| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
besriworld Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 21, 2012 19:45 Заглавие: Въпрос относно схема за автоматични фарове ? |
|
|
Имам едно въпрос че относно тази схема :
Ако се замени кондензатора между краче (2/6) и краче 5 който на схемата е със стойност 0.1 мф. с по голяма стойност ще се получили ефекта на отложен старт ?
Другия въпрос е ако към сорса на транзистора се подаде + от копчето на фаровете ще изгори ли транзистора . Предполагам че няма да се отърва от покупката на реле , ако искам да се включват светлините в пълна мощност при подаване от контактния ключ +12 .
Благодаря Ви предварително |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 21, 2012 20:01 Заглавие: За схемата |
|
|
| Не! Няма кондензатор 0.1мкф между краче 2/6 и краче 5, и не трябва да има! За да направиш отложен старт може да ползваш RC верига на ресет входа на чипа (4-то краче), но трябва да инвертираш и изхода. Прочети PDF-а на NE555 - там всичко е описано. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2012 16:35 Заглавие: |
|
|
И за къф чеп е нужен тоя отложен старт? За да прилича нещото на ония неща,дето отлагат старта с цел проверка на туй-онуй и ако всичко е точно,да запалят кандилата. Май! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
besriworld Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2012 18:40 Заглавие: |
|
|
Ценеровия диод и с комбинацията от резистор 47 охм би трябвало да включва фаровете след запалването на двигателя тоест след достигане 13-14 в
Мисля да му направя и още едно таймерче да забави това включване с още 5-10 секунди .
Но как мислите ще действали този ценеров диод както би трябвало да сработва .А именно след достигане на напреженито при запален двигател . |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2012 19:13 Заглавие: За ценеровия диод |
|
|
| Не. В момента на завъртане на ключа и лампите ще запалят. Това е просто димер. Никакъв отложен старт, напрежението също не играе. Помисли обаче какво ще стане, ако караш на дълги - това чудо на техниката ще продължи да работи, т.е. ще светят и къси, и дълги едновременно. Ако са в една крушка, след 2 минути си без фарове заради изгорели две крушки. |
|
|
 |
stoianivanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2012 19:33 Заглавие: |
|
|
Аз ползвам това:
Uploaded with ImageShack.us
работи над месец на моето Клио 2, включва фаровете около 12 сек след контактен ключ, при ръчно запалване на фаровете схемата се изключва, при изгасяне на двигателя изключва фаровете. Вчера обаче даде фира, при включване на контактния ключ фаровете светват веднага, предполагам транзистора е пробил или 555 е дефектирала.........понеже съм го монтирал в моторния отсек ползвам захранване от предпазителя на бензиновата помпа, иначе си е след Контактен Ключ. |
|
|
 |
miroton Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2012 19:55 Заглавие: |
|
|
| gigant от 5-6 години карам с автоматично включване на фаровете и при включване на дългите късите не се гасят и до сега не съм сменял крушка. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2012 20:06 Заглавие: |
|
|
| stoianivanov написа: | Аз ползвам това:
работи над месец на моето Клио 2, включва фаровете около 12 сек след контактен ключ,.... |
Сам си я съчинявал, нали?
Чудно е, че изобщо си останал с впечатлението, че това може да работи.
С толкова малко елементи - толкова много принципни грешки в "проектирането".
| miroton написа: | | gigant от 5-6 години карам с автоматично включване на фаровете и при включване на дългите късите .... |
И твърдиш, че двете светлини са в една крушка (балон) - и аз не вярвам
Твърдиш, че вместо 50-тина вата, ще грее със 100-тина и ще свети години наред???
Ако е така, направи малко реклама на марката крушки моля. _________________ RemoteControls
Последната промяна е направена от RC на Пон Окт 22, 2012 20:11; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2012 20:10 Заглавие: За крушките |
|
|
| Ако късите и дългите са в отделни балони - няма проблем. Ако са в общ - мощността става много по-голяма и крушката прегрява. Ползвах една такава за товар на едно захранване и имах глупостта да включа и двете секции на лампата в паралел. След около минута-две работа стъклото се нагря до такава степен, че се счупи. |
|
|
 |
miroton Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2012 20:31 Заглавие: |
|
|
| Крушките са H4 Полски. |
|