Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем със зарядно за винтоверт 14.4V -bavaria
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Boxsi11
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 08, 2016 22:37    Заглавие: Проблем със зарядно за винтоверт 14.4V -bavaria Отговорете с цитат

Здравейте!!
Притежавам зарядно устройство за винтоверт14.4V марка - bavaria

http://prikachi.com/images/665/8563665k.jpg

Първоначално си работеше нормално,като при заряд се запалваше червеният светодиод, а в края на заряда се запалва зеленият светодиод. След време загря страшно много при едно от зарежданията на батерията ,дори изпуши,изключих го ,но явно късно,поради което спря да работи.Нямам схема .Видях че крайният транзистор е силно почернял той е: TIP 122 TO 220 Дарлингтон 100V/5Aи го смених с чисто нов,смених му и пастата чрез която осъществява контакт с радиатора.Смених и интегралната схема CD4060BE .Всичко е видно от снимката

http://prikachi.com/images/667/8563667V.jpg

При включване на празен ход без батерия дава около 14.5V при поставяне на батерията се вдигна до 15.5V ,като червеният светодиод се запалва,което индикира,че започва зарядният процес.Зареди батерията до 16.5V,при което батерията леко загря,притесних се и я извадих,като прекъснах процеса на зареждане.Направи ми впечатление, обаче че зеленият светодиод въобще не светна за завършване процеса на заряд.Считам, че същият трябва да светне в края на заряда.Не знам дали съм прав или не затова се обръщам към по знаещите за съвет,при какво напрежение трябва да се запали зеленият светодиод.Ако нещо някъде съм объркал моля за извинение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 08, 2016 23:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Че туй с този 4060 да не зарежда по време, за чий му е 14 разреден брояч иначе ? Свали си схемата и ще разбереш .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Съб Яну 09, 2016 0:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Със сигурност батерията на винтоверта е дала фира, или поне един или няколко елемента.
То затова ти претоварва зарядното и не светва зелената ламба - не може да си вдигне напрежението до номиналната стойност за заредена батерия.
Върнете се в началото
vilsa
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Яну 09, 2016 10:30    Заглавие: Зарядно устройство за винтоверт Отговорете с цитат

Аз бих си сменил и двете електролитчета в зарядното устройство !
Върнете се в началото
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Съб Яну 09, 2016 11:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, има късо съединение в една клетка, вижда се още от пускането на темата и описанието.
Върнете се в началото
plamenp
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 09, 2016 15:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля,че на батерията нищо и няма,защото измерените напрежения отговарят на номиналните напрежения за ni-c елементи.Притеснява ме интегралата.ДА не би да става дума за това.
Върнете се в началото
Boxsi11
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 09, 2016 20:46    Заглавие: Зарядно за винтоверт 14.4V Отговорете с цитат

Батерията е дала фира.Първоначално от заредена 16.5V за 24 часа без да се ползва дава показания 13.65V.Според мен би трябвало да е във всички случаи над 15V,тъй като зарядното е за над 14.4V.Най-вероятно се претоварва зарядното и не светва зелената ламба,като някой от елементите дава накъсо.Поради тази причина е изпушило и преди.За това ще проверя елементите един по един,като измеря тока на всяка една, и която е нужно ще подменя,в краен случай ще подменя цялата батерия и ще пища отново!!
Върнете се в началото
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Яну 09, 2016 23:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо това трябваше да направиш!
Върнете се в началото
Boxsi11
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2016 10:33    Заглавие: зарядно устройство за винтоверт14.4V марка - bavaria Отговорете с цитат

Още едно питане.Дали някъде може да се намери схемата на това зарядно устройство??
Върнете се в началото
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Нед Яну 10, 2016 16:55    Заглавие: Re: зарядно устройство за винтоверт14.4V марка - bavaria Отговорете с цитат

Колега, оправи си батерията, не търси проблем в зарядното!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети