Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Захранване на мощен НЧУ
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2005 10:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Грешиш
Така се прави имерване на консумацията на схемното решение. Примерно мериш 5000Вт и усилвателя ти не е 5000Вт по простата причина че аз може да съм сложим един реотан с вентилатор вътре който да отдава 4400Вт и другото да е за усилвателя който да консумира 600Вт и да има реална звукова мощност 380Вт. Така че не се мерят точно така.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2005 11:38    Заглавие: тра ла ла :-) Отговорете с цитат

TIReX написа:
Грешиш
Така се прави имерване на консумацията на схемното решение. Примерно мериш 5000Вт и усилвателя ти не е 5000Вт по простата причина че аз може да съм сложим един реотан с вентилатор вътре който да отдава 4400Вт и другото да е за усилвателя който да консумира 600Вт и да има реална звукова мощност 380Вт. Така че не се мерят точно така.

1.Това с реотана ме напуши на голям смях и чесно казано въобще немога да му схвана смисала Laughing без да се обиждаш.
2.Говоря за VA, а не за W
3.Разбира се, че отчетеното не отива като полезна мощност в товара.
От това 1386 VA има полезна мощност в товара 400 W.
И все пак някои ще ми даде ли акъл да правя ли импулсно експериментално или не, при посочените по горе данни?
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2005 14:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо са ти фалшиви данните приятелю .При 750 вата във вторичната и 1386 във първичната КПД-то на твоя трансформатор май е към 0.5 ,което меко казано е невъзможно за траф с такава мощност.Или консумациятата ти във вторичните напрежения е по-голяма ,или амперметъра ти за променлив ток е прецакан! А що се отнася до основния ти въпрос-импулсно с такава мощност иска доста добри познания и опит в правенето на такива захранвания-смяташ ли че го имаш?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2005 15:28    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP, hapy_boy_21 говори за пълна мощност а не за активна, така че 750W в вторичната при 1400VA в първичната е нормално (за много мощен траф Very Happy ). макар че не разбирам толкова ли hapy_boy_21 неможе да измери активната мощност във вторичната намотка.
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2005 16:44    Заглавие: Re: тра ла ла :-) Отговорете с цитат

hapy_boy_21 написа:
TIReX написа:
Грешиш

1.Това с реотана ме напуши на голям смях и чесно казано въобще немога да му схвана смисала Laughing без да се обиждаш.
2.Говоря за VA, а не за W
3.Разбира се, че отчетеното не отива като полезна мощност в товара.
От това 1386 VA има полезна мощност в товара 400 W.
И все пак някои ще ми даде ли акъл да правя ли импулсно експериментално или не, при посочените по горе данни?

Това с реотана имаше за цел да ти покаже че неможе да мериш така мощност както ти си мислиш и че имаш загуби, най-много от които са във вид на топлина или друг вид енергия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 10, 2005 17:17    Заглавие: даи по същество :-) Отговорете с цитат

да именно няма две мнения въпроса беше да махна фабричният траф и да направя едно импулсно да видя как ще работи с него та би ли ме посаветвал дали да го правя? ще повторя захранването на стъпалото +/-28 волта и +/- 48 волта на 5 ампера
Omata
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 11, 2005 16:12    Заглавие: Re: даи по същество :-) Отговорете с цитат

Ако питате дали импулсното захранване ще внася смущения в усилвателя,ще ви кажа,че напротив. При честота да кажем 40 kHz пулсациите са много по малки от колкото при 50 Hz - за обикновен трансформатор. Това ще рече че идеално филтриране може да се направи с кондензатор 220-470 uF вместо с 4700-10000 uF,както се прави при обикновенните трафове.Моят усилвател е 2x200 W , захранван с 4x45 V на двата канала. След като направих импулсното захранване,за филтър сложих кондензатор 100 uF,което според осцилоскопа беше идеално.За всеки случай обаче сложих 220uF.Схемата работи вече 3-та година безпроблемно.Наистина и аз съм сложил вентилатор в захранването,заради това че използвам малки трансформатори и голяма плътност на тока. Използвам за изправители Шотки-диоди.Само че вентилатора съм го направил да се включва с термодатчик,което се налага само за големи мощности.Примерно ако слушам музика леко,вентилатора не работи,понеже няма голяма консумация.Ако вече реша да вдигам аларма,вентилатора се включва,но мога да ви уверя,че по никакъв начин той не се чува,заради силната музика.А за усилвател от сорта на 2x50W,използвайте двутактно управление на импулсния трансформатор и изобщо не ви трябва вентилатори и такива работи.Има една много елементарна руска схема за импулсно захранване на мощен усилвател,която не съдържа ШИМ.Верно,захранването не е стабилизирано,но ако на някой му трябва такова,много лесно може да се преработи схемата за да му излиза стабилизирано.Ако някой се интересува от тази схема - [email protected]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Omata
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 11, 2005 16:17    Заглавие: Re: даи по същество :-) Отговорете с цитат

А колкото до изчисляване на импулсните трансформатори,те се изчисляват според схемата на самото захранване.Нямат някакви общоприети формули както при обикновенните трафове.
Като заговорихте за изолация между намотките - аз използвам фолио от полиетилен терифталат (хостафан). Пробивното му напрежение е 100 kV/mm,а температурата му на топене е задоволително висока.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Юни 11, 2005 16:47    Заглавие: Re: даи по същество :-) Отговорете с цитат

Omata написа:
Ако питате дали импулсното захранване ще внася смущения в усилвателя,ще ви кажа,че напротив. При честота да кажем 40 kHz пулсациите са много по малки от колкото при 50 Hz - за обикновен трансформатор.

ако говориш за пулсациите от иправения ток на вторичната намотка си прав, но импулсното захранване реагира бавно при рязки изменения на захранващото напрежение, било то от консумацията или от изменения на мрежовото напрежение. освен инертност импулсното има и друг недостатък, "че замърсява ефира" като излъчва с честотата на която работи и кратните на нея.
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 11, 2005 18:30    Заглавие: :-) Отговорете с цитат

е ще си карам на оригиналното захранване пък в тази тема не чух едно и също мнение два пъти, а моето виждане е , че наи добре си работят усилвателите с трафа и филтровата група а за големи мощности от рода на 400 до 600 вата импулсното ще трябва да е доста сериозно направено с тази консумация от рода на 10 15 ампера ... Smile
ELP - получават се изчисленията маи си объркал ти нещо Very Happy а дали мога да направя такова импусно мисля , че с малко помощ ще се справя
guitman - ами трафа е мощен и то доста усигорява захранване на два модула с +/-28 волта и +/-48 волта..
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети