|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 12, 2014 19:36 Заглавие: |
|
|
Стига вече с мъдростите. Човека пита конкретен въпрос, а не как да смята формули от висшата математика. Мисля е излишно чесането на клавиатурите и говоренето на глупости. Най- смисления отговор все още остава, зависи от особеностите на терена по който се движи количката и това на колко цикъла са батериийе. А що се отнася за сметките, хайде да ги оставям за изпитите в университетие. Живота е жив той не е суха теория за да можеш да сметнеш по формула как ще се движи количката по раздрънканите тротоарни плочки и неравния асвалт. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 12, 2014 19:48 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | механичната трябваше да е в джаули . Трябваше да има (на толко оборота ,толко N/m) | 1J=1W*1s, т.е. в джаули се мери работа, а не мощност. А иначе номиналната механичната мощност е Pном=Мнон*Nном*Pi/30, където P е във ватове, М е в Nm, N е в об/мин, Pi=3.14, 30 си е трийсе.
| Цитат: | | Ако верно е механичната мощност на табелата | - верно е тя. И има защо. Представи си, че си си купил някакъв мотор да кажем 100W на табелката. Ако това беше електрическа консумирана мощност - дай ми го и ще ти го направя на 250W с три съпротивления по 50W. Всъщност сигурен съм, че можеш и сам. Чукаш нова табелка и продаваш 250W мотор. Гот, а? Пък и що да се ограничаваме със 150Вт - ще станем видни производители на МНОГО МОЩНИ мотори! |
|
|
 |
bghot Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 12, 2014 20:02 Заглавие: |
|
|
| Най-много зависи от акумулаторите. около 20км минава. Ако има един акумулатор 450цикъла толкова пъти може да се зарежда ли? |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 12, 2014 20:25 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Ако има един акумулатор 450цикъла толкова пъти може да се зарежда ли? | не. Означава, че след толкова зареждания и разреждания (цикли) производителя на акумулатора гарантира, че той ще продължава да работи и ще е запазил определен процент от капацитета си. При какви условия на заряд и разряд - в спецификацията на производителя. При по-лоши условия на зареждане и разреждане акумулатора може да умре на 10-я цикъл, а може да изкара и 5 години при по-добри. |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 12, 2014 23:07 Заглавие: Re: Въпрос за акумулатори? |
|
|
Мога да споделя конкретно наблюдение на нещо доста близко до темата. Шуреят ми си купи предна главина за колело с вграден ел.мотор - безчетков, 500 вата. Поради липса на финанси го захрани с три оловни акумулатора за UPS - 12V, 12Ah, свързани последователно. Това прави 3х12х12 VAh или 432 VAh или 432 ватчаса. С тези акумулатори успяваше два дни да отива до и да се връща от работа от ж.к. Гоце Делчев до Подуяне, което е 8км. + 8км отиване и връщане, връщането по лек наклон нагоре. Или общо към 32 км. Отиване за 15 мин, връщане за 20.
Горе/долу 1ч 10 мин път или общо за двата дни - 2ч 10мин.
Ако приемем, че акумулаторът е бил разреден напълно, това означава
средна изразходвана мощност 432 Wh / 2h10min = 200 W. Но това е при доста висока скорост. Пък и скоростта в случая не е определяща, за разстоянието, а енергията на акумулатора. За два акумулатора 12V 60Ah, това прави 1440Wh. Ако с 432Wh се минават 32 км., то с 1440Wh трябва да могат да се минат 106 км. при подобни условия. Колелото и инвалидната количка не са много различни като сили на триене. Само да няма много загуби в предавките.
П.С. Струва ми се, че за 24 V мотори е по-добре акумулаторите да са свързани последователно. Иначе моментът и мощността на двигателите ще паднат значително. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 13, 2014 0:11 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | два дни .... 8км + 8км отиване и връщане, .... Или общо към 32 км. Отиване за 15 мин, връщане за 20.
Горе/долу 1ч 10 мин път или общо за двата дни - 2ч 10мин. | Оттам грешно заключение: средна мощност 432 Wh / 1h10min = около 400W. Не можем да ги сравняваме като пробег, защото колелото и инвалидната не си приличат като превозни средства. Колелото е много по-леко от количката като конструкция, на всичко отгоре три акумулатора по 12Ah за UPS са поне 4-5пъти по-леки от 2 тягови по 60Ah. Колелото е с големи гуми, поне 50-60см диаметър, на количката я имат 20, я не. На шурея двигателя е безчетков, без никакви предавки, а тия на количката - четкови, със сериозни предавки (и загуби в тях). Шурея е здрав и прав и помага с педалите, а инвалида не може. |
|
|
 |
nassto Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 13, 2014 8:27 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Nasto ,nastoооо ,като ти чета постовете и аз се обьрках бре човек , а за питащия незнам |
Нищо объркващо няма. Написал съм го като за първолак . Единствено трябва да премери тока, когато количката е натоварена и сметката ще излезне приблизително (това се търси в задачата). Уравненията са елементарни. Няма смисъл да се влиза в подробности, като Джаул, Фи, Пи, трева, чадър, нанадолнище, нанагорнище и тем подобни "дименсии", защото сметката НИКОГА няма да излезне  |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 13, 2014 8:49 Заглавие: |
|
|
Благодаря на Gigant за поправката. Моля за извинение за тъпата грешка. В поста ми вярното е: Горе/долу 35 мин път или общо за двата дни - 1ч 10мин. И наистина средната мощност е около 400 вата (по-точно 374).
Явно човек след 13 часов работен ден трябва да поспи, а не да се прави на умен във форумите. Но мисълта ми беше, че мощността има отношение към скоростта, способността да се изкачват баири и да се ускорява бързо. Освен това при скорости около и над 30км/ч започва много голямо влияние да оказва въздушното съпротивление, докато под 15км/ч то почти не е фактор.
Иначе сметката за разстоянието е вярна и за една груба оценка на възможното разстояние при сравнително равнинен терен, мисля че става. Дори ако приемем загуби около 50%, това пак са около 50км. Ако трябва да се изкачва и баир, може и това да се сметне - 100 кг изкачени на 100 метра е приблизително 100000 джаула или 28 ватчаса, които трябва да се добавят към общата потребена енергия. При к.п.д 50% това са 56 ватчаса. При спускане, двигателят се превръща в генератор и може да зарежда акумулатора, ако управлението му позволява. |
|
|
 |
bghot Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 13, 2014 10:14 Заглавие: |
|
|
| for more distance it's 260w motors and 60ah battery can cover 65 km without having to recharge По каталог трябва да мине 65км. При наклон се зарежда |
|
|
 |
bghot Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 21, 2014 20:42 Заглавие: |
|
|
| Пиша тук за да не правя нова тема. На електромотор може ли да се сложи динамо или алтернатор и ще има ли полза? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|