опитен потребител

Регистриран на: 07 Май 2010 Мнения: 137 Местожителство: Бургас/Варна
|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 7:43 Заглавие: |
|
|
Изглежда фабричен защото е хубаво плътно навит, телта е старателно пристегната с коноп, лакиран и т.н. както си му е реда. На всичкото отгоре напреженията отгоре са пресовани върху алуминиева хартия, и отговарят на надписите!
Дадоха ми е една идея да свържа вторичната на 25волта последователно на първичната. Така би трябвало да се облекчи леко и ако уцеля начало-край изходното ще падне още. _________________ Никога не разкривай дали си щастлив или не преди да е дошъл последният ти ден..
E-mail: drm.electronics(at)gmail.com |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 9:44 Заглавие: |
|
|
Аз се убеждавам все пак, че имаш намотка на късо.
Много е трудно да се прецени дали загрява магнитопровода или намотката, т.е. те загряват и двете и трудно можеш да прецениш кое е причината. Ако за теб е ценен този траф или за наука - развивай го, записвай брой навивки на всички намотки. След това почети, намери формулките и пресметни. Ако получиш близки стойности навивки- навивай по оригиналните, ако получиш драстични разлики- мисли и смятай пак, ако решиш че има грешка в оригиналните бройки навивки- навий по твоите. Освен това можеш да завишиш с 10% броя на навивките на всички намотки, като запазиш коеф. на трансформация. По-големия брой навивки ще "свали" индукцията в магнитопровода и това е добре, но ще имаш относително повече загуби при натоварване, заради повечето жица (повече бр. навивки).
Успех! |
|
|
 |
|