|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rikotech8 Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2016 10:15 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | | Линейността зависи от схемното решение и от това дали се ползва необходимият тип потенциометър. |
Би ли показал схемно решение с необходимият потенциометър? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 12, 2016 19:06 Заглавие: |
|
|
| Колегата има предвид свързването на двата потенциометъра, схемата я знаем . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 13, 2016 7:26 Заглавие: |
|
|
Е не е точно така, но няма значение. Писах- двата потенциометъра се свързват последователно
При отворен R2 стойността му- около 100 Ома примерно се добавя към стойността на R1 и се прави настройката на граничните стойности на изходното напрежение както е описано в статията. С R1 изхода се настройва на желаното напрежение и ако ни е нужна "космическа" точност- коригираме с R2. Или когато R1 се поизноси и на определени позиции- най-често ползваните напрежения- настройката започне да става трудна. Схемата не претендира за академична прецизност, но поне на мен ми върши работа. Ако пък това не е достатъчно за някого- има микроконтролери . И не са и скъпи. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Вто Сеп 13, 2016 11:35 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | | Схемата не претендира за академична прецизност, но поне на мен ми върши работа. |
А ако се използват потенциометри тип 10кА и 0,1кА (вместо масово разпространените 10кВ и 0,1кВ) регулирането е и линейно, а не логаритмично |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 13, 2016 18:03 Заглавие: |
|
|
Изобщо според мен не е ставало дума за логаритмични потенциометри. И веднага се сещам, че трябва да се уточни едно нещо- преди години, когато по магазините имаше само соц части, линейните потенциометри се означаваха с А, логаритмичните с В и антилогаритмичните- с С. Кой на кого се е противопоставял не знам, но в същото време, а и до ден днешен западното и азиатско производство маркира линейните потенциометри с В, логаритмичните- с А. Антилогаритмичните и там са маркирани с С. Та ако не сме сигурни кой е сътворявал потенциометъра, който държим в ръка- задължителна проверка с мултицет. Другият парадокс, който не мога да си обясня-едно време беше мъка да намериш линейни потенциометри, а сега- логаритмични! И никой не може да даде смислено обяснение на този факт. Имах куриозен случай, отивам в командировка в София и след изпълнение на задачите първо се отиваше в ЦУМ- за дрешки, маратонки и какво ли не още дето по нашия край беше сън. Минах набързо през втория етаж и се качих горе при техниката. Имаха навик на един щанд да изкарват части от склада на КОРЕКОМ- доставяни за сервизите им. Понякога имаше страхотни попадения. Та качвам се аз там и гледам-глави за касетофони- производство на PHILIPS, едни превключватели, които се ползваха в японските радиокасетофони зяа превключване на вълните и , о,Боже- потенциометри 10 КОма А!!! Такива търсех безуспешно повече от 2-3 години! За айтоските хич и не говоря- от тях имах с кутиите. На всичкото отгоре потенциометрите бяха ALPS! И с цена мисля 60 стотинки! На момента взех 50 броя, бях захванал един десет канален тонкоректор. За плъзгачи изобщо хич даже и през акъла ми не минаваше, че мога да се сдобия с такива! И се прибирам в Провадия рано-рано сутринта на другия ден и търча на тавана да подбирам 20 най- еднакви потенциометъра. Половин час не можех да повярвам на очите си, че потенциометрите бяха логаритмични! Мерих ги всичките един по един. Само дето не плаках! Две години по- късно имах късмета да отида по линия на ТНТМ в Прага и от там, от един магазин в центъра, който ми се стори като рая на електрониката си купих бленуваните потенциометри- линейни 10 КОма, че дори и бяха плъзгачи! Та младите колеги да го имат това пред вид с буквичките и ако не са сигурни- проверката е висша форма на доверие! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Сеп 13, 2016 23:52 Заглавие: |
|
|
Като руските светодиоди - байрака е плюса, а не единичката  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 14, 2016 6:51 Заглавие: |
|
|
O, те руснаците и обикновени диоди маркират наопаки- лентата при анода, а не при катода! Имат едни стъклени ценерчета, те са такива, имаше по телевизорите мисля едни диоди, аналози на Д226, в ръбати грозни пластмасови корпуси, и те са маркирани обратно. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
rikotech8 Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 14, 2016 19:32 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: |
|
Схемата е широко разпространена. За мен лично тази http://i.stack.imgur.com/IqdvQ.png е по добра, защото:
- Какво става когато R1 e завъртян докрай към (+)? промяната в R2 не дава не води до промяна на напрежението на изхода. И така колкото по положителен е потенциала на изхода на R1 толкова по-малък е ефекта от R2.
При лабораторните захранвания (комерсиалните) този ефект не се наблюдава. Например R1 трябва поддържа постоянен диапазон на изменение на напрежението на изхода независимо от състоянието на R2 и обратното.
При схемата посочена от теб това е невъзможно.
Естествено коя схема е добра, е субективно. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|