|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mbo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Май 05, 2014 21:43 Заглавие: |
|
|
Здравейте на всички,
Ще споделя моя опит с подмяна на лагери и семеринг.
Прилагам снимка за да се разбере от бъдещи майстори че работата е проста но изисква познания .ТЪ взима се новия семеринг, и се поставя върху оста и така се разбира дали ляга достатъчно от работната площ,също е важно леглото кадето ляга външната страна на семеринга.
От голямо значение е и оста да е плътна спрямо лагера
http://picbg.net/img.php?file=2bb80af60d041083.bmp
Относно кондензатора е недопустимо голяма разлика защото започва да загрява и ще изгори както са описали колегите.
http://picbg.net/img.php?file=f5dec3d289a52a06.bmp
Не се отговаря с този бутон!А пък за да видим какво сме сътворили с таговете-има бутон "Преглед"  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
rondo1980 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2014 13:11 Заглавие: |
|
|
| Всеки път пълня задната част с пружината на семеринга с грес,последния път след набиването на лагерите напълних цялото лагерно тяло -отиде половин кутия грес,ама пак се разбива всичко.Те всъщност първите два пъти майстори ми ги сменяха и аз гледах как става ,и като взе всяка година да ги разбива реших сам да го правя ,поне да не давам за майстор пари като пак и след тяхното слагане се разбиват.На оста на барабана има една втулка където ляга семеринга ,по която видимо няма ръб и износване.След всеки ремонт забелязвам че остава радиален луфт мисля че се казваше -оста заедна с барабана мърда напред назад с милиметри -който не мога да обера. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2014 15:03 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | След всеки ремонт забелязвам че остава радиален луфт мисля че се казваше -оста заедна с барабана мърда напред назад с милиметри -който не мога да обера. | - аксиален (по оста) е луфта. Не е нормално да го има и това е най-вероятната причина за бързото износване на семеринга и лагерите. Вероятно имаш и разбиване на оста и/или лагерните легла. Обърни внимание на на казаното от mbo: | Цитат: | | От голямо значение е и оста да е плътна спрямо лагера | Същото се отнася и за лагерните легла. Дори една десета луфт на тези две места е фатален.
Викни някой приятел, който разбира малко от механика, да види къде е проблема. |
|
|
 |
rondo1980 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2014 22:44 Заглавие: |
|
|
| Днес намерих 16микро на 450волта в един магазин,като се прибрах го измерих и показва 15.25микро,сигурно е стар ,ама поне е нов.Като се събере пране ще я пробвам как върти с новия кондер.Обаче лагерите пак са за смяна и се чудя какво да правя този път че да не се повтаря ремонта няколко години.И да извикам някой ,пак може да ги смени и след месец пак камъни да мели вътре. |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 08, 2014 7:13 Заглавие: |
|
|
| rondo1980 написа: | | Обаче лагерите пак са за смяна и се чудя какво да правя този път че да не се повтаря ремонта няколко години. | Купи си някоя истинска пералня. Препоръчвам ти нещо германско, втора употреба - Miele, Siemens или Bosch. Хем е евтино, хем истинско и ще пере, а не само да мокри дрехите. _________________ Жица, на която не виждам двата края, не я пипам! |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 08, 2014 10:07 Заглавие: |
|
|
То с новата пералня е ясно. Каквато и да вземе,като свърши гаранцията ще се счупи. Германска,френска-все тая. Ако сменяш лагерите,потърси читави. Все още се намитрат тук-там български-ВМЗ. Двойнокапсуловани ако намериш ще е бонус! Защото има много ментета,които карат ден до пладне. И така си я разпилял,направи каквото ти е по силите,но в крайна сметка тази пералня отдавна си е изпрала прането. Щом пинтия като мен бракува една такава преди 5-6 години значи е време и на твоята Сега е на ред едно NEO. Купено е преди десетина години за 320 лева. Още работи,но се задъхва вече. И аз се задъхвам,ама никой не ме пита. Та чакам да клекне и да видим за какво ще се оръся  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
rondo1980 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 08, 2014 21:29 Заглавие: |
|
|
| Ще я пробвам за последно и колкото искара!Аз всеки път така си викам след всеки ремонт и като се разбие ,естествено пак няма никакви пари за нова и се бъхтя като грешен дявол, амаааа така ми е писано,-пък ако знаете на какво място е и как я разглобявам и ремонтирам като паяк във кви ли не пози направо този път е за последно-а дано ама надали! |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 09, 2014 19:55 Заглавие: |
|
|
Използвам случая да подскажа по отношение кондензаторните двигатели: на много мотори стойността на кондензатора е отбелязана на етикета и, при това, доста с висока точност. Например 2.2, 4.0 uF(за магнетофонните например), 14uF (стара пералня Cadndy) или, както е в случая 16uF. Както се забелязва, стойностите понякога не са от унифициран ред. Стойността на кондензатора трябва да е такава, че да осигури не само дефазирано въртящо поле, но и същия въртящ момент като основната намотка. Ако намотките са еднакви (например при трифазен мотор в монофазно свързване) стойността му може да се подбере като се мери променливия ток в тях да е приблизително еднакъв. При много мотори обаче намотките не са еднакви и токът през работната намотка (с по-дебел проводник) е по-голям от тока във дефазиращата (с по тънък проводник, но повече навивки) и този метод не помага.
Сега най-главния въпрос: сумата от напрежението на кондензатора и намотката е геометрична и поотделно тези напрежения могат да достигнат стойности до над 400VАС! Представете си какво може да му се случи на един кондензатор с отбелязано работно напрежение 250VAC. С други думи, ако кондензатора не е с точната стойност за даден двигател, дефазирането не е 90ел.градуса, триъгълника на геометричната сума става островръх и напрежението може да надвиши както работното на кондензатора, така и да пробие изолацията на намотката. В съвременните полимерни кондензатори при пробив автоматично се изпарява част от покритието, к.с. не настъпва, но капацитетът пада. Така, че ако заварите кондензатор със силно намален капацитет спрямо номинала, то това е в резултат на такива микропробиви, настъпили при претоварване на мотора и преразпределяне нанапрежението. |
|
|
 |
rondo1980 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 09, 2014 21:07 Заглавие: |
|
|
| Ако знаете някакви хитрини и чалъми при смяната на лагерите и семеринга за да изкарат по-дълго казвайте-отворен съм за всякакви предложения!Не съм ги сменил още понеже леглото на ремъчната шайба на барабана и тя за пореден път е разбита и има огромен луфт с оста на барабана-в процес съм на търсене на такава и после продължавам нататък с лагерите. |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 10, 2014 9:53 Заглавие: |
|
|
rondo1980, колега, брат...! Имам една пералня на име Елит купена от магазин Практикер. Купих я при откриването на магазина, на промоция.При нас пералните се пускат не по два три пъти седмично, както прочетох по-горе ,а по един два пъти дневно. Явно сме много мърляви със синковците . Та въпросната пералня един ден реши да не центрофугира. Нечем вика и това е! Настана срашно, беше навъртяла девет десет години стаж (направо цепеняк), а аз се провалям от сякъде с ремонта. В магазина казаха: никога не сме продавали перални! На показаната гаранционна карта реагираха като политик (това е гнусна инсинуация),а аз исках само да ме упътят къде е сервиза на Елит. В сервиза ми обясниха,е никога не е правена пералня с име Elite`.Ma аз си я имах переше от 0.5 до 5.5 кг. И работеше кат змей. От три чорапа и гаши до обувки 43 номер зимни! Сменял съм само четки на мотора! Оказа се в последствие, че е изгорял нагревателя, и това водело до отказ на центрофугата. Демек щом водата е студена нема центрофуга.Казаха ми го колеги от форума, но беше станало късно! Булката докара някакъв самсунг със сушилня още по голям змей.С нмого мъка в сърцето изкарах старата от къщата и ако щеш вярвай трета година стои до външната врата. От София съм давам ти я.Убеден съм, че и от по-близки дестинсции има такива прални дето плачат за нов собственик. Хвърли старото желязо, моля те! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|