| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 21:09 Заглавие: |
|
|
Отбелязаното под №2 е бобина за зареждане на запалването - ако черпиш ток над определена стойност двигателя ще "умре".
По-добре използвай за зареждане на външен акумулатор бобина №4 - тя е за фар и е пресметната за по-голям ток |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
plamenp Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 21:44 Заглавие: |
|
|
Според описанието ти и измерените напрежения системата е предвидена за 6-волтов акумулатор.Поне аз така мисля,но може и да греша.
ПС:Писали сме заедно с plamil.
Двигателят е с магнетно запалване и въобще не се влияе от акумулатора.Бобина 3 е за запалването(искрата на свещта) |
|
|
 |
danstef Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 14, 2014 23:12 Заглавие: |
|
|
| plamenp написа: | | Според описанието ти и измерените напрежения системата е предвидена за 6-волтов акумулатор.Поне аз така мисля,но може и да греша. |
Това е интересно, което казваш и не се бях замислял, но според описанието мотора е с алтернатор 12V, 6А
http://venismarine.com/product?path=68_87&product_id=14762
Моделът е F9.9FMHS YAMAHA
ето това е снимка на точният модел:
Мисля, че не останаха много възможностти! Възможно ли е да има намотки на късо, оттам нискотосъпротивление на бубината и ниско инапрежение на изхода на бубината? |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 8:43 Заглавие: |
|
|
Никога не вярвай на търговски сайтове. Твоя мотор F9.9FMH е с ръчен стартер, не се нуждае от акумулатор и съответно няма нищо предвидено за зареждане на акукулатор. Има изход за захранване на осветление на променливо напрежение, което няма никаква регулация и може да даде до 80W. Измерените от теб напрежения са напълно нормални за такава система, не троши повече.
Моторите, поддържащи зареждане на акумулатор са F9.9Gxx. Ето ти един линк , обърни внимание на 10/11 стр. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 9:42 Заглавие: |
|
|
Благодаря за отделеното време колега, но позволи ми да не се съглася с теб относно някой неща.
- Това, че моторът е с ръчен старт, не означава, че няма нищо предвидено за зареждане или пък, че изхода е предвиден само за осветление. В интерес на истината никъде не е оказано изрично, че изхода е само за осветление. Че няма регулация, няма, но това в някой случаи не пречи да се зарежда акумулатор без регулиране!
- 80W - Това е 12V, 6.6A....Напълно достатъчна мощност да зареди всякакъв акумулатор. Освен това съвпада с данните от сайта, който дадох по-горе. Иначе, да прав си че на подобни търговски сайтове не трябва да се вярва.
Кое те накара да решиш, че мотора не може да зарежда акумулатор! Никъде не срещнах в документацията нещо подобно.
Ще се радвам да останеш на линия и да помагаш! Поздрави. |
|
|
 |
pansim Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 11:04 Заглавие: |
|
|
На 17 и 18 стр. от описанието изрично е написано че за мотор FT9.9GE
e необходим акумулатор с капацитет не по-малко от 40А/ч а за твоя двигател е записано само изходна мощност на алтернатора 80вата
Т.е. няма акумулатор и явно не е предвидено зареждане на такъв.
Не казвам че няма да може да се пригоди нещо, ама и другото ти изискване на ниски обороти да зарежда...май няма да се получи.
Успех все пак! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 12:29 Заглавие: |
|
|
Според мен това, което показват е необходимият капацитет на акумулатоа, необходим за запалване на мотора, тъй като този модел е с бутон за стартиране, а не ръчно!!! Това няма общо със зареждането на акумулатор и с изхода за зареждане. Все пак 80W е достатъчна мощност за зареждане на външен акумулатор. Благодаря все пак за съдействието.
8. Отговаря се с помощта на бутона (отговор), а не с (цитат).  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 13:32 Заглавие: |
|
|
Добре, а как смяташ от променливо напрежение да заредиш акумулатор?
Алтернатора има ли изправител? - Според това което си написал няма.
Може би трябва да се направи на принципа на мотоциклетите.
Там не се регулира възбудителната намотка на алтернатора защото просто няма такава. Регулатора по спомени е шунтов...дано не греша...доста отдавна си продадох Хондата. Там имаше някакви ядове с токовете ама... |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 14:43 Заглавие: |
|
|
на тоя матор трябва да имаш една свободна намотка - демек две жици дето никъде не отиват. Виж коя е от тези двете на линка дето си дал:
http://s16.postimg.org/vq5hvy14l/motor.png
Една бегла справка из руските форуми показва че използват свободната намотка за захранване на бордови уреди и зареждане на акумулатор. Даже в някои случаи може да се мине и без акумулатор.
Използват някакъв си техен регулатор:
ВРНЛ-1
По принцип е някакъв импулсен стабилизатор и няма да е нещо по-различно от това:
Стабилизатор напряжения для лодочного мотора
Ето и малко за монтажа му, само дето е на други модели, но не би трябвало да се различава от ситуацията при теб.
http://motolodka.ru/motors/reg_connect.htm
Имай едно на ум, че такова преустройство анулира гаранцията на матора. И още нещо. Не знам какво и с какво си мерил ама нещо бъркаш с ония 7.9-8.1V и дето падали след греца.
Ми вземи сложи един електролитен кондензатор на изхода на греца и захрани една малка ламба за автомобил и тогава измервай. Ама това след като запалиш матора и на ниски обороти, щото иначе ще замине ламбата и кондензатора да е за едно 100-тина волта.
Айде толкова от мен.
 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 15, 2014 15:32 Заглавие: |
|
|
Още една идея - след като твоя двигател НЕ се нуждае от акумулатор за да запали и работи нормално, не е ли добре да помислиш за слънчеви клетки за дозареждане на акумулатора?
Каква консумация очакваш от акумулатора? |
|
|
 |
|