| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Becko Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 11, 2014 9:25 Заглавие: Ремонт на електрически скутер |
|
|
Здравейте,
преди няколко месеца купих малък електрически скутер на моят син. Както може и да се очаква от китайска техника, скутера се развали веднага, а фирмата от която го купих изчезна и за жалост неможе да се ремонтира по гаранция. Искам да помоля за съдействие във вашият форум.
Проблемите са следните. Като че ли не иска да зарежда. Стои на зарядното цял ден и цяла вечер, след това не работи при тестване. Когато се кара от време на време идва пълната мощност на ел. двигателя за много кратко време и след това спира. Аз си мисля че проблема е в контролера или батериите.
Контролера е
http://www.electricscooterparts.com/hookup/SPD-24180wiring.htm
http://coleco.freeservers.com/controllerf.htm
батериите са 2 по 12 волта като за UPS. (В момента не се сещам колко ампера) свързани последователно за напрежение 24 V.
Искам да ви помоля да ми помогнете да намеря електрическата схема на самия контролер, както и да разбера принципа му на действие. Целта ми е да разбера как да ремонтирам контролера и как да разбера дали батериите са си отишли (имам съмнения ако е стоял много години по складове тоя скутер).
Извадих контролера и в него имаше два мощни крайни транзистора. Но не схванах принципа на действие. Единият е за контрол на мотора а другият като че ли за зареждането. Ама като мерих не схванах принципът им на работа. Ще съм ви безкрайно благодарен ако ми разясните принципа на работа на контролера, ако ми помогнете със схема и всичко, с което да накарам тоя скутер да работи и да зарадвам детето. Не сме го ползвали цяла седмица от когато сме го купили. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
PETAGOR Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 11, 2014 14:45 Заглавие: Ремонт на електрически скутер |
|
|
| На първо време трябва да се мери напрежение и ток на заряд. |
|
|
 |
Becko Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 14, 2014 8:43 Заглавие: Re: Ремонт на електрически скутер |
|
|
Зарядното работи, 400мА вкарва при зареждане. След това скутера работи, от време на време захапва на пълна мощност за няколко секунди. Има ли къде да погледа схемата на контролера? Или близка до нея за да хвана идеята каква е и какво да меря.
НЕ се отговаря с този бутон  |
|
|
 |
4avo56 Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 15, 2014 19:56 Заглавие: Ремонт на електрически скутер |
|
|
| Имате или студени спойки някъде или акумулатора има вътрешно прекъсване.Най-добре ако можете за малко да сложите друг акумулатор. |
|
|
 |
Becko Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2014 8:32 Заглавие: |
|
|
| Някаква схема близка до тоя контролер може ли да ми дадете? В момента тествам батериите в един UPS да видя дали ще ги зареди и дали ще държат. |
|
|
 |
VALMIG21 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2014 9:09 Заглавие: |
|
|
| Възможно е двигателя да превишава допустим ток и да сработва ограничение.Ако е възможно,предполагам,че мотора е четкоколекторен,да измерите консумацията,елиминирайки контролера. |
|
|
 |
Becko Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2014 13:56 Заглавие: |
|
|
| Схема ми дайте, моля ви! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2014 14:05 Заглавие: |
|
|
| Предложиха ви поне две неща да проверите, елементарни, но доста вероятни, а вие - схема , та схема. Я я разберете тази схема, я не- закарайте количката на майстор, който има как да провери акумулаторите , връзките и моторчето, ако все още не е късно ! |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2014 14:20 Заглавие: |
|
|
| Веско, темата си я пуснал на 11-ти, преди 5 дена. На тая платка я има 20 чарка, я не. Свалянето на схемата от платката ще ти отнеме не повече от час-два... |
|
|
 |
Becko Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 16, 2014 14:47 Заглавие: |
|
|
| Явно не знаете как работи това, явно нямате схема, защо пишете въобще? А за проверките си ги правя, закачил съм батериите на един UPS за сега държат като нови, тоест контролера е проблема. Също така, контролера е китайски боклук, по двата мощни транзистора няма надписи, има интегрална схема БЕЗ НАДПИСИ!!!!! Аз се занимавам с електроника от много време, искам да видя каква е тая интеграла, какви модели са тия транзистори да разбера какво да правя, какво да меря. Ако можете помогнете, ако не ...затваряйте темата, изтривайте я както решите. Но моля ви, ако нямате схема и не знаете как работи, как зарежа и как превключва не пишете. |
|
|
 |
|