|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
danstef Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 11:45 Заглавие: Динамо на извънбордови мотор! |
|
|
Здравейте колеги,
Не мога да си обясня някои неща на теория и имам нужда от Вашата помощ.
Идеята е следната. Имам извънбордови мотор за лодка, който има вградено динамо, генериращо променливо напрежение, след което има токоизправител/регулатор. Това нещо е система, която зарежда акумулатор, който пък захранва сонар. Това всъщност искам да правя, да зареждам безопастно акумулатор с 14-14.6V.
Какво се получава на практика:
За да работи токоизправителя/реле-регулатора и да стабилизира зарядното напрежение на 14-14.6V е необходимо на входа му да има поне 16-40V променливо напрежение!! Нали така?
Което от своя страна означава, че това динамо трябва да осигурява 16-40V променливо напрежение!! Проблемът при мен е, че динамото дава не повече от 7.9 - 8.1V променливо напрежение без товар и премерено само с мултицет при най-ниски обороти на мотора. На мен са ми нужни от 16 нагоре.
Същинският въпрос!
Ако натоваря динамото с една крушка 24V, 21W напрежението от динамото ще се вдигне ли или не? Ако се вдигне защо?? Ето това не мога да си обясня!
Благодаря предварително на отзовалите се. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 11:58 Заглавие: Re: Динамо на извънбордови мотор! |
|
|
| danstef написа: | | Нали така? |
Не е така. Още не си изяснил дали става дума за динамо (постояннотоков генератор) или алтернатор (променливотоков генератор). При всички обстоявтелства регулирането става чрез възбудителния ток. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж
Последната промяна е направена от Филипов на Пет Ное 14, 2014 12:20; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 12:15 Заглавие: Re: Динамо на извънбордови мотор! |
|
|
Според мен и двете машини произвеждат променливо напрежение!!! Няма машина, която да произвежда право напрежение!
Динамото се нарича постояннотоков генератор, защото възбуждането е от посточнни магнити, а алтернатора - променливотоков генератор, защото се възбуда с променливо магнитно поле от намотките...
Много е възможно да не съм прав, но мисля, че съм!
Както и да е, напрежението е както съм написал 16-40V променливо напрежение! |
|
|
 |
Tqnata83 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 12:16 Заглавие: Re: Динамо на извънбордови мотор! |
|
|
| danstef написа: | | при най-ниски обороти на мотора |
това е ключовата дума
напрежението зависи и от оборотите и затова е необходим реле-регулатор _________________ Две ръце не са достатъчни. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 12:21 Заглавие: Re: Динамо на извънбордови мотор! |
|
|
Така е, НО....Представете си ситуация в която се лови на влачене или така нареченият тролинг...Тогава мотора е на най-ниски обороти и съответно напрежението е по-ниско от необходимото на реле-регулаторът да зарежда акумулатора....Сега си представете, че на практика влаченето е начин на ловене на риба, което може да отнеме много часове....какво се случва с акумулатора..Пада и не можем да се прибереме, оставам в най-дълбокото, тъмно и страшно место....Жената започв2а да се притеснява, че съм с някоя любовница по средата на явзовира..... на там не ми се разправя какво става.....
п.с. Та в случая за това не коментирам високите обороти и реле-регулатора...интересуват ме ниските обороти и напрежението, което се генерира от динамото/алтернатора от тях. Има теория, че като разкача или /е повреден регулатора/ напрежението на динамото е ниско, защото няма товар. Именно за това пидам дали ако сложа една крушка , т,е имитирам товар напрежението ще се повиши.....Но незнам защо??? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 12:51 Заглавие: |
|
|
Вземи прочети малко. В първия си пост почваш с "динамо". Няма как да зареждаш акумулаторс променлив ток. Така че ако е променливотоков генератор имаш и изправител. Справки автомобилите. Там обикновено са трифазни с изправител Ларионов. Динамо също има, примерно на старите москвичи.
Без да се мисли се познава по колектора - на динамото е на сектори, на променливотоковия генератор - на пръстени.
И прави разлика между променливо и постоянно пулсиращо напрежение.
Автомобилните могат да дозареждат и при празан ход - над 800 - 900 оборота, които са примерно 15% от максимума.
Не вярвам да е толкова голяма консумацията на двигателя че да не може да запали. Един резервен или по-голям акумулатор няма да ти натежи в лодката. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 13:39 Заглавие: |
|
|
Да! Благодаря за пояснението.
Нека пак да си задам същинският въпрос:
Имаме динамо, което при минимални обороти на мотора вади 7.9-8.1V AC, а при максимални стига до 33.0-38.0V AC. Моторът е на най-ниски обороти и съответно на изхода на динамото имаме 7.9-8.1V променливо напрежение, премерено от мултицет без товар - без крушка. Ако за товар на динамото използвам една крушка 24V, 21W и премеря паралелно на товара напрежението отново с мултицет, какво напрежение ще премеря? Отново ли ще имам 7.9-8.1V променливо напрежение? Напрежението ще бъде по-високо или по-ниско???
Абсрахираме се от всичко останало и приемаме, че само това ме интересува, моля!  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 14:24 Заглавие: |
|
|
Тук няма врачки да гадаят какво ТИ ще измериш. Още повече че продължаваш да пишеш за динамо и променливо напрежение, което няма как да стане. Всичко, вкл. и регулацията е сметната при някъкъв минимален товар, а не на празан ход. И на някакви минимални обороти.
Ако въпросът ти е за недозаряд при малки обороти вече ти казах.. Резервен или по-голям акумулатор. И преди да тръгнеш за риба да го зареждаш, защото има саморазряд.
Другото са рибарски лакърдии. Не за този форум. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 16:34 Заглавие: |
|
|
| Сложи изправител и тогава мери след него. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 19:24 Заглавие: |
|
|
Сложих и изправител, но напрежението е още по-ниско! Това е нормално.
Вероятно имам укъсила намотка на динамото /магнета/. Премерих съпротивлението и което се оказа 0.34 ома. Струва ми се доста ниско и от там ниското напрежение. Възможно ли е това да е причината за ниското напрежение. Изкарва около 8V вместо според мен 16V и нагоре.
Ето това е схемата на динамото /магнета/ или там каквото и да е.
http://s16.postimg.org/vq5hvy14l/motor.png |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|