| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
uBoTo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 26, 2013 12:50 Заглавие: Включване на усилвател заедно с телевизора |
|
|
| Здравейте! Имам телевизор Самсунг на около 2 години, който има 2 USB-та, а също така и стар транзисторен усилвател без дистанционно. От скоро реших да си използвам усилватела, като прекарам звука от телевизора през него. Тъй като усилвателя няма дистанционно, е необходимо да се ходи до него и да се спира ръчно. Идеята ми е да направя автоматизиране - при включване на телевизора да се включва и усилвателя, при изключване на телевизора да се гаси и усилвателя. Към момента съм се спрял на 2 варианта: 1 - да си правя приемник, който да се задейства от сигнала на дистанционното за телевизора; 2 - да използвам 5V от USB-то на телевизора. Втория вариант ми допада повече, но при него до колкото разбрах трябва да "изолирам" добре USB-то от останалата част, която включва усилвателя, а не просто да сложа реле+диод. Идеята ми е по възможност да не ползвам външно захранване за реализацията. Ще съм благодарен ако някой сподели как се е справил с тази ситуация и евентуално примерни схеми/решения. Благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
|
|
 |
uBoTo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 26, 2013 17:21 Заглавие: |
|
|
shri, притесняваме какво може да се случи при пускане/спиране на релето ако няма галванично разделяне.. От линка, който си ми дал има основно разни графики.
ststefanov, много добра идея! Лятото видях готов такъв разклонител на Legrand. Много е хитро, но не ми стана ясно при какъв ток сработва схемата (все пак в standby има консумация телевизора), която си ми дал, както ме притеснява и следното в статията:
| Цитат: | Unfortunately, in modern devices like computers, monitors, CD players, recent radios and TV sets (usually powered by means of internal "switching" supplies), the power switch does not completely isolate the internal circuitry from the mains, as transient suppressors and other components remain on circuit. This causes a very small current to flow across the sensing circuitry, but sufficient to trigger the output Triac.
Therefore, the switched devices will remain always on, no matter if the control appliance is on or off. This could also happen when devices connected to the mains by means of plug-in power supply adapters are used as control appliances, due to their lack of a mains switch.
In spite of this restriction, the circuit can be still useful, due to the high number and variety of devices allowing impeccable performance when they are plugged in the Control Socket. |
|
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 26, 2013 17:39 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | притесняваме какво може да се случи при пускане/спиране на релето ако няма галванично разделяне.. |
Точно това е идеята на релето или оптрона - да има галванично разделяне - и тогава няма да се притесняваш .
Има и трети вариант:
https://www.google.bg/#q=audio+signal+detector
Успех! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Ное 26, 2013 17:45 Заглавие: |
|
|
За по-малък товар би трябвало да стане по-чувствителен триак или да се сложи по още един диод последователно (така ще станат направо 2 греца).
За елиминиране на сработване от stand-by захранвания бих пробвал с резистор, включен паралелно на диодите. |
|
|
 |
uBoTo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 26, 2013 18:29 Заглавие: |
|
|
gakal, предложения вариант с аудио сигнала не ми допада в моя случай.
ststefanov, тоест още един резистор паралелно (вляво от R1 на схемата) на диодите? Или промяна на стойността на R1? С какъв резистор е рационално да се опита според теб?
Намерих статия за задействане през USB - http://jondontdoit.blogspot.com/2012/07/turn-on-devices-with-your-tv.html Тъй като според мен няма да има нужда от таймер и т.н., дали няма да може да се получи ако ползвам лявата част от схемата - само резистора R1 (който не ми е ясно защо се използва точно там) и оптрона, като след оптрона си закача едно реле и за него усилвателя? |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 26, 2013 18:56 Заглавие: |
|
|
| Разбира се, че ще стане ако транзистора на оптрона издържи тока на релето. А резистора е сложен там за да ограничи тока през оптрона - все пак USB- то дава 5 волта. |
|
|
 |
uBoTo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 02, 2013 22:01 Заглавие: |
|
|
| Здравейте отново! Спрях се на схемата, която ststefanov даде. Накупих си всички елементи, но триака е BTA08-600A, чийто гейт сработва при до 1,2V (а не при до 2). Незнам дали това оказва влияние на схемата, но тя НЕ РАБОТИ. Тъй като не ми беше ясна работата на триака, затова не можах да се оправя. След като направих схемата, включих т.нар. разклонител в 220В мрежа, при което на управляващия и управляваните контакти имаше напрежение. До колкото разбирам от идеологията на схемата е, че при спад на напрежението се подава сигнал към гейта на триака, който отпушва веригата и така се подава напрежение към управляваните контакти. В случая обаче, напрежение винаги има към управляваните контакти. Пробвах с 50 и 200 ома съпротивление преди гейта - едно и също е. Ще съм благодарен ако някой сподели мнение и предложение преди да тръгна да меря къде какво става. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Дек 02, 2013 22:05 Заглавие: |
|
|
Колко волта имаш върху диодите?
С този триак 4 диода (т.е един грец) би трябвало да са достатъчни. |
|