|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 24, 2015 11:42 Заглавие: Въпрос за честотен инвертор |
|
|
Въпрос към по-започнатите: Представлява ли проблем, ако честотният инвертор се постави относително далеч (40метра) от електродвигателя?
Винаги досега съм ползвал инвертори на машини и те са на около метър. В момента, обаче, ми се налага да ги разделя, защото двигателят се поставя високо и не ми се иска да опъвам скеле всеки път, когато искам да променя обороти. _________________ http://www.youtube.com/watch?v=yqoy8aGFRAU |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 24, 2015 14:33 Заглавие: |
|
|
| Вероятно зависи от инвертора. Аз съм ползвал Siemens (Micromaster) и Telemechanic (Altivar) и на по-големи разстояния без проблеми. Най-различни мощности, най-голямото беше 90кВт на повече от 50м. С Eldi брах ядове и се отказах от тях. Препоръчително е ползването на ширмован кабел до двигателя, най-вече за да не се смущава останалата електроника. Е, на тоя 90квт не му търсих екраниран кабел, а ги пуснах в поцинковани метални канали. Работи трета година. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
|
|
 |
Zaro Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 24, 2015 17:47 Заглавие: |
|
|
Няма да имаш проблеми!
В съвременните честотни инвертори има вграден филтър и за разстояния до около 100м не се нуждаят от нещо допълнително. При големи разстояния в намотките на двигателя се появяват пренапрежения, които могат да доведат до пробив в изолацията. Тогава се слагат допълнителни LC филтри между инвертора и двигателя (в близост до инвертора). Препоръчителния филтър се избира от каталога на производителя и зависи от дължината и типа на свързващия кабел.
Монтирал съм инвертори на Telemechanic, Siemens, SEW, Danfoss и др. и всички препоръчват да се използват екранирани кабели, като за разстояния до 100-150м не се изисква нищо допълнително. |
|
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 27, 2015 12:10 Заглавие: |
|
|
Дискусионен въпрос! По принцип тези неща зависят от конкретния случай. Ако инверторът ще работи на ниска носеща честота за 40м не би трябвало да има проблеми. Иначе е добре да сложиш изходен филтър. Следващият момент е с кабела. За такова разстояние се изчислява колко е пада на напрежение в кабела и се слага съответното сечение.
По въпроса със смущенията - ако има край теб някаква чувствителна апаратура е добре да сложиш входен филтър! Недей да гледаш глупостите дето пишат наляво и дясно, че имат вградени филтри - това е пазарен трик! Ако се позачетеш в документацията ще ти стане ясно, че това е само за някой модели и на всичкото отгоре не е целия филтър, а само по-малките чаркалаци. Големите топузи за всички марки се купуват отделно.
Добре е да използваш екранирани кабели и да имаш хубава земя!
Дано съм бил полезен! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 23, 2015 23:10 Заглавие: |
|
|
Да. p_stoyanoff се оказа прав. Включихме цялата система и когато заработи моторът през инвертора, едното от импулсните захранвания отказва да работи.
Изгубихме цял ден, защото веднага установихме, че захранването заработва само през удължител. Накрая се наложи да навием 10 метра захранващ кабел, за да се получи някакво "филтриране". В момента така и работи.
Когато попитах доставчика какъв входен филтър да сложа, се оказа, че няма представа.
Трябва ми помощ, за да намеря нещо, което да спаси останалата апаратура.
Инверторът е CHF100A-1R5G-S2. INVT, (китаец, който се продава като италиански)
Моторът - 1,5kW.
Давайте съвети какво да слагам... _________________ http://www.youtube.com/watch?v=yqoy8aGFRAU |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2015 18:09 Заглавие: |
|
|
| Zaro написа: | .......
Монтирал съм инвертори на Telemechanic, Siemens, SEW, Danfoss и др. и всички препоръчват да се използват екранирани кабели, като за разстояния до 100-150м не се изисква нищо допълнително. |
+1.
| Цитат: | Инверторът е CHF100A-1R5G-S2. INVT, (китаец, който се продава като италиански)
|
Тва е проблемът. А, захранванията какви са? Кабелът към мотора с оплетка ли е?
http://engineering-review.bg/engineering-statii.aspx?br=41&rub=433&id=1139 |
|
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 24, 2015 19:19 Заглавие: |
|
|
С риск да обидя колегата Стефанов, но това, което е предложил, е само за парлама! В случая има проблем и трябва истински филтър. Добре е, че мощността е ниска. Така че можеш да опиташ с всякакъв входен филтър по-голям от 1,5кВ. Принципно филтъра се изчислява на база ред параметри включително х-ките на силовия блок. След това идва начина на изграждане на филтъра и т.н. Не искам да влизам в подробности, за да не разводнявам темата. Важното в случая е, че няма гаранция, че ще успее да подтисне генерираните смущения. По-голям шанс има със скъпите филтри - Сименс, Шнайдер и т.н. Те за това са скъпи! Не мога да ти дам съвет към кои да се насочиш, защото не е ясен вида на смущенията, които трябва да се подтиснат. Знам ли го китайчето какви ги забърква?!
Поздрави! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|