| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Boxsi11 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 08, 2016 22:37 Заглавие: Проблем със зарядно за винтоверт 14.4V -bavaria |
|
|
Здравейте!!
Притежавам зарядно устройство за винтоверт14.4V марка - bavaria
http://prikachi.com/images/665/8563665k.jpg
Първоначално си работеше нормално,като при заряд се запалваше червеният светодиод, а в края на заряда се запалва зеленият светодиод. След време загря страшно много при едно от зарежданията на батерията ,дори изпуши,изключих го ,но явно късно,поради което спря да работи.Нямам схема .Видях че крайният транзистор е силно почернял той е: TIP 122 TO 220 Дарлингтон 100V/5Aи го смених с чисто нов,смених му и пастата чрез която осъществява контакт с радиатора.Смених и интегралната схема CD4060BE .Всичко е видно от снимката
http://prikachi.com/images/667/8563667V.jpg
При включване на празен ход без батерия дава около 14.5V при поставяне на батерията се вдигна до 15.5V ,като червеният светодиод се запалва,което индикира,че започва зарядният процес.Зареди батерията до 16.5V,при което батерията леко загря,притесних се и я извадих,като прекъснах процеса на зареждане.Направи ми впечатление, обаче че зеленият светодиод въобще не светна за завършване процеса на заряд.Считам, че същият трябва да светне в края на заряда.Не знам дали съм прав или не затова се обръщам към по знаещите за съвет,при какво напрежение трябва да се запали зеленият светодиод.Ако нещо някъде съм объркал моля за извинение. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 08, 2016 23:05 Заглавие: |
|
|
| Че туй с този 4060 да не зарежда по време, за чий му е 14 разреден брояч иначе ? Свали си схемата и ще разбереш . |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 09, 2016 0:42 Заглавие: |
|
|
Със сигурност батерията на винтоверта е дала фира, или поне един или няколко елемента.
То затова ти претоварва зарядното и не светва зелената ламба - не може да си вдигне напрежението до номиналната стойност за заредена батерия. |
|
|
 |
vilsa Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 09, 2016 10:30 Заглавие: Зарядно устройство за винтоверт |
|
|
| Аз бих си сменил и двете електролитчета в зарядното устройство ! |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 09, 2016 11:35 Заглавие: |
|
|
| Да, има късо съединение в една клетка, вижда се още от пускането на темата и описанието. |
|
|
 |
plamenp Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 09, 2016 15:25 Заглавие: |
|
|
| Аз мисля,че на батерията нищо и няма,защото измерените напрежения отговарят на номиналните напрежения за ni-c елементи.Притеснява ме интегралата.ДА не би да става дума за това. |
|
|
 |
Boxsi11 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 09, 2016 20:46 Заглавие: Зарядно за винтоверт 14.4V |
|
|
| Батерията е дала фира.Първоначално от заредена 16.5V за 24 часа без да се ползва дава показания 13.65V.Според мен би трябвало да е във всички случаи над 15V,тъй като зарядното е за над 14.4V.Най-вероятно се претоварва зарядното и не светва зелената ламба,като някой от елементите дава накъсо.Поради тази причина е изпушило и преди.За това ще проверя елементите един по един,като измеря тока на всяка една, и която е нужно ще подменя,в краен случай ще подменя цялата батерия и ще пища отново!! |
|
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 09, 2016 23:07 Заглавие: |
|
|
| Първо това трябваше да направиш! |
|
|
 |
Boxsi11 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2016 10:33 Заглавие: зарядно устройство за винтоверт14.4V марка - bavaria |
|
|
| Още едно питане.Дали някъде може да се намери схемата на това зарядно устройство?? |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2016 16:55 Заглавие: Re: зарядно устройство за винтоверт14.4V марка - bavaria |
|
|
| Колега, оправи си батерията, не търси проблем в зарядното! |
|
|
 |
|