Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стабилизатор 78XX прегрява
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 10, 2014 20:26    Заглавие: Отговорете с цитат

А бе то вярно, че баш от "ЕЛИМЕКС" съм ги взел! Сега на изхода съм сложил някакъв електролитен. Лесно мога да го сменя със 100н. Обаче по-нататък в схемата съм наслагал групи 100u - 100n за филтрация. Така че нз дали ще има ефект от подмяна само на изходния кондензатор...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Чет Апр 10, 2014 22:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам дали си заслужава влагането на скъпи компоненти, но може да видиш AMSRW-7815Z. Скъп е малко, но ще си решиш проблема с греенето.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Апр 10, 2014 22:09    Заглавие: Re: 78xx Отговорете с цитат

Могат да се слагат и големи кондензатори в изхода, но не трябва да са с много ниско еквивалентно съпротивление (ESR) и задължително трябва да има защитен обратен диод от изхода към входа - вижте на 34 стр. от линка на Ditronix. Ако няма, при изключване изходният кондензатор се разрежда през веригите на схемата и я поврежда, ако е над 1-2uF.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2014 7:59    Заглавие: Re: 78xx Отговорете с цитат

al_at написа:
Могат да се слагат и големи кондензатори в изхода, но ....

Така си е,въпреки че не е задължително да се опука схемата при наличието на голям капацитет в изхода. Въпросът е там,че е възможно. Пак казвам-филтрацията трябва да се осъществи преди стабилизатора. В конкретния случай аз съм убеден че проблемен е самият стабилизатор!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пет Апр 11, 2014 17:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Имал съм случаи на самовъзбуждане, само електролит 10 или 22 uF в изхода го предотвратяваше. 100 nF на входа и изхода си се знаят.
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2014 9:07    Заглавие: Re: Стабилизатор 78XX прегрява Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
...един 7815, от който се черпят към 40мА. Захранващото напрежение след Грец-а е към 21-22В. Простичко казано трябва да се разсейват към 0,25W....

Ako тези измервания са верни следва че тока през стабилизатора към маса Iq>>8 mA измери го и сравни с написаното за LM7815 в даташийта му.
Стабилизатора трябва да разсее P=(Ui-Uo)Io+Iq*Ui <0.6W при корпус ТО220 може и без радиатор .Послушай Ditronix и смени 7815 с друг от друг производител ,серия .
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2014 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Толкова ли е трудно да се премери тока на входа и на изхода на стабилизатора и да се пипне с осцилоскоп пак на същите места и да се реши от какво е загряването. Май пак се заформят 10 листа безсмислени писания и догадки, като във вица дето Гарабед хванал жена си с Киркор, отишъл в кухнята и изпил една водка, после още една, дошъл Киркор и той , пи една водка и казал : Е, Гарабед, сега ще почнат едни съмнения, подозрения, догадки.......!!! Laughing
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2014 8:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами все пак трябва да си купя други, че днес е неделя все пак. Склонен съм да вярвам, че има някакъв проблем със самите стабилизатори!
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2014 16:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Още третия пост Al_At написа
Цитат:

Премерете тока на входа на 7815 и в изхода. Разликата трябва да е около 8-9мА. Ако е повече, нещо не е наред в чипа

За чий ти е нов чип за това измерване- не знам ? Или просто искаш да го смениш , без да разбереш каква е причината? Ако с новия е същото ?
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2014 10:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Консумирам 40-45мА, а в стабилизатора влизат 55мА! Мисля, че е нормално!
Просто като спомена Ditronix за Елимекс се сетих, че и преди съм имал такива проблеми със стабилизатори от тях. Бях накупувам някакви бройки и най-малко половината грееха като за световно, въпреки че реално токът беше минимален!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети