|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 22:05 Заглавие: |
|
|
| sachmata написа: | | .......... |
http://www.youtube.com/watch?v=fTtwWJZlGt4 изгледай това упътване ,общо взето е това ,което те съветват изключението е на края на клипа - изгледай и опитай ,спази това което пише накрая в заключението. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 22:39 Заглавие: ?? |
|
|
| Techmaniac, с какво ще му помогне този клип? Да ти направи впечатление, че неговия мотор е с ОСЕМ жици, а не с ШЕСТ? |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 23:14 Заглавие: Re: ?? |
|
|
с това | Цитат: | | това което пише накрая в заключението | че е от съществено значение последователността на подаване на напрежение към отделните проводници
и че е описан принципа на работа на стъпков двигател :
http://www.easterngeek.com/2010/06/how-to-identify-stepper-motor-lead.html и по аналогия за 8 проводника .
Ако не му помогне няма и да навреди - има това което си писал плюс картинки и доп. обяснения . |
|
|
 |
sachmata Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 18, 2013 22:07 Заглавие: Re: За мотора |
|
|
| gigant написа: |
Първо най-лесното - да не би входа да е "обърнат". Подай импулси на PUL+ входа и виж дали мотора реагира. Направи го два пъти - с ENA+=+5V и с откачен ENA+.
|
Така вече реагира с откачен ENA+
жици на мотора:
А+ = синьо
А- = синьо/бяло
В+ = зелено
В- = зелено/бяло
Останалите 4 несвързани
тръгна и с контролера много съм ви благодарен за помоща _________________ http://probook.bg/profile/34420313/view |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 18, 2013 23:43 Заглавие: За мотора |
|
|
Дотук добре, значи няма нищо изгоряло... И разбрахме, че ENABLE е всъщност DISABLE. С китайците е така.
Но това не е всичко! Тръгнал е, ама е хилав и бавен. Ако те задоволява - добре, ако искаш повече - ето какво следва:
1. Запомни си (или си запиши за да не забравиш!) в коя посока се върти мотора при комбинация А+=синьо, А-=синьо-бяло, В+=зелено, В-=зелено/бяло - това ти е базата за сфазиране.
2. Откачи сините жици и на тяхно място закачи червените, както ти падне, примерно червено=А+, червено-бяло=А-. Вероятно мотора ще се върти в същата посока. Ако не - размени червените жици. Въпроса е да добуташ същата посока на въртене, разменяйки само червените жици, зелените НЕ ГИ ПИПАШ, сините са изолирани! Като добиеш посоката да е същата, цвета на А+ ти е другарче на синьото, а цвета в клема А- е другарче на синьо-бялото. Запиши си ги тези двойки, вече си сфазирал намотки А и С.
3. После правиш същото за втората група намотки намотки. Сиреч А+=синьо, А-=синьо-бяло, заменяш зелените жици с черни и въртиш черните докато получиш същата посока на въртене. Като стане - в В+ е другарчето на зеленото, в В- другарчето на зелено-бялото. Пиши, току що сфазира намотки B и D.
4. Даваш накъсо другарчетата. Резултата е два чифта - единия го наричаме СИН или намотка А, другия - ЗЕЛЕН или намотка B. Това е правилната комбинация.
5 (последно). Слагаш [синьо и другарче] в клема А+, [синьо/бяло и другарче] в клема А-, [зелено и другарче] в клема В+, [зелено/бяло и другарче] в клема В-. Избираш с ключета sw0=sw2 ток 4А и си готов.
Получаваш стъпков мотор с драйвер, в цялото им великолепие, работещи и готови за подвизи.
Ако посоката на въртене не ти харесва - размени жиците на ЕДНАТА от намотките.
Оттук нататък си ти.
Успех!
ПП - и да знаеш, от "благодаря" магарето ни умря. От жажда. За бира. |
|
|
 |
sachmata Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 19, 2013 0:26 Заглавие: ПП - и да знаеш, от "благодаря" магарето ни умря. |
|
|
Утре ще ги правя тия неща с намотките много ми се спи ако ми пратиш адреса си ще ти пратя едно шише вино за благодарност
и така сега вече се чудя между две захранвания и двете са оригинални едното е от тази фирма http://www.step-four.at/hp2/index.php?action=235
тя фалира и се намира близко до мен и изхвърлиха доста полезни неща
имам доста драйвери и захранване та те са на 35 волта но не знам колко ампера
а другото е 30 волта 8 Ампера купих си го с моторите _________________ http://probook.bg/profile/34420313/view |
|
|
 |
sachmata Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 19, 2013 10:43 Заглавие: |
|
|
Двойките са както следва
1. синьо с червен А+
2. синьо/бял с червено/бял А-
3. зелено с черен В+
4. зелено/бял с черно/бял В-
върти по часовниковата стрелка с откачена ENA+
гадни китайци _________________ http://probook.bg/profile/34420313/view |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 19, 2013 11:44 Заглавие: |
|
|
Най-после ... . Това трябваше да го направиш без много мислене и усилия ... другото е може би още по трудно за тебе. Настройката на MACH3 към съответната машина, подвързване и настройка на крайни изключватели, референтни позиции на осите и така нататък. И накрая но не по лесната задача , настройката на КАМ софтуера към машината ти и генериране на верен NC код за нея. Вервай ми пускал съм такива машинки , и задачата не е за аматьори. Щом за връзването на един обикновен стъпков мотор и неговото подкарване урева най малко 2 форума .... За другото не ми се мисли.
Мисля че китайците не са ти виновни , дали са ти всичко необходимо, проблема си е в теб. |
|
|
 |
sachmata Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 19, 2013 17:28 Заглавие: |
|
|
| RM написа: | | ...Това трябваше да го направиш без много мислене и усилия ... другото е може би още по трудно за тебе. Настройката на MACH3 към съответната машина, подвързване и настройка на крайни изключватели, референтни позиции на осите и така нататък..... |
дано не се окажеш прав че останалото ще ми е по трудно ако ми стане трудно или пък не , ще пиша какви са резултатите до сега не са пипал стъпкови мотори и нямам никаква литература за тях.
а за китайците те са единствената нация която прави устройство само с едно болче и когато го развиеш всичко се разпадне и не можеш да го сглобиш повторно  _________________ http://probook.bg/profile/34420313/view |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 19, 2013 17:30 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | дано не се окажеш прав че останалото ще ми е по трудно |
Доста по трудно. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|