Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Динамо на извънбордови мотор!
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
danstef
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 11:45    Заглавие: Динамо на извънбордови мотор! Отговорете с цитат

Здравейте колеги,

Не мога да си обясня някои неща на теория и имам нужда от Вашата помощ.
Идеята е следната. Имам извънбордови мотор за лодка, който има вградено динамо, генериращо променливо напрежение, след което има токоизправител/регулатор. Това нещо е система, която зарежда акумулатор, който пък захранва сонар. Това всъщност искам да правя, да зареждам безопастно акумулатор с 14-14.6V.

Какво се получава на практика:
За да работи токоизправителя/реле-регулатора и да стабилизира зарядното напрежение на 14-14.6V е необходимо на входа му да има поне 16-40V променливо напрежение!! Нали така?
Което от своя страна означава, че това динамо трябва да осигурява 16-40V променливо напрежение!! Проблемът при мен е, че динамото дава не повече от 7.9 - 8.1V променливо напрежение без товар и премерено само с мултицет при най-ниски обороти на мотора. На мен са ми нужни от 16 нагоре.
Същинският въпрос!
Ако натоваря динамото с една крушка 24V, 21W напрежението от динамото ще се вдигне ли или не? Ако се вдигне защо?? Ето това не мога да си обясня!
Благодаря предварително на отзовалите се.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 11:58    Заглавие: Re: Динамо на извънбордови мотор! Отговорете с цитат

danstef написа:
Нали така?

Не е така. Още не си изяснил дали става дума за динамо (постояннотоков генератор) или алтернатор (променливотоков генератор). При всички обстоявтелства регулирането става чрез възбудителния ток.

Последната промяна е направена от Филипов на Пет Ное 14, 2014 12:20; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
danstef
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 12:15    Заглавие: Re: Динамо на извънбордови мотор! Отговорете с цитат

Според мен и двете машини произвеждат променливо напрежение!!! Няма машина, която да произвежда право напрежение!
Динамото се нарича постояннотоков генератор, защото възбуждането е от посточнни магнити, а алтернатора - променливотоков генератор, защото се възбуда с променливо магнитно поле от намотките...
Много е възможно да не съм прав, но мисля, че съм!
Както и да е, напрежението е както съм написал 16-40V променливо напрежение!
Върнете се в началото
Tqnata83
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 12:16    Заглавие: Re: Динамо на извънбордови мотор! Отговорете с цитат

danstef написа:
при най-ниски обороти на мотора

това е ключовата дума
напрежението зависи и от оборотите и затова е необходим реле-регулатор
danstef
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 12:21    Заглавие: Re: Динамо на извънбордови мотор! Отговорете с цитат

Така е, НО....Представете си ситуация в която се лови на влачене или така нареченият тролинг...Тогава мотора е на най-ниски обороти и съответно напрежението е по-ниско от необходимото на реле-регулаторът да зарежда акумулатора....Сега си представете, че на практика влаченето е начин на ловене на риба, което може да отнеме много часове....какво се случва с акумулатора..Пада и не можем да се прибереме, оставам в най-дълбокото, тъмно и страшно место....Жената започв2а да се притеснява, че съм с някоя любовница по средата на явзовира..... на там не ми се разправя какво става..... Very Happy

п.с. Та в случая за това не коментирам високите обороти и реле-регулатора...интересуват ме ниските обороти и напрежението, което се генерира от динамото/алтернатора от тях. Има теория, че като разкача или /е повреден регулатора/ напрежението на динамото е ниско, защото няма товар. Именно за това пидам дали ако сложа една крушка , т,е имитирам товар напрежението ще се повиши.....Но незнам защо???
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 12:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Вземи прочети малко. В първия си пост почваш с "динамо". Няма как да зареждаш акумулаторс променлив ток. Така че ако е променливотоков генератор имаш и изправител. Справки автомобилите. Там обикновено са трифазни с изправител Ларионов. Динамо също има, примерно на старите москвичи.
Без да се мисли се познава по колектора - на динамото е на сектори, на променливотоковия генератор - на пръстени.
И прави разлика между променливо и постоянно пулсиращо напрежение.

Автомобилните могат да дозареждат и при празан ход - над 800 - 900 оборота, които са примерно 15% от максимума.

Не вярвам да е толкова голяма консумацията на двигателя че да не може да запали. Един резервен или по-голям акумулатор няма да ти натежи в лодката.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
danstef
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 13:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Да! Благодаря за пояснението.

Нека пак да си задам същинският въпрос:
Имаме динамо, което при минимални обороти на мотора вади 7.9-8.1V AC, а при максимални стига до 33.0-38.0V AC. Моторът е на най-ниски обороти и съответно на изхода на динамото имаме 7.9-8.1V променливо напрежение, премерено от мултицет без товар - без крушка. Ако за товар на динамото използвам една крушка 24V, 21W и премеря паралелно на товара напрежението отново с мултицет, какво напрежение ще премеря? Отново ли ще имам 7.9-8.1V променливо напрежение? Напрежението ще бъде по-високо или по-ниско???
Абсрахираме се от всичко останало и приемаме, че само това ме интересува, моля! Wink
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 14:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Тук няма врачки да гадаят какво ТИ ще измериш. Още повече че продължаваш да пишеш за динамо и променливо напрежение, което няма как да стане. Всичко, вкл. и регулацията е сметната при някъкъв минимален товар, а не на празан ход. И на някакви минимални обороти.

Ако въпросът ти е за недозаряд при малки обороти вече ти казах.. Резервен или по-голям акумулатор. И преди да тръгнеш за риба да го зареждаш, защото има саморазряд.

Другото са рибарски лакърдии. Не за този форум.
Върнете се в началото
todortv
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 16:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Сложи изправител и тогава мери след него.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
danstef
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 19:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Сложих и изправител, но напрежението е още по-ниско! Това е нормално.
Вероятно имам укъсила намотка на динамото /магнета/. Премерих съпротивлението и което се оказа 0.34 ома. Струва ми се доста ниско и от там ниското напрежение. Възможно ли е това да е причината за ниското напрежение. Изкарва около 8V вместо според мен 16V и нагоре.
Ето това е схемата на динамото /магнета/ или там каквото и да е.

http://s16.postimg.org/vq5hvy14l/motor.png
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети