Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Кондензатор за мотора на перла 05
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rondo1980
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 01, 2014 10:27    Заглавие: Кондензатор за мотора на перла 05 Отговорете с цитат

От известно време пералнята при започване да центрофугира прави 1-2 оборота и спира за известно време -до 1 минута някъде и после си изкарва центрофугирането до край както трябва.Пробвах я без дрехи на центрофугиране и не прави тази пауза .Кондензатора на мотора от 16 микро е намалял на 12.5микрофарада.Нямаха в момента такъв тука по магазините и сложих от стара пералня пак 16 микро ,ама този е паднал на 9,общо става 21-22микро.Та питането ми е пречи ли на мотора ако кондензатора е с по-голям капацитет или трябва да е с точната стойност-притеснявам се да не изгори мотора нещо.Не съм я пробвал с този капацитет как ще пере с дрехи и дали от това е била паузата при центрофугиране ,на рекох да питам първо за кондензатора че да не изгоря нещо насила и мотора.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Deliya
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 01, 2014 11:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Не не пречи.
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Май 01, 2014 13:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам спомен, че така си прави нарочно ако е претоварена.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
rondo1980
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 01, 2014 15:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Намерих в един магазин 30микро на 450 волта за 8 и 90 ,да го купя ли и да го сложа него или да оставя така положението с двата в паралел?Тези кондензатори имат ли ESR не знам и затова питам дали да оставя старите или да купя нов 30 микро-само да не и дойде много капацитета на новия!Знаете ли ,искрено оценявам факта че никой не ме почна с подигравките че перем с такава пералня и да почнат отговорите от типа луд ли си да се занимаваш с тоз боклук и купи си нова!
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 01, 2014 15:36    Заглавие: Отговорете с цитат

30мкф идва много, 15-20% отклонение от номинала на кондензатора не е фатално, но при два пъти разлика претоварваш намотката и може да ти отиде мотора.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Май 01, 2014 19:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Кондензатора си е здрав. Ако беше повреден, мотора нямаше да тръгва сам. Най-вероятно проблема е в контактите на програматора. С годините се е повредил-износил не прави контакт в началото на режим центрофуга. Като повърти малко моторчето на програматора и прави контакт и центрофугата тръгва. Не твърдя, че съм спец по пералните. Но до колкото знам ролята на кондензатора е пускова, той подава ток на пусковата намотка за да може да тръгне първоначално двигателя. При теб щом двигателя си върти значи всичко е на ред с него.
rondo1980
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 01, 2014 19:54    Заглавие: Отговорете с цитат

С уреда измерих капацитета на кондензатора.Преди не е правила така пералнята и ме насочиха първо кондензатора да премеря и евентуално да сменя.Сега в момента няма дрехи за пране и не мога да я пробвам дали ще прави пак така.Отделно има една друга подробност-преди 10 години смених лагерите и семеринга за сефте и от тогава всяка година ги сменям щото ги прави на парчета и абее ужас!Няма ръб оста на барабана ,всичко напасвам и правя тертиплийската и още след месец пак почва да ромоли и така караме докато не може да се трае и пак отварям сменям и после пак така Rolling Eyes Чалъм някъв ли имат тез перли не знам -не може без нищо да прокарват вода през лагерите-там няма нито налягане нито нищо.
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 01, 2014 23:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма нужда да пълниш пералнята, за да я тестваш. Даже като е празна ще ти е по-удобно. Те Перлите май нямаха сензор за вода така че още по-добре! Трябва да имаш опция на програматора цетрофуга. Виж дали изобщо подаваш напрежение на двигателя и тръгни по веригата...
Успех!
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Май 01, 2014 23:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако е прекалено голям кондензатора няма да се получи необходимото дефазиране на тока в намотката, все едно тя е свързана дирекнто към мрежата.
Върнете се в началото
rondo1980
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 02, 2014 9:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз още в първия пост писах че и със стария и кондензатор като я пусна без дрехи си работи както трябва-без прекъсване на центрофугата.А за лагерите има ли някакъв чалъм че да не се трошат постоянно?От време на време се разбива и ремъчната шайба на барабана-тя пък какъв зор вижда не знам.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети