| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Kacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 11:25 Заглавие: Комутиране на голям ток? |
|
|
Хора,налага ми се да направя управление на една пещ.Захранването ще е 220 или 380V(още не знам всички подробности)но тока ще е около 800А.Превключванията ще са многократни и затова си мисля за някакви тиристори/симистори или електронни релета,които да държат 800А+ и 600V+.Някой ако знае нещо да препоръча ще съм много благодарен. _________________ [email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 17:54 Заглавие: |
|
|
Това последното ще стане, но е необходимо сериозно охлаждане, например водно. Големи радиатори и големи вентилатори при охлаждане с въздух, като радиаторите са от двете страни. Тиристорите в случая са за предпочитане пред симисторите, защото ще са по два на фаза, респ; два пъти по-малък ток през елемент и два пъти повече площ за охлаждане. Управление им обаче е сериозна задача.
Но нещо не си представям 800А директно от мрежата: 3х230Vх800А=552000W. Това си иска собствен АЕЦ, а не се знае какъв ще бъде резултата от референдума  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 18:01 Заглавие: |
|
|
800A , 500kW, да няма някаква грешка.
Ако няма, тези нагреватели.... въобще омични нагреватели ли са?
Ако са на отделни секции, можеш да ги управляваш всяка секция с отделен ключ, даже може и регулатор да измислиш как да ги управлява, така че ако няма нужда да не се комутират постоянно тези 500kW, а определен брои секции. че съм в близост и постоянно ще ми ресетваш компа . |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 18:10 Заглавие: За 800-те ампера |
|
|
Първо се договори с енергото за нов трансформатор, само за теб. И после имай впредвид, че 800А не са като 80А, още по-малко като 8А. Я по-добре викни някой, дето знае за какво става дума, че да не стане някоя беля.
И още нещо - за трифазно напрежение 600V e малко за тиристори/семистори/SSR. Поне 800-1000V трябва да са приборите.
Последната промяна е направена от gigant на Съб Яну 26, 2013 19:01; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 18:33 Заглавие: |
|
|
сигурно са 3 фази по 800  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 19:19 Заглавие: Re: За 800-те ампера |
|
|
| gigant написа: | ....
И още нещо - за трифазно напрежение 600V e малко за тиристори/семистори/SSR. ... |
Така е, най-добре е да са поне 800V. При ефективно 380-400V, максималното е над 550V.
Макар, че на по-неотговорни места са се ползвали и 600V, защото какво ще му стане на един симистор, освен да се отпуши ? |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 23:58 Заглавие: |
|
|
За подсигуряване на такава мощност са нужни не по малки тиристори от 800-1200А и минимум 1200V пробивно снабдени с бързодействащи предпазители за всеки един от тях. Ако тока който се черпи от тях е по голям от 500А се препоръчва да работят по два в паралел с добро охлаждане,отделен захранващ траф със нужното вторично напрежение,като схемата за управление трябва да включва задължително DPE защита,следене на фазите,логика за безопасно отключване на товара, поредност на импулсите и ред изисквания при комутация на големи товари.
| Kacho написа: | | (още не знам всички подробности)но тока ще е около 800А.Превключванията ще са многократни. |
Само ON/OFF ли ще се състои това управление или ще се гони по прецизно регулиране. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
тодо-р Опитен потребител

Регистриран на: 08 Фев 2005 Мнения: 311 Местожителство: Г.Оряховица
|
Пуснато на: Нед Яну 27, 2013 9:59 Заглавие: |
|
|
Такива тиристори се използват в индукционните пещи за топене на чугун и стомана.преди 89-та ги произвеждаха в Габрово.навремето поддържах такива.охлаждането беше с вода като и изходящата вода от
тиристорите се охлаждаше с водни кули на покрива,трябва да се поддържа минимум 18 гр.С иначе охлажданите елементи кондензират вода от въздуха и става мазало.самите тиристори тогава струваха 36 000 лв.единия сега не знам колко са.ако е трифазно захранване можеш да го направиш с мост на Иларионов.управлението не е толкова сложно.и определено ще ти трябва отделен трафопост. _________________ Ако не можеш да го оправиш не го чупи повече!!! |
|
|
 |
|