Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ремонт на електрически скутер
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Becko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 11, 2014 9:25    Заглавие: Ремонт на електрически скутер Отговорете с цитат

Здравейте,
преди няколко месеца купих малък електрически скутер на моят син. Както може и да се очаква от китайска техника, скутера се развали веднага, а фирмата от която го купих изчезна и за жалост неможе да се ремонтира по гаранция. Искам да помоля за съдействие във вашият форум.
Проблемите са следните. Като че ли не иска да зарежда. Стои на зарядното цял ден и цяла вечер, след това не работи при тестване. Когато се кара от време на време идва пълната мощност на ел. двигателя за много кратко време и след това спира. Аз си мисля че проблема е в контролера или батериите.
Контролера е
http://www.electricscooterparts.com/hookup/SPD-24180wiring.htm

http://coleco.freeservers.com/controllerf.htm

батериите са 2 по 12 волта като за UPS. (В момента не се сещам колко ампера) свързани последователно за напрежение 24 V.
Искам да ви помоля да ми помогнете да намеря електрическата схема на самия контролер, както и да разбера принципа му на действие. Целта ми е да разбера как да ремонтирам контролера и как да разбера дали батериите са си отишли (имам съмнения ако е стоял много години по складове тоя скутер).
Извадих контролера и в него имаше два мощни крайни транзистора. Но не схванах принципа на действие. Единият е за контрол на мотора а другият като че ли за зареждането. Ама като мерих не схванах принципът им на работа. Ще съм ви безкрайно благодарен ако ми разясните принципа на работа на контролера, ако ми помогнете със схема и всичко, с което да накарам тоя скутер да работи и да зарадвам детето. Не сме го ползвали цяла седмица от когато сме го купили.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PETAGOR
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 11, 2014 14:45    Заглавие: Ремонт на електрически скутер Отговорете с цитат

На първо време трябва да се мери напрежение и ток на заряд.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Becko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 14, 2014 8:43    Заглавие: Re: Ремонт на електрически скутер Отговорете с цитат

Зарядното работи, 400мА вкарва при зареждане. След това скутера работи, от време на време захапва на пълна мощност за няколко секунди. Има ли къде да погледа схемата на контролера? Или близка до нея за да хвана идеята каква е и какво да меря.

Exclamation Arrow НЕ се отговаря с този бутон Exclamation
Върнете се в началото
4avo56
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 15, 2014 19:56    Заглавие: Ремонт на електрически скутер Отговорете с цитат

Имате или студени спойки някъде или акумулатора има вътрешно прекъсване.Най-добре ако можете за малко да сложите друг акумулатор.
Върнете се в началото
Becko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2014 8:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Някаква схема близка до тоя контролер може ли да ми дадете? В момента тествам батериите в един UPS да видя дали ще ги зареди и дали ще държат.
Върнете се в началото
VALMIG21
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ГР.ПЛОВДИВ

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2014 9:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Възможно е двигателя да превишава допустим ток и да сработва ограничение.Ако е възможно,предполагам,че мотора е четкоколекторен,да измерите консумацията,елиминирайки контролера.
Върнете се в началото
Becko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2014 13:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Схема ми дайте, моля ви!
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2014 14:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Предложиха ви поне две неща да проверите, елементарни, но доста вероятни, а вие - схема , та схема. Я я разберете тази схема, я не- закарайте количката на майстор, който има как да провери акумулаторите , връзките и моторчето, ако все още не е късно !
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2014 14:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Веско, темата си я пуснал на 11-ти, преди 5 дена. На тая платка я има 20 чарка, я не. Свалянето на схемата от платката ще ти отнеме не повече от час-два...
Върнете се в началото
Becko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 16, 2014 14:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно не знаете как работи това, явно нямате схема, защо пишете въобще? А за проверките си ги правя, закачил съм батериите на един UPS за сега държат като нови, тоест контролера е проблема. Също така, контролера е китайски боклук, по двата мощни транзистора няма надписи, има интегрална схема БЕЗ НАДПИСИ!!!!! Аз се занимавам с електроника от много време, искам да видя каква е тая интеграла, какви модели са тия транзистори да разбера какво да правя, какво да меря. Ако можете помогнете, ако не ...затваряйте темата, изтривайте я както решите. Но моля ви, ако нямате схема и не знаете как работи, как зарежа и как превключва не пишете.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети