Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Измерване на мнощноста на нискочестотен усилвател
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Яну 19, 2015 21:04    Заглавие: Измерване на мнощноста на нискочестотен усилвател Отговорете с цитат

Бихте ли ме посъветвали как да измеря колко звукова мощност реално вади един нискочестотен усилвател. Предполагам, че става като се подаде точна честота от генератор (1Кхц) и се мери нещо върху товара(високоговорителя). Идеята ми е да мога да си измервам реално колко вади един усилвател, а не колко го рекламират.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Яну 19, 2015 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

То не е голяма философия сметката. Захранващо напрежение под товар, и импеданс. Можеш да махнеш и 2V насищане на крайните транзистори.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 19, 2015 22:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Всъщност това няма особено значение.
Освен това мощността винаги се измерва при определени изкривявания. На всичкото отгоре, за различните честоти мощността е разлчична.
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Яну 19, 2015 22:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Подаваш 1 кХз на входа, на изхода-номинален товар - за предпочитане мощен резистор а не тонколона, паралелно на него - осцилоскоп. Усилваш докато на осцилоскопа видиш как започва да се ограничава сигнала. Мериш пълната амплитуда ( от връх до връх) и делиш на две. Това е амплитудната стойност на сигнала. После по формулата:
амплитудната стойност на квадрат делено на удвоената стойност на товарния резистор ( говорител ) ти дава най-максималната от максимално възможните стойности на изходната мощност с този товар. И гледай да не го правиш повече от няколко минути за домашни усилватели, зашото повечето не обичат да възпроизвеждат синусоида на максимална мощност.
Успех!
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Пон Яну 19, 2015 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

В някои дигитални осцилоскопи е направено наготово да измерват Wrms, задава се само импеданса на говорителя.

Последната промяна е направена от k810 на Пон Яну 19, 2015 23:31; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 19, 2015 22:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговоротите. Ще имам в предвид.
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Яну 19, 2015 23:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Бихте ли ме посъветвали как да измеря колко звукова мощност реално вади един нискочестотен усилвател.
Ако наистина това е въпросът ти - доста по-малко от микроват. Усилвателя директно произвежда звукова мощност само с бръмченето на трансформатора си и евентуално с шума от вентилатора (ако има). Едва ли имаш това впредвид. Всички отговори досега дават електрическата мощност в изхода на усилвателя. А колко ще дойде звуковата - зависи от КПД-то на говорителите...
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 20, 2015 7:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря още веднъж. Мисля получих добра информация, за да знам. Когато ми попадне в ръцете, не известен усилвател, как да разбера какъв по мощност високоговорител да му закача. Без да изгори говорителя от претоварване.
Какво провокира питането ми. На скоро с приятел обсъждахме следната тема. Как да се ограничи мощноста на един усилвател, да се ползва само половината например или 1/3. Това води до много по-малко греене на чипа например. Обсъждахме например как да се направи, един 30Ватов чип да речем, варианти бол. Как да ограничим мощноста му на 3-5 Вата и да се ползва 5 Ватов високоговорител. За това ми трябва начин да измеря кога на изхода имам 5 Вата мощност от 30 възможни. А ограничаването на входния сигнал за да се получи това не е проблем.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Яну 20, 2015 10:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Лъжеш се ако мислиш , че при намалена мощност под номиналната разсейваната намалява пропорционално. КПД-то е най-зле при 1/2Pmax(говорим за клас В, АВ), та за да имаш ефект трябва да ползваш стъпалото на 1/6Pmax , че и по малко.
Виж таблицата в атача .
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Яну 20, 2015 11:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Не го бъркай. Въобще не става въпрос за КПД. Най-простото - високоомен товар. И греенето е по-малко.

Колкото до максималното греене - интеграл (площ на фигурата) над изхода до захранването. При синусоида по спомени максимума е на 68%. Който иска да смята.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети