Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Загряване на магнитопровод
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Авг 28, 2012 9:33    Заглавие: Отговорете с цитат

1. Има късо между навивките на първичната.
2. Има по-малко навити там.
3. Изглежда фабричен но е пренавиван и е нарушена лаковата изолация на ламелите или 1 и/или 2
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Вто Авг 28, 2012 10:50    Заглавие: Отговорете с цитат

С две думи,нов траф. Smile
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Авг 28, 2012 21:19    Заглавие: Re: Загряване на магнитопровод Отговорете с цитат

Цитат:
По изработката изглежда на фабричен, макар че си мислех данеби да е грешно изчислен.
Най-вероятно точно там е проблема. Фабричен някакъв си, пренавиван по нашенски с нашенски формули. Без да се знае оригиналния дали е бил със медна сплав, а не чиста мед и магнитния коефициент на сърцевината. С цел по малко навивки и обем на трафа се навива от някаква сплав, а не чиста мед и сърцевината също не е със познатия ни коефициент за сметките.
Иначе другите вероятни причини вече са изброени. Само да добавя при ръждясала сърцевина също дава магнитно късо и грее.
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 28, 2012 22:16    Заглавие: Re: Загряване на магнитопровод Отговорете с цитат

Цитат:
Само да добавя при ръждясала сърцевина също дава магнитно късо и грее.

Много трансформатори съм виждал раждясали и работещи 24ч, но не ми е направило впечатление, че загряват. Smile
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
bogege
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: st.zagora

МнениеПуснато на: Вто Авг 28, 2012 23:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Много трансформатори съм виждал раждясали и работещи 24ч, но не ми е направило впечатление, че загряват.
За мен си напълно прав!
Цитат:
Само да добавя при ръждясала сърцевина също дава магнитно късо и грее.
Е това ако можеш ми го обясни!

,
Цитат:
, може лака с който са напръскани ламелите да се е надраскал и да дава късо между ламелите.

При мен силициевата ламарина е на листи !!Режа ламели каквито ми трябват и сглобявам трафа!! НИКОГА ламелите не се е налагало да ги лакирам отделно !
Цитат:
Намотка на късо, лошо качество на магнитопровода, неправилно сметнато сечение на магнитопровода или броя навивки на първичната, трафа е сметнат пестеливо и се ползва само за повторнократковременен режим

Може би си най близко до истината! Smile
Върнете се в началото
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Сря Авг 29, 2012 1:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Хора да сте чували за вихрови токове и къде живеят. Very Happy Да знаеш ръждата какво е и какво кара трафовете да греят.
Щоту аз знам че желязото на трафовете се загрява от вихърувите токове защото преминават през него и че ръждата пък е вид съпротивление и същите токове при ръжда са с по малка стойност и от там загряването е по малко Twisted Evil Така че ръждясалите трафове може да нямат вид но пак си вършат достатъчно добре работата.А и ръждата в редки случаи е полезна Idea Very Happy
Върнете се в началото
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 29, 2012 1:35    Заглавие: Отговорете с цитат

В резюме на темата мога да дам следната идея: да надраска лака по ламелите тук там, да пъхне трафа в една кофа със солена вода за една седмица за да ръждяса хубаво, после да го измие и подсуши. Idea Ако не е намалил греенето да повтори Very Happy

Пък ако продължава пак да грее, мисля че въобще няма да му е жал вече да изхвърли този ръждив боклук Wink
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 29, 2012 6:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
....

Вече сме във вярната посока. Laughing Отдавна трябваше да го изхвърли или пренавие. Wink
Interceptor
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас/Варна

МнениеПуснато на: Сря Авг 29, 2012 7:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Изглежда фабричен защото е хубаво плътно навит, телта е старателно пристегната с коноп, лакиран и т.н. както си му е реда. На всичкото отгоре напреженията отгоре са пресовани върху алуминиева хартия, и отговарят на надписите!

Дадоха ми е една идея да свържа вторичната на 25волта последователно на първичната. Така би трябвало да се облекчи леко и ако уцеля начало-край изходното ще падне още.
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Авг 29, 2012 9:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз се убеждавам все пак, че имаш намотка на късо.
Много е трудно да се прецени дали загрява магнитопровода или намотката, т.е. те загряват и двете и трудно можеш да прецениш кое е причината. Ако за теб е ценен този траф или за наука - развивай го, записвай брой навивки на всички намотки. След това почети, намери формулките и пресметни. Ако получиш близки стойности навивки- навивай по оригиналните, ако получиш драстични разлики- мисли и смятай пак, ако решиш че има грешка в оригиналните бройки навивки- навий по твоите. Освен това можеш да завишиш с 10% броя на навивките на всички намотки, като запазиш коеф. на трансформация. По-големия брой навивки ще "свали" индукцията в магнитопровода и това е добре, но ще имаш относително повече загуби при натоварване, заради повечето жица (повече бр. навивки).
Успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети