Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Динамо на извънбордови мотор!
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Отбелязаното под №2 е бобина за зареждане на запалването - ако черпиш ток над определена стойност двигателя ще "умре".
По-добре използвай за зареждане на външен акумулатор бобина №4 - тя е за фар и е пресметната за по-голям ток
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
plamenp
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 21:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Според описанието ти и измерените напрежения системата е предвидена за 6-волтов акумулатор.Поне аз така мисля,но може и да греша.

ПС:Писали сме заедно с plamil.
Двигателят е с магнетно запалване и въобще не се влияе от акумулатора.Бобина 3 е за запалването(искрата на свещта)
Върнете се в началото
danstef
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 14, 2014 23:12    Заглавие: Отговорете с цитат

plamenp написа:
Според описанието ти и измерените напрежения системата е предвидена за 6-волтов акумулатор.Поне аз така мисля,но може и да греша.

Това е интересно, което казваш и не се бях замислял, но според описанието мотора е с алтернатор 12V, 6А

http://venismarine.com/product?path=68_87&product_id=14762

Моделът е F9.9FMHS YAMAHA

ето това е снимка на точният модел:

Мисля, че не останаха много възможностти! Възможно ли е да има намотки на късо, оттам нискотосъпротивление на бубината и ниско инапрежение на изхода на бубината?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 15, 2014 8:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Никога не вярвай на търговски сайтове. Твоя мотор F9.9FMH е с ръчен стартер, не се нуждае от акумулатор и съответно няма нищо предвидено за зареждане на акукулатор. Има изход за захранване на осветление на променливо напрежение, което няма никаква регулация и може да даде до 80W. Измерените от теб напрежения са напълно нормални за такава система, не троши повече.

Моторите, поддържащи зареждане на акумулатор са F9.9Gxx. Ето ти един линк , обърни внимание на 10/11 стр.
Върнете се в началото
danstef
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 15, 2014 9:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отделеното време колега, но позволи ми да не се съглася с теб относно някой неща.
- Това, че моторът е с ръчен старт, не означава, че няма нищо предвидено за зареждане или пък, че изхода е предвиден само за осветление. В интерес на истината никъде не е оказано изрично, че изхода е само за осветление. Че няма регулация, няма, но това в някой случаи не пречи да се зарежда акумулатор без регулиране!
- 80W - Това е 12V, 6.6A....Напълно достатъчна мощност да зареди всякакъв акумулатор. Освен това съвпада с данните от сайта, който дадох по-горе. Иначе, да прав си че на подобни търговски сайтове не трябва да се вярва. Wink
Кое те накара да решиш, че мотора не може да зарежда акумулатор! Никъде не срещнах в документацията нещо подобно.
Ще се радвам да останеш на линия и да помагаш! Поздрави.
Върнете се в началото
pansim
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Sandanski

МнениеПуснато на: Съб Ное 15, 2014 11:04    Заглавие: Отговорете с цитат

На 17 и 18 стр. от описанието изрично е написано че за мотор FT9.9GE
e необходим акумулатор с капацитет не по-малко от 40А/ч а за твоя двигател е записано само изходна мощност на алтернатора 80вата
Т.е. няма акумулатор и явно не е предвидено зареждане на такъв.
Не казвам че няма да може да се пригоди нещо, ама и другото ти изискване на ниски обороти да зарежда...май няма да се получи.
Успех все пак!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
danstef
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 15, 2014 12:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен това, което показват е необходимият капацитет на акумулатоа, необходим за запалване на мотора, тъй като този модел е с бутон за стартиране, а не ръчно!!! Това няма общо със зареждането на акумулатор и с изхода за зареждане. Все пак 80W е достатъчна мощност за зареждане на външен акумулатор. Благодаря все пак за съдействието. Wink

Idea Arrow Arrow Arrow 8. Отговаря се с помощта на бутона (отговор), а не с (цитат). Exclamation
Върнете се в началото
pansim
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 15, 2014 13:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре, а как смяташ от променливо напрежение да заредиш акумулатор?
Алтернатора има ли изправител? - Според това което си написал няма.
Може би трябва да се направи на принципа на мотоциклетите.
Там не се регулира възбудителната намотка на алтернатора защото просто няма такава. Регулатора по спомени е шунтов...дано не греша...доста отдавна си продадох Хондата. Там имаше някакви ядове с токовете ама...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Съб Ное 15, 2014 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

на тоя матор трябва да имаш една свободна намотка - демек две жици дето никъде не отиват. Виж коя е от тези двете на линка дето си дал:
http://s16.postimg.org/vq5hvy14l/motor.png
Една бегла справка из руските форуми показва че използват свободната намотка за захранване на бордови уреди и зареждане на акумулатор. Даже в някои случаи може да се мине и без акумулатор.
Използват някакъв си техен регулатор:
ВРНЛ-1
По принцип е някакъв импулсен стабилизатор и няма да е нещо по-различно от това:
Стабилизатор напряжения для лодочного мотора
Ето и малко за монтажа му, само дето е на други модели, но не би трябвало да се различава от ситуацията при теб.
http://motolodka.ru/motors/reg_connect.htm
Имай едно на ум, че такова преустройство анулира гаранцията на матора. И още нещо. Не знам какво и с какво си мерил ама нещо бъркаш с ония 7.9-8.1V и дето падали след греца.
Ми вземи сложи един електролитен кондензатор на изхода на греца и захрани една малка ламба за автомобил и тогава измервай. Ама това след като запалиш матора и на ниски обороти, щото иначе ще замине ламбата и кондензатора да е за едно 100-тина волта.
Айде толкова от мен.
Върнете се в началото
pansim
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 15, 2014 15:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Още една идея - след като твоя двигател НЕ се нуждае от акумулатор за да запали и работи нормално, не е ли добре да помислиш за слънчеви клетки за дозареждане на акумулатора?
Каква консумация очакваш от акумулатора?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети