| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bullmax Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 12, 2013 14:34 Заглавие: Въпрос относно схема за проверка на поляритета |
|
|
Здравейте, извинявам се ако не използвам правилно терминологията но съм начинаещ в електрониката. Трябва ми да направя схема където да имам два светодиода с обща точка в която когато се подаде +12 волта да светва единия светодиод, а когато се подаде -12 волта да светва съответно другия светодиод. Благодаря предварително и се надявам да съм бил ясен с описанието на необходимата ми схема.
Последната промяна е направена от bullmax на Пон Авг 12, 2013 16:08; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 12, 2013 14:59 Заглавие: |
|
|
Казва се поляритета , не потенциала . Тези 12волта могат ли да захранят светодиодите , или са само потенциал , без никаква товароспособност ?
В първия случай два светодиода , два обикновени диода /4148/ и един резистор 1К биха били достатъчни. |
|
|
 |
bullmax Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 12, 2013 15:25 Заглавие: |
|
|
Идеята ми е диодите да светнат когато подам + или - ... съответно другите им краища би трябвало да са захранени с постоянен (+) и съответно (-) ... Нарисувах схема на принципа на действие който ми е необходим.
http://www.maxsecurity.eu/images/scheme2.bmp |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 12, 2013 16:40 Заглавие: |
|
|
| А на средната точка възможно ли е да се появят други напрежения, или маса, или само + и - 12 волта? |
|
|
 |
bullmax Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 12, 2013 16:48 Заглавие: |
|
|
| Принципно това което ще контролира работи само с + 12 и -12 волта и моята цел е да следа визуално кога е включено +12 волта и кога -12 волта. Мъчих няколко прости схеми на връзване с допълнителни диоди и резистори но все без успех... Много ще съм благодарен за съдействие. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Пон Авг 12, 2013 18:16 Заглавие: |
|
|
| Защо е изискването двата индикаторни диода да са са включени в точката, където е необходимо да се следи напрежението? И тия напрежения +12 и -12 как да се разбират - +12 спрямо една точка и -12 спрямо същата точка, или +12 и -12 като клеми на акумулатор примерно? Дано не съм внесъл объркване в питащия. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 12, 2013 19:48 Заглавие: |
|
|
| Bullmax - вземи и си намери някой специалист да ти свърши работата , ти си толкова бос , че и питането не можеш да си формулираш , а опитите за насочване от колегите и мен са мъчение ! |
|
|
 |
bullmax Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 12, 2013 20:27 Заглавие: |
|
|
"ELP" Благодаря за съвета и за помощта от твоя страна, опредено ми бе полезен... Още в началото съм пояснил, че не съм експерт в електрониката в толкова задълбочен аспект ...
"AA" Сега ще обясня по-подробно... Искам да си направя тестер за PGM ( Контролируем изход) Те работят на два принципа или отпада +12V и се появява или обратното... 0V(КОМ {com}). И идеята ми е когато включа този изход В общата точка този който обучавам нагледно да види какво се случва със системата.... ако има на ИЗХОДА +12 да свети червен диод или ако пък има 0V (ком/маса) да светне друг цвят диод....По подробно не мога да обеся дори схема на идеята съм нарисувал... По отделно мога да си ги направя... но ми се искаше да е по автоматизирано без да се налага да сменят входове...
Последната промяна е направена от bullmax на Пон Авг 12, 2013 22:44; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 12, 2013 21:13 Заглавие: |
|
|
| Правиш ли разлика между -12 V и маса (0 V)? |
|