| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 06, 2012 21:53 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Този едва ли развива повече... |
Правил съм биполярен драивер за 5,7Nm (най-големия работещ стъпков мотор) стъпков мотор, които работи стабилно на 500Об/мин без да губи стъпки или да изпада в резонанс.
Така засилва един супорт повече от 70кг. че не може да го спреш с тяло.
Имам такива пуснати и работещи машини, от поне 2 години и повече.
Ако иска да направи машина за навиване на бобини това е неговия мотор. може да изчисли подаване спрямо диаметър на бобинажен проводник, за да реди навивките една до друга ... но ти по знаеш нали си пробвал моторче от флопи
А с обикновен мотор мое да мота прежда.
Ако имах опита и знанията когато започнах проекта , нямаше да се захвана никога. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 06, 2012 22:22 Заглавие: |
|
|
Стъпков мотор може да се върти на 500об/мин и повече но със специално управление с доста високо напрежение и следене на ток, иначе при височка честота импеданса на намотката не "разрешава" протичането на ток. Това управление със фиксирано напрежение и без следене на ток (руската схема и разни подобни) е за някава учебна демонстрация на принцип на работа, иначе е едно нищо . |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 06, 2012 22:45 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | доста високо напрежение |
Да на 60V .Чопването бях направи хардуерно с CPLD, за да спестя от бърз контролер с качествени и бързи ADC-та. Това доста разтовари софтуера, и многократно повиши стабилноста на работата и защитата на мотора. А пък аз поне година не съм спал нощно време .
И с много помощ и съвети от приятели. Сега се премятат само 2-3 готови платки от 1-ва версия на LPT модула с оптроните. Тях мога да продам щото за всичко друго ми е платено и не е моя собственост вече  |
|
|
 |
erolchy Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2012 10:15 Заглавие: |
|
|
| RM написа: | а ... но ти по знаеш нали си пробвал моторче от флопи
|
Онова там където коментирах беше тъпо ся няма какво да се лъжем, ама пак ся колега айде без удари под кръста, усещам така че ги разбираш работите, та би ли ми помогнал в крайна сметка, защото това ми е първият случай със стъпков мотор и нищо не знам за тях, даже на скоро разбрах че съществуват биполярни и униполярни.... |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2012 10:48 Заглавие: |
|
|
| Биполярни и униполярни е схемата на свързване. Повечето стъпкови мотори могат да се управляват и по двете схеми. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2012 11:00 Заглавие: |
|
|
Ся, да ти шепна нещо на ушото, ма нешьо неа време .. ма моо ти каа некоя дума. Трябва да вложиш пари в две управления (драйвери), едното може да е за доста по малък ст.мотор. Но управленията трябва да подържат поне 16 микростъпки. Предполагам че моторчето е 1,8 градуса на пълна стъпка. Трябва да намериш някой да направи механиката със севетета ... за подаването на проводника. тогава идва ред на един управляващ блок който да управлява моторчетата, да изчислява подаване спрямо обороти и диаметър на проводника, с някакъв удобен интерфеис, примерно клавиатурка с 15-на бутона и някакво дисплейче. Но за оправдание на цялата постановка, трябва да се вложи определено количество пари, което не е никак малко, и съответно трябва да има добра възвращаемост на инвестицията.
А ся те остаам на тукашните питбули да те доопраат.  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2012 11:10 Заглавие: |
|
|
| RM написа: | Ся, да ти шепна нещо на ушото, ма нешьо неа време .. ма моо ти каа некоя дума. .... |
Не мога да разбера какво точно изразявате, когато се държите "еди как си" . Когато човек знае много (или поне така си мисли), но не иска да сподели без пари, го разбирам, но да се изразява улично-просташки .
Не че е първата тема във форума ...
Имаше един от Козлодуй преди време ... |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2012 12:07 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | но да се изразява улично-просташки |
Напълно съм съгласен. Освен многото правописни грешки в постовете ми (знам го от както съм бил ученик), такова държание никак не е по вкуса ми, но понякога е наложително .
| Цитат: | | Когато човек знае много (или поне така си мисли) |
Единственото което знам на 100% е че съм финиширал такъв проект. Машини работят целодневно, изкарват дибри пари, изделията са с много добро качество. последното нещо което искам е да влизам в уморителни спорове с някой. |
|
|
 |
erolchy Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2012 12:29 Заглавие: |
|
|
Аз се отказвам от този мотор явно ще иска доста средства, пък аз няма да вадя пари от него и не ми и трябва кой знае какво, благодаря на всички за помощта, дори и на заядливите , ама там аз малко съм си виновен...  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2012 16:36 Заглавие: |
|
|
Абе какви "много пари", погледни тук, има чудесни драйвери с настройка на микростъпки, с настройка на ток, цена 40-50лв.!
Казах ти да напишеш в Google-то нещо от рода на "china stepper motor driver for cnc" и ще видиш!
 |
|
|
 |
|