Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Кондензатор за мотора на перла 05
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mbo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 05, 2014 21:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте на всички,
Ще споделя моя опит с подмяна на лагери и семеринг.
Прилагам снимка за да се разбере от бъдещи майстори че работата е проста но изисква познания .ТЪ взима се новия семеринг, и се поставя върху оста и така се разбира дали ляга достатъчно от работната площ,също е важно леглото кадето ляга външната страна на семеринга.
От голямо значение е и оста да е плътна спрямо лагера
http://picbg.net/img.php?file=2bb80af60d041083.bmp

Относно кондензатора е недопустимо голяма разлика защото започва да загрява и ще изгори както са описали колегите.
http://picbg.net/img.php?file=f5dec3d289a52a06.bmp

Exclamation Arrow Не се отговаря с този бутон!А пък за да видим какво сме сътворили с таговете-има бутон "Преглед" Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
rondo1980
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 07, 2014 13:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Всеки път пълня задната част с пружината на семеринга с грес,последния път след набиването на лагерите напълних цялото лагерно тяло -отиде половин кутия грес,ама пак се разбива всичко.Те всъщност първите два пъти майстори ми ги сменяха и аз гледах как става ,и като взе всяка година да ги разбива реших сам да го правя ,поне да не давам за майстор пари като пак и след тяхното слагане се разбиват.На оста на барабана има една втулка където ляга семеринга ,по която видимо няма ръб и износване.След всеки ремонт забелязвам че остава радиален луфт мисля че се казваше -оста заедна с барабана мърда напред назад с милиметри -който не мога да обера.
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 07, 2014 15:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
След всеки ремонт забелязвам че остава радиален луфт мисля че се казваше -оста заедна с барабана мърда напред назад с милиметри -който не мога да обера.
- аксиален (по оста) е луфта. Не е нормално да го има и това е най-вероятната причина за бързото износване на семеринга и лагерите. Вероятно имаш и разбиване на оста и/или лагерните легла. Обърни внимание на на казаното от mbo:
Цитат:
От голямо значение е и оста да е плътна спрямо лагера
Същото се отнася и за лагерните легла. Дори една десета луфт на тези две места е фатален.
Викни някой приятел, който разбира малко от механика, да види къде е проблема.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
rondo1980
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 07, 2014 22:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес намерих 16микро на 450волта в един магазин,като се прибрах го измерих и показва 15.25микро,сигурно е стар ,ама поне е нов.Като се събере пране ще я пробвам как върти с новия кондер.Обаче лагерите пак са за смяна и се чудя какво да правя този път че да не се повтаря ремонта няколко години.И да извикам някой ,пак може да ги смени и след месец пак камъни да мели вътре.
Върнете се в началото
Niakoi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Каръктаун

МнениеПуснато на: Чет Май 08, 2014 7:13    Заглавие: Отговорете с цитат

rondo1980 написа:
Обаче лагерите пак са за смяна и се чудя какво да правя този път че да не се повтаря ремонта няколко години.
Купи си някоя истинска пералня. Препоръчвам ти нещо германско, втора употреба - Miele, Siemens или Bosch. Хем е евтино, хем истинско и ще пере, а не само да мокри дрехите.
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Май 08, 2014 10:07    Заглавие: Отговорете с цитат

То с новата пералня е ясно. Каквато и да вземе,като свърши гаранцията ще се счупи. Германска,френска-все тая. Ако сменяш лагерите,потърси читави. Все още се намитрат тук-там български-ВМЗ. Двойнокапсуловани ако намериш ще е бонус! Защото има много ментета,които карат ден до пладне. И така си я разпилял,направи каквото ти е по силите,но в крайна сметка тази пералня отдавна си е изпрала прането. Щом пинтия като мен бракува една такава преди 5-6 години значи е време и на твоята Laughing Сега е на ред едно NEO. Купено е преди десетина години за 320 лева. Още работи,но се задъхва вече. И аз се задъхвам,ама никой не ме пита. Та чакам да клекне и да видим за какво ще се оръся Evil or Very Mad

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
rondo1980
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 08, 2014 21:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще я пробвам за последно и колкото искара!Аз всеки път така си викам след всеки ремонт и като се разбие ,естествено пак няма никакви пари за нова и се бъхтя като грешен дявол, амаааа така ми е писано,-пък ако знаете на какво място е и как я разглобявам и ремонтирам като паяк във кви ли не пози направо този път е за последно-а дано ама надали!
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Май 09, 2014 19:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Използвам случая да подскажа по отношение кондензаторните двигатели: на много мотори стойността на кондензатора е отбелязана на етикета и, при това, доста с висока точност. Например 2.2, 4.0 uF(за магнетофонните например), 14uF (стара пералня Cadndy) или, както е в случая 16uF. Както се забелязва, стойностите понякога не са от унифициран ред. Стойността на кондензатора трябва да е такава, че да осигури не само дефазирано въртящо поле, но и същия въртящ момент като основната намотка. Ако намотките са еднакви (например при трифазен мотор в монофазно свързване) стойността му може да се подбере като се мери променливия ток в тях да е приблизително еднакъв. При много мотори обаче намотките не са еднакви и токът през работната намотка (с по-дебел проводник) е по-голям от тока във дефазиращата (с по тънък проводник, но повече навивки) и този метод не помага.
Сега най-главния въпрос: сумата от напрежението на кондензатора и намотката е геометрична и поотделно тези напрежения могат да достигнат стойности до над 400VАС! Представете си какво може да му се случи на един кондензатор с отбелязано работно напрежение 250VAC. С други думи, ако кондензатора не е с точната стойност за даден двигател, дефазирането не е 90ел.градуса, триъгълника на геометричната сума става островръх и напрежението може да надвиши както работното на кондензатора, така и да пробие изолацията на намотката. В съвременните полимерни кондензатори при пробив автоматично се изпарява част от покритието, к.с. не настъпва, но капацитетът пада. Така, че ако заварите кондензатор със силно намален капацитет спрямо номинала, то това е в резултат на такива микропробиви, настъпили при претоварване на мотора и преразпределяне нанапрежението.
Върнете се в началото
rondo1980
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 09, 2014 21:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако знаете някакви хитрини и чалъми при смяната на лагерите и семеринга за да изкарат по-дълго казвайте-отворен съм за всякакви предложения!Не съм ги сменил още понеже леглото на ремъчната шайба на барабана и тя за пореден път е разбита и има огромен луфт с оста на барабана-в процес съм на търсене на такава и после продължавам нататък с лагерите.
Върнете се в началото
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Май 10, 2014 9:53    Заглавие: Отговорете с цитат

rondo1980, колега, брат...! Имам една пералня на име Елит купена от магазин Практикер. Купих я при откриването на магазина, на промоция.При нас пералните се пускат не по два три пъти седмично, както прочетох по-горе ,а по един два пъти дневно. Явно сме много мърляви със синковците Embarassed . Та въпросната пералня един ден реши да не центрофугира. Нечем вика и това е! Настана срашно, беше навъртяла девет десет години стаж (направо цепеняк), а аз се провалям от сякъде с ремонта. В магазина казаха: никога не сме продавали перални! На показаната гаранционна карта реагираха като политик (това е гнусна инсинуация),а аз исках само да ме упътят къде е сервиза на Елит. В сервиза ми обясниха,е никога не е правена пералня с име Elite`.Ma аз си я имах переше от 0.5 до 5.5 кг. И работеше кат змей. От три чорапа и гаши до обувки 43 номер зимни! Сменял съм само четки на мотора! Оказа се в последствие, че е изгорял нагревателя, и това водело до отказ на центрофугата. Демек щом водата е студена нема центрофуга.Казаха ми го колеги от форума, но беше станало късно! Булката докара някакъв самсунг със сушилня още по голям змей.С нмого мъка в сърцето изкарах старата от къщата и ако щеш вярвай трета година стои до външната врата. От София съм давам ти я.Убеден съм, че и от по-близки дестинсции има такива прални дето плачат за нов собственик. Хвърли старото желязо, моля те!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети