| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 26, 2016 8:20 Заглавие: |
|
|
Датчика е с Hall и е за от постоянен ток до 100kHz.
Все пак пресметни си шунтовия резистор, не зная как смяташ да мериш спада върху него и при какъв първичен ток, но аз при пробите бих започнал с близка до максимално допустимата стойност. Бих сложил 20Ohm. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 26, 2016 19:44 Заглавие: |
|
|
| milmar написа: | | Бих сложил 20Ohm. |
Боб ли хвърляш?!
Тези неща не се правят на око! Аз за това попитах какво ще се прави! Не може така да определиш стойността! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 26, 2016 22:11 Заглавие: |
|
|
| Стоянов, а ти каква методика би предложил ? Тези датчици, подобно на токовите трансформатори очевидно работят в режим близо до късо в изхода си. Диапазона на допустимите товарни резистори е даден в дейташита, така че избора е ясен, повечето стойности в тези граници не променят грешката от измерването ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 27, 2016 15:41 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Диапазона на допустимите товарни резистори е даден в дейташита, така че избора е ясен, повечето стойности в тези граници не променят грешката от измерването ! |
По-важно е към каква електроника ще закачиш трафа! Именно тя определя какъв да бъде резистора! А и други карантии!  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 27, 2016 16:55 Заглавие: |
|
|
| Ти май още си мислиш , че това е траф. Ще те разочаровам- не е . Човека иска да си направи проба с мултицет, каква електроника те гони ? Слага товар и мери пада върху него, после по закона на Ом. Или мери тока през товара директно, въпрос на вкус . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 27, 2016 17:37 Заглавие: |
|
|
Ами в такъв случай трябва аз го разочаровам! Няма да стане! Поне не лесно! Ако пусне променливо напрежение, то на изхода напрежението ще играе яко заради много добрата реакция на трансдюсър-а! Трябва да пусне някакъв голям стабилизиран DC ток (ама не импулсен!), за да може да докара някаква прилична стойност на изхода!
Поздрави! |
|
|
 |
nikos Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 27, 2016 22:42 Заглавие: |
|
|
Гледам темата се е раздвижила, но нямах време тези дни да вляза във форума. Нека да споделя за какво ще го използвам самия сензор.
Първата ми идея е да разбера как работи на теория един такъв сензор. Вече гледах доста сайтове и клипчета в youtube, които обясняват принципна му на действие (Хол ефект и тн.), но почти никъде не видях как практически се извършва меренето на изходния му сигнал и как той се превръща в стойност. След като разбера как става това, с помощта на мултимер, искам да замеря и просто с молив в ръка аритметически да сметна измерения ток.
След като тази стъпка е изпълнена и вече съм наясно теоретически и практически как се измерва ток, искам да свържа този сензор към Raspberry Pi 2 контролер, който разполага само с цифрови входове. За да мога да "чета" аналоговия изход на сензора (напрежение в случая или така наречения voltage drop/ пад напрежението) ще използвам аналогов-цифров преобразувател (ADC). Вече имам опит с един аналогов сензор за атмосферно налягане свързан към Pi-то
Да потвърдя, че сензорът може да мери постоянен и променлив ток.
Това, което не разбирам е този товарен резистор (шунт). Ще има ли разлика в изходния сигнал от сензора, ако използвам минималния предписан или максималния? Трябва ли да знам какъв ток горе долу очаквам и от там да се избере този резистор? Другото, което е, че в datasheet-a пише Rm min = 0, което ме обръква още повече.
П.С.
Разполагам и с друг сензор на ABB до 100A, който има Min. measuring resistance и Max. measuring resistance, в зависимост от захранващото напрежение 15 или 24 V. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 27, 2016 22:56 Заглавие: |
|
|
Всичко е написано много ясно: коефициент 2000:1, т.е при 2000 ампера измерван ток ще имаш 1 ампер на изхода (и всичко е пропорционално).
Какво неясно има? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 27, 2016 23:18 Заглавие: |
|
|
| Първо, този датчик мери до 500А максимум, примера със 2000 е нереален. Второ автора иска да мери напрежение , а не ток , при Rm=0 - какво напрежение очакваш че ще измериш ? Ако все още не ти става ясно как да мериш тока, значи си нямаш понятие от елементарна електротехника и не е зле да си намериш някой да ти свърши работата, а ти да си пишеш програмите ! Нищо лично . |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 27, 2016 23:28 Заглавие: |
|
|
Аз ли това си нямам понятие от елементарна електротехника (отличният ми успех на ТОЕ 1 и 2 в ТУ - София по никакъв начин не ми пречи да пиша програми - нищо лично)?
Нали затова съм му написал "пропорционално"
Токът може да се преобразува в напрежение по закона на Ом и според допустимите стойности на резистора. Какво неясно има?
Най-чисто е с I/V преобразувател, но като гледам какви въпроси се задават, ме е страх да го предложа.
Ти какво предлагаш в конкретния случай? |
|
|
 |
|