Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Степ мотор, параметри и управление
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 06, 2012 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Този едва ли развива повече...

Правил съм биполярен драивер за 5,7Nm (най-големия работещ стъпков мотор) стъпков мотор, които работи стабилно на 500Об/мин без да губи стъпки или да изпада в резонанс.
Така засилва един супорт повече от 70кг. че не може да го спреш с тяло.
Имам такива пуснати и работещи машини, от поне 2 години и повече.
Ако иска да направи машина за навиване на бобини това е неговия мотор. може да изчисли подаване спрямо диаметър на бобинажен проводник, за да реди навивките една до друга ... но ти по знаеш нали си пробвал моторче от флопи Very Happy

Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes А с обикновен мотор мое да мота прежда. Very Happy Very Happy Very Happy
Ако имах опита и знанията когато започнах проекта , нямаше да се захвана никога.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Окт 06, 2012 22:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Стъпков мотор може да се върти на 500об/мин и повече но със специално управление с доста високо напрежение и следене на ток, иначе при височка честота импеданса на намотката не "разрешава" протичането на ток. Това управление със фиксирано напрежение и без следене на ток (руската схема и разни подобни) е за някава учебна демонстрация на принцип на работа, иначе е едно нищо Very Happy .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 06, 2012 22:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
доста високо напрежение

Да на 60V .Чопването бях направи хардуерно с CPLD, за да спестя от бърз контролер с качествени и бързи ADC-та. Това доста разтовари софтуера, и многократно повиши стабилноста на работата и защитата на мотора. А пък аз поне година не съм спал нощно време Evil or Very Mad.
И с много помощ и съвети от приятели. Сега се премятат само 2-3 готови платки от 1-ва версия на LPT модула с оптроните. Тях мога да продам щото за всичко друго ми е платено и не е моя собственост вече Very Happy
Върнете се в началото
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 07, 2012 10:15    Заглавие: Отговорете с цитат

RM написа:
а ... но ти по знаеш нали си пробвал моторче от флопи Very Happy

Very Happy Онова там където коментирах беше тъпо ся няма какво да се лъжем, ама пак ся колега айде без удари под кръста, усещам така че ги разбираш работите, та би ли ми помогнал в крайна сметка, защото това ми е първият случай със стъпков мотор и нищо не знам за тях, даже на скоро разбрах че съществуват биполярни и униполярни....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 07, 2012 10:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Биполярни и униполярни е схемата на свързване. Повечето стъпкови мотори могат да се управляват и по двете схеми.
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 07, 2012 11:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Ся, да ти шепна нещо на ушото, ма нешьо неа време .. ма моо ти каа некоя дума. Very Happy Very Happy Very Happy Трябва да вложиш пари в две управления (драйвери), едното може да е за доста по малък ст.мотор. Но управленията трябва да подържат поне 16 микростъпки. Предполагам че моторчето е 1,8 градуса на пълна стъпка. Трябва да намериш някой да направи механиката със севетета ... за подаването на проводника. тогава идва ред на един управляващ блок който да управлява моторчетата, да изчислява подаване спрямо обороти и диаметър на проводника, с някакъв удобен интерфеис, примерно клавиатурка с 15-на бутона и някакво дисплейче. Но за оправдание на цялата постановка, трябва да се вложи определено количество пари, което не е никак малко, и съответно трябва да има добра възвращаемост на инвестицията.
А ся те остаам на тукашните питбули да те доопраат. Very Happy Very Happy Very Happy
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 07, 2012 11:10    Заглавие: Отговорете с цитат

RM написа:
Ся, да ти шепна нещо на ушото, ма нешьо неа време .. ма моо ти каа некоя дума. Very Happy Very Happy Very Happy ....

Не мога да разбера какво точно изразявате, когато се държите "еди как си" Confused . Когато човек знае много (или поне така си мисли), но не иска да сподели без пари, го разбирам, но да се изразява улично-просташки Confused .
Не че е първата тема във форума ...
Имаше един от Козлодуй преди време Wink ...
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 07, 2012 12:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
но да се изразява улично-просташки

Напълно съм съгласен. Освен многото правописни грешки в постовете ми (знам го от както съм бил ученик), такова държание никак не е по вкуса ми, но понякога е наложително Very Happy.

Цитат:
Когато човек знае много (или поне така си мисли)

Единственото което знам на 100% е че съм финиширал такъв проект. Машини работят целодневно, изкарват дибри пари, изделията са с много добро качество. последното нещо което искам е да влизам в уморителни спорове с някой.
Върнете се в началото
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 07, 2012 12:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз се отказвам от този мотор явно ще иска доста средства, пък аз няма да вадя пари от него и не ми и трябва кой знае какво, благодаря на всички за помощта, дори и на заядливите , ама там аз малко съм си виновен... Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 07, 2012 16:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе какви "много пари", погледни тук, има чудесни драйвери с настройка на микростъпки, с настройка на ток, цена 40-50лв.!

Казах ти да напишеш в Google-то нещо от рода на "china stepper motor driver for cnc" и ще видиш!
Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети