| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 10, 2014 20:26 Заглавие: |
|
|
| А бе то вярно, че баш от "ЕЛИМЕКС" съм ги взел! Сега на изхода съм сложил някакъв електролитен. Лесно мога да го сменя със 100н. Обаче по-нататък в схемата съм наслагал групи 100u - 100n за филтрация. Така че нз дали ще има ефект от подмяна само на изходния кондензатор... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 10, 2014 22:01 Заглавие: |
|
|
| Не знам дали си заслужава влагането на скъпи компоненти, но може да видиш AMSRW-7815Z. Скъп е малко, но ще си решиш проблема с греенето. |
|
|
 |
al_at Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 10, 2014 22:09 Заглавие: Re: 78xx |
|
|
| Могат да се слагат и големи кондензатори в изхода, но не трябва да са с много ниско еквивалентно съпротивление (ESR) и задължително трябва да има защитен обратен диод от изхода към входа - вижте на 34 стр. от линка на Ditronix. Ако няма, при изключване изходният кондензатор се разрежда през веригите на схемата и я поврежда, ако е над 1-2uF. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 11, 2014 7:59 Заглавие: Re: 78xx |
|
|
| al_at написа: | | Могат да се слагат и големи кондензатори в изхода, но .... |
Така си е,въпреки че не е задължително да се опука схемата при наличието на голям капацитет в изхода. Въпросът е там,че е възможно. Пак казвам-филтрацията трябва да се осъществи преди стабилизатора. В конкретния случай аз съм убеден че проблемен е самият стабилизатор! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 11, 2014 17:12 Заглавие: |
|
|
| Имал съм случаи на самовъзбуждане, само електролит 10 или 22 uF в изхода го предотвратяваше. 100 nF на входа и изхода си се знаят. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 12, 2014 9:07 Заглавие: Re: Стабилизатор 78XX прегрява |
|
|
| p_stoyanoff написа: | | ...един 7815, от който се черпят към 40мА. Захранващото напрежение след Грец-а е към 21-22В. Простичко казано трябва да се разсейват към 0,25W.... |
Ako тези измервания са верни следва че тока през стабилизатора към маса Iq>>8 mA измери го и сравни с написаното за LM7815 в даташийта му.
Стабилизатора трябва да разсее P=(Ui-Uo)Io+Iq*Ui <0.6W при корпус ТО220 може и без радиатор .Послушай Ditronix и смени 7815 с друг от друг производител ,серия . |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 12, 2014 22:16 Заглавие: |
|
|
Толкова ли е трудно да се премери тока на входа и на изхода на стабилизатора и да се пипне с осцилоскоп пак на същите места и да се реши от какво е загряването. Май пак се заформят 10 листа безсмислени писания и догадки, като във вица дето Гарабед хванал жена си с Киркор, отишъл в кухнята и изпил една водка, после още една, дошъл Киркор и той , пи една водка и казал : Е, Гарабед, сега ще почнат едни съмнения, подозрения, догадки.......!!!  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2014 8:39 Заглавие: |
|
|
| Ами все пак трябва да си купя други, че днес е неделя все пак. Склонен съм да вярвам, че има някакъв проблем със самите стабилизатори! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 13, 2014 16:54 Заглавие: |
|
|
Още третия пост Al_At написа | Цитат: |
Премерете тока на входа на 7815 и в изхода. Разликата трябва да е около 8-9мА. Ако е повече, нещо не е наред в чипа |
За чий ти е нов чип за това измерване- не знам ? Или просто искаш да го смениш , без да разбереш каква е причината? Ако с новия е същото ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2014 10:18 Заглавие: |
|
|
Консумирам 40-45мА, а в стабилизатора влизат 55мА! Мисля, че е нормално!
Просто като спомена Ditronix за Елимекс се сетих, че и преди съм имал такива проблеми със стабилизатори от тях. Бях накупувам някакви бройки и най-малко половината грееха като за световно, въпреки че реално токът беше минимален! |
|
|
 |
|