Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос относно схема за проверка на поляритета
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bullmax
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 12, 2013 14:34    Заглавие: Въпрос относно схема за проверка на поляритета Отговорете с цитат

Здравейте, извинявам се ако не използвам правилно терминологията но съм начинаещ в електрониката. Трябва ми да направя схема където да имам два светодиода с обща точка в която когато се подаде +12 волта да светва единия светодиод, а когато се подаде -12 волта да светва съответно другия светодиод. Благодаря предварително и се надявам да съм бил ясен с описанието на необходимата ми схема.

Последната промяна е направена от bullmax на Пон Авг 12, 2013 16:08; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 12, 2013 14:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Казва се поляритета , не потенциала . Тези 12волта могат ли да захранят светодиодите , или са само потенциал , без никаква товароспособност ?
В първия случай два светодиода , два обикновени диода /4148/ и един резистор 1К биха били достатъчни.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bullmax
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 12, 2013 15:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята ми е диодите да светнат когато подам + или - ... съответно другите им краища би трябвало да са захранени с постоянен (+) и съответно (-) ... Нарисувах схема на принципа на действие който ми е необходим.

http://www.maxsecurity.eu/images/scheme2.bmp
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Авг 12, 2013 16:40    Заглавие: Отговорете с цитат

А на средната точка възможно ли е да се появят други напрежения, или маса, или само + и - 12 волта?
Върнете се в началото
bullmax
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 12, 2013 16:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Принципно това което ще контролира работи само с + 12 и -12 волта и моята цел е да следа визуално кога е включено +12 волта и кога -12 волта. Мъчих няколко прости схеми на връзване с допълнителни диоди и резистори но все без успех... Много ще съм благодарен за съдействие.
Върнете се в началото
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Пон Авг 12, 2013 18:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо е изискването двата индикаторни диода да са са включени в точката, където е необходимо да се следи напрежението? И тия напрежения +12 и -12 как да се разбират - +12 спрямо една точка и -12 спрямо същата точка, или +12 и -12 като клеми на акумулатор примерно? Дано не съм внесъл объркване в питащия.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 12, 2013 19:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Bullmax - вземи и си намери някой специалист да ти свърши работата , ти си толкова бос , че и питането не можеш да си формулираш , а опитите за насочване от колегите и мен са мъчение !
Върнете се в началото
bullmax
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 12, 2013 20:27    Заглавие: Отговорете с цитат

"ELP" Благодаря за съвета и за помощта от твоя страна, опредено ми бе полезен... Още в началото съм пояснил, че не съм експерт в електрониката в толкова задълбочен аспект ...

"AA" Сега ще обясня по-подробно... Искам да си направя тестер за PGM ( Контролируем изход) Те работят на два принципа или отпада +12V и се появява или обратното... 0V(КОМ {com}). И идеята ми е когато включа този изход В общата точка този който обучавам нагледно да види какво се случва със системата.... ако има на ИЗХОДА +12 да свети червен диод или ако пък има 0V (ком/маса) да светне друг цвят диод....По подробно не мога да обеся дори схема на идеята съм нарисувал... По отделно мога да си ги направя... но ми се искаше да е по автоматизирано без да се налага да сменят входове...

Последната промяна е направена от bullmax на Пон Авг 12, 2013 22:44; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 12, 2013 21:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Правиш ли разлика между -12 V и маса (0 V)?
Върнете се в началото
bullmax
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 12, 2013 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

"ststefanov" Грешката е моя... става въпрос за 0V не за -12V
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети