|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
master_rich Активен потребител

Регистриран на: 13 Апр 2005 Мнения: 81 Местожителство: Хасково ВИДИКОНСЕРВИЗ
|
Пуснато на: Вто Окт 20, 2015 15:43 Заглавие: |
|
|
Целта е точно помощ от знаещите и тя беше да не ровичка а да му го направят в сервиз с гаранция,и щеше да му излезе доста по ефтино.А като е решил да си го съсипе това си е негов проблем,тука самият ремонт не се свежда до смяната на еди кой си елемент а работа с микроскоп и тънкости по самото запояване и самият тинол. _________________ ВИДИКОНСЕРВИЗ/скайп: masterrichi2222 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
celica man Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 20, 2015 22:01 Заглавие: |
|
|
Аз не разбрах какъв е бил дефекта на колата преди и след ремонта. Нещо от рода "колата пак не работи" е като за пред блока на пейката да обясняваш на комшията...
Така като гледам спойките, може би си прегрял или окъсил откъм керамиката площадките. От към буксата не се вижда добре какво е положението. Не на последно място проводника, който си ползвал е доста груб за това място. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2015 8:02 Заглавие: |
|
|
Аз мисля, че спойките са се получили достатъчно добре, голяма работа че проводникът е дебел . Бих дал съвет на колегата, ако компа вече работи и проблемът е бил в тези връзки, да намери начин да фиксира тези мостчета. Дебели са и доста тежки, от вибрациите сигурно няма да устоят дълго на местата си, от тази гледна точка би било добре да са тънки. Използвай силикон или някаква подобна на оригиналната заливка, а не твърда епокси-смола например. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2015 12:33 Заглавие: |
|
|
Хубав съвет , ама не четеш ли ? | Цитат: | | Всички мостчета излизат отдолу на буксата, но за съжаление колата пак не работи. |  |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 21, 2015 12:52 Заглавие: |
|
|
Като гледам снимката, новонаправените мостчета 3, 4 и 5 са накъсо с калай. Дали не пали заради това!? _________________ Жица, на която не виждам двата края, не я пипам! |
|
|
 |
borkotiger Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 20, 2016 19:42 Заглавие: |
|
|
Извинявайте! Чак сега виждам, че сте продължили с темата. Няма късо в мостчетата, но все още не намирам време да го изкормя, за да видя къде е проблема. В компа има 4 силови транзистора и на 99 процента съм сигурен, че в тях е проблема. Нямаше захранване към една от бензиновите дюзи, а друга от време на време стоеше постоянно отворена. Тестването се прави с 4 диода и общ + мисля че беше. Ако имате ГИ както при мен, трябва да тествате кабелите за дюзите преди него. Предполагам, че ако се подменят ще заработи компа, но не знам с какви. При запояването мисля че съм прегрял площадките и са се отпоили отдолу откъм платката (все пак писах, че ползвах много мощен поялник).
Може да съм се набутал за нов комп, но поне се надявам темата да е полезна на някой. А и аз съм си любопитен по природа и науча ли нещо, не ме е толкова яд за парите. |
|
|
 |
Rockton Опитен потребител

Регистриран на: 10 Яну 2004 Мнения: 333 Местожителство: София - Люлин
|
Пуснато на: Вто Фев 02, 2016 8:38 Заглавие: Re: Ремонт на CPU-то на Опел Астра (X18XE1) |
|
|
Късно виждам темата, но как да е. Снимки не се виждат, но съдейки по постовете на колегите, най вероятно вече си унищожил контролера!
Двигателните контролери както и други, правени по тази "бъгава" технология с бондиране на алуминиев проводник към алуминиева площадка към изходните конектори и химизирани площадки на хибридният керамичен модул , се правят (запояват) успешно, но си има технология!
Работи се със специални, флюсове,припои,почистващи препарати, както и със специални "човки" на поялника! Също така със мноооого внимание и прецизност, което пък изисква богат опит и ПОЗНАНИЯ!
При неправилна и некоректна работа със модула в крайна сметка се получава ИЗПАРЯВАНЕ на площадка от хибридният модул и в последствие невъзможност за запояване на това място!
Ето тук един "колега" се беше опитвал да запоява и беше изпарил първата площадка в ляво. Бобре че се е отказал веднага и успях да възстановя моста с дублаж!
Та така..... _________________ Да споделим опит и познания -за да не откриваме "топлата вода" отново! -Човек се учи докато е жив. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|