Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Измерване на ток с токов сензор LEM 305-S
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Яну 26, 2016 8:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Датчика е с Hall и е за от постоянен ток до 100kHz.
Все пак пресметни си шунтовия резистор, не зная как смяташ да мериш спада върху него и при какъв първичен ток, но аз при пробите бих започнал с близка до максимално допустимата стойност. Бих сложил 20Ohm.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 26, 2016 19:44    Заглавие: Отговорете с цитат

milmar написа:
Бих сложил 20Ohm.

Боб ли хвърляш?!
Тези неща не се правят на око! Аз за това попитах какво ще се прави! Не може така да определиш стойността!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Яну 26, 2016 22:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Стоянов, а ти каква методика би предложил ? Тези датчици, подобно на токовите трансформатори очевидно работят в режим близо до късо в изхода си. Диапазона на допустимите товарни резистори е даден в дейташита, така че избора е ясен, повечето стойности в тези граници не променят грешката от измерването !
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 27, 2016 15:41    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Диапазона на допустимите товарни резистори е даден в дейташита, така че избора е ясен, повечето стойности в тези граници не променят грешката от измерването !

По-важно е към каква електроника ще закачиш трафа! Именно тя определя какъв да бъде резистора! А и други карантии! Wink
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 27, 2016 16:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти май още си мислиш , че това е траф. Ще те разочаровам- не е . Човека иска да си направи проба с мултицет, каква електроника те гони ? Слага товар и мери пада върху него, после по закона на Ом. Или мери тока през товара директно, въпрос на вкус .
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 27, 2016 17:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами в такъв случай трябва аз го разочаровам! Няма да стане! Поне не лесно! Ако пусне променливо напрежение, то на изхода напрежението ще играе яко заради много добрата реакция на трансдюсър-а! Трябва да пусне някакъв голям стабилизиран DC ток (ама не импулсен!), за да може да докара някаква прилична стойност на изхода!
Поздрави!
Върнете се в началото
nikos
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 27, 2016 22:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Гледам темата се е раздвижила, но нямах време тези дни да вляза във форума. Нека да споделя за какво ще го използвам самия сензор. Cool
Първата ми идея е да разбера как работи на теория един такъв сензор. Вече гледах доста сайтове и клипчета в youtube, които обясняват принципна му на действие (Хол ефект и тн.), но почти никъде не видях как практически се извършва меренето на изходния му сигнал и как той се превръща в стойност. След като разбера как става това, с помощта на мултимер, искам да замеря и просто с молив в ръка аритметически да сметна измерения ток.
След като тази стъпка е изпълнена и вече съм наясно теоретически и практически как се измерва ток, искам да свържа този сензор към Raspberry Pi 2 контролер, който разполага само с цифрови входове. За да мога да "чета" аналоговия изход на сензора (напрежение в случая или така наречения voltage drop/ пад напрежението) ще използвам аналогов-цифров преобразувател (ADC). Вече имам опит с един аналогов сензор за атмосферно налягане свързан към Pi-то Evil or Very Mad

Да потвърдя, че сензорът може да мери постоянен и променлив ток.

Това, което не разбирам е този товарен резистор (шунт). Ще има ли разлика в изходния сигнал от сензора, ако използвам минималния предписан или максималния? Трябва ли да знам какъв ток горе долу очаквам и от там да се избере този резистор? Другото, което е, че в datasheet-a пише Rm min = 0, което ме обръква още повече.

П.С.
Разполагам и с друг сензор на ABB до 100A, който има Min. measuring resistance и Max. measuring resistance, в зависимост от захранващото напрежение 15 или 24 V.
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 27, 2016 22:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко е написано много ясно: коефициент 2000:1, т.е при 2000 ампера измерван ток ще имаш 1 ампер на изхода (и всичко е пропорционално).
Какво неясно има?
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 27, 2016 23:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо, този датчик мери до 500А максимум, примера със 2000 е нереален. Второ автора иска да мери напрежение , а не ток , при Rm=0 - какво напрежение очакваш че ще измериш ? Ако все още не ти става ясно как да мериш тока, значи си нямаш понятие от елементарна електротехника и не е зле да си намериш някой да ти свърши работата, а ти да си пишеш програмите ! Нищо лично .
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 27, 2016 23:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз ли това си нямам понятие от елементарна електротехника (отличният ми успех на ТОЕ 1 и 2 в ТУ - София по никакъв начин не ми пречи да пиша програми - нищо лично)?

Нали затова съм му написал "пропорционално"
Токът може да се преобразува в напрежение по закона на Ом и според допустимите стойности на резистора. Какво неясно има?
Най-чисто е с I/V преобразувател, но като гледам какви въпроси се задават, ме е страх да го предложа.
Ти какво предлагаш в конкретния случай?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети