Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стъпков мотор M57STH76-2808S
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Яну 16, 2013 22:05    Заглавие: Отговорете с цитат

sachmata написа:
..........

http://www.youtube.com/watch?v=fTtwWJZlGt4 изгледай това упътване ,общо взето е това ,което те съветват изключението е на края на клипа - изгледай и опитай ,спази това което пише накрая в заключението.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 16, 2013 22:39    Заглавие: ?? Отговорете с цитат

Techmaniac, с какво ще му помогне този клип? Да ти направи впечатление, че неговия мотор е с ОСЕМ жици, а не с ШЕСТ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 16, 2013 23:14    Заглавие: Re: ?? Отговорете с цитат

gigant написа:
....
с това
Цитат:
това което пише накрая в заключението
че е от съществено значение последователността на подаване на напрежение към отделните проводници

и че е описан принципа на работа на стъпков двигател :
http://www.easterngeek.com/2010/06/how-to-identify-stepper-motor-lead.html и по аналогия за 8 проводника .

Ако не му помогне няма и да навреди - има това което си писал плюс картинки и доп. обяснения .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sachmata
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Австрия

МнениеПуснато на: Пет Яну 18, 2013 22:07    Заглавие: Re: За мотора Отговорете с цитат

gigant написа:

Първо най-лесното - да не би входа да е "обърнат". Подай импулси на PUL+ входа и виж дали мотора реагира. Направи го два пъти - с ENA+=+5V и с откачен ENA+.

Така вече реагира с откачен ENA+

жици на мотора:
А+ = синьо
А- = синьо/бяло
В+ = зелено
В- = зелено/бяло
Останалите 4 несвързани

тръгна и с контролера много съм ви благодарен за помоща
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 18, 2013 23:43    Заглавие: За мотора Отговорете с цитат

Дотук добре, значи няма нищо изгоряло... И разбрахме, че ENABLE е всъщност DISABLE. С китайците е така.

Но това не е всичко! Тръгнал е, ама е хилав и бавен. Ако те задоволява - добре, ако искаш повече - ето какво следва:

1. Запомни си (или си запиши за да не забравиш!) в коя посока се върти мотора при комбинация А+=синьо, А-=синьо-бяло, В+=зелено, В-=зелено/бяло - това ти е базата за сфазиране.

2. Откачи сините жици и на тяхно място закачи червените, както ти падне, примерно червено=А+, червено-бяло=А-. Вероятно мотора ще се върти в същата посока. Ако не - размени червените жици. Въпроса е да добуташ същата посока на въртене, разменяйки само червените жици, зелените НЕ ГИ ПИПАШ, сините са изолирани! Като добиеш посоката да е същата, цвета на А+ ти е другарче на синьото, а цвета в клема А- е другарче на синьо-бялото. Запиши си ги тези двойки, вече си сфазирал намотки А и С.

3. После правиш същото за втората група намотки намотки. Сиреч А+=синьо, А-=синьо-бяло, заменяш зелените жици с черни и въртиш черните докато получиш същата посока на въртене. Като стане - в В+ е другарчето на зеленото, в В- другарчето на зелено-бялото. Пиши, току що сфазира намотки B и D.

4. Даваш накъсо другарчетата. Резултата е два чифта - единия го наричаме СИН или намотка А, другия - ЗЕЛЕН или намотка B. Това е правилната комбинация.

5 (последно). Слагаш [синьо и другарче] в клема А+, [синьо/бяло и другарче] в клема А-, [зелено и другарче] в клема В+, [зелено/бяло и другарче] в клема В-. Избираш с ключета sw0=sw2 ток 4А и си готов.

Получаваш стъпков мотор с драйвер, в цялото им великолепие, работещи и готови за подвизи.

Ако посоката на въртене не ти харесва - размени жиците на ЕДНАТА от намотките.

Оттук нататък си ти.
Успех!

ПП - и да знаеш, от "благодаря" магарето ни умря. От жажда. За бира.
Върнете се в началото
sachmata
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 19, 2013 0:26    Заглавие: ПП - и да знаеш, от "благодаря" магарето ни умря. Отговорете с цитат

Утре ще ги правя тия неща с намотките много ми се спи ако ми пратиш адреса си ще ти пратя едно шише вино за благодарност Very Happy

и така сега вече се чудя между две захранвания и двете са оригинални едното е от тази фирма http://www.step-four.at/hp2/index.php?action=235
тя фалира и се намира близко до мен и изхвърлиха доста полезни неща
имам доста драйвери и захранване та те са на 35 волта но не знам колко ампера
а другото е 30 волта 8 Ампера купих си го с моторите
sachmata
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 19, 2013 10:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Двойките са както следва

1. синьо с червен А+
2. синьо/бял с червено/бял А-
3. зелено с черен В+
4. зелено/бял с черно/бял В-

върти по часовниковата стрелка с откачена ENA+

гадни китайци
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 19, 2013 11:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-после ... Shocked . Това трябваше да го направиш без много мислене и усилия ... другото е може би още по трудно за тебе. Настройката на MACH3 към съответната машина, подвързване и настройка на крайни изключватели, референтни позиции на осите и така нататък. И накрая но не по лесната задача , настройката на КАМ софтуера към машината ти и генериране на верен NC код за нея. Вервай ми пускал съм такива машинки , и задачата не е за аматьори. Щом за връзването на един обикновен стъпков мотор и неговото подкарване урева най малко 2 форума .... Very Happy Very Happy Very Happy За другото не ми се мисли.

Цитат:
гадни китайци

Мисля че китайците не са ти виновни Very Happy Very Happy Very Happy , дали са ти всичко необходимо, проблема си е в теб.
Върнете се в началото
sachmata
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 19, 2013 17:28    Заглавие: Отговорете с цитат

RM написа:
...Това трябваше да го направиш без много мислене и усилия ... другото е може би още по трудно за тебе. Настройката на MACH3 към съответната машина, подвързване и настройка на крайни изключватели, референтни позиции на осите и така нататък.....

дано не се окажеш прав че останалото ще ми е по трудно ако ми стане трудно или пък не , ще пиша какви са резултатите до сега не са пипал стъпкови мотори и нямам никаква литература за тях.

а за китайците те са единствената нация която прави устройство само с едно болче и когато го развиеш всичко се разпадне и не можеш да го сглобиш повторно Very Happy
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 19, 2013 17:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
дано не се окажеш прав че останалото ще ми е по трудно

Доста по трудно.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети