Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ремонт на CPU-то на Опел Астра (X18XE1)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
master_rich
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Хасково ВИДИКОНСЕРВИЗ

МнениеПуснато на: Вто Окт 20, 2015 15:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Целта е точно помощ от знаещите и тя беше да не ровичка а да му го направят в сервиз с гаранция,и щеше да му излезе доста по ефтино.А като е решил да си го съсипе това си е негов проблем,тука самият ремонт не се свежда до смяната на еди кой си елемент а работа с микроскоп и тънкости по самото запояване и самият тинол.
celica man
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Монтана

МнениеПуснато на: Вто Окт 20, 2015 22:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не разбрах какъв е бил дефекта на колата преди и след ремонта. Нещо от рода "колата пак не работи" е като за пред блока на пейката да обясняваш на комшията...

Така като гледам спойките, може би си прегрял или окъсил откъм керамиката площадките. От към буксата не се вижда добре какво е положението. Не на последно място проводника, който си ползвал е доста груб за това място.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Окт 21, 2015 8:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля, че спойките са се получили достатъчно добре, голяма работа че проводникът е дебел Very Happy . Бих дал съвет на колегата, ако компа вече работи и проблемът е бил в тези връзки, да намери начин да фиксира тези мостчета. Дебели са и доста тежки, от вибрациите сигурно няма да устоят дълго на местата си, от тази гледна точка би било добре да са тънки. Използвай силикон или някаква подобна на оригиналната заливка, а не твърда епокси-смола например.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Окт 21, 2015 12:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Хубав съвет , ама не четеш ли ?
Цитат:
Всички мостчета излизат отдолу на буксата, но за съжаление колата пак не работи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Niakoi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Каръктаун

МнениеПуснато на: Сря Окт 21, 2015 12:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Като гледам снимката, новонаправените мостчета 3, 4 и 5 са накъсо с калай. Дали не пали заради това!?
borkotiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 20, 2016 19:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявайте! Чак сега виждам, че сте продължили с темата. Няма късо в мостчетата, но все още не намирам време да го изкормя, за да видя къде е проблема. В компа има 4 силови транзистора и на 99 процента съм сигурен, че в тях е проблема. Нямаше захранване към една от бензиновите дюзи, а друга от време на време стоеше постоянно отворена. Тестването се прави с 4 диода и общ + мисля че беше. Ако имате ГИ както при мен, трябва да тествате кабелите за дюзите преди него. Предполагам, че ако се подменят ще заработи компа, но не знам с какви. При запояването мисля че съм прегрял площадките и са се отпоили отдолу откъм платката (все пак писах, че ползвах много мощен поялник).
Може да съм се набутал за нов комп, но поне се надявам темата да е полезна на някой. А и аз съм си любопитен по природа и науча ли нещо, не ме е толкова яд за парите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Rockton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София - Люлин

МнениеПуснато на: Вто Фев 02, 2016 8:38    Заглавие: Re: Ремонт на CPU-то на Опел Астра (X18XE1) Отговорете с цитат

Късно виждам темата, но как да е. Снимки не се виждат, но съдейки по постовете на колегите, най вероятно вече си унищожил контролера!
Двигателните контролери както и други, правени по тази "бъгава" технология с бондиране на алуминиев проводник към алуминиева площадка към изходните конектори и химизирани площадки на хибридният керамичен модул , се правят (запояват) успешно, но си има технология!

Работи се със специални, флюсове,припои,почистващи препарати, както и със специални "човки" на поялника! Също така със мноооого внимание и прецизност, което пък изисква богат опит и ПОЗНАНИЯ!

При неправилна и некоректна работа със модула в крайна сметка се получава ИЗПАРЯВАНЕ на площадка от хибридният модул и в последствие невъзможност за запояване на това място!
Ето тук един "колега" се беше опитвал да запоява и беше изпарил първата площадка в ляво. Бобре че се е отказал веднага и успях да възстановя моста с дублаж!

Та така.....
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети