Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

"Стабилизиран изправител 7" лабораторен, (0-20)V,
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rikotech8
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2016 10:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
Линейността зависи от схемното решение и от това дали се ползва необходимият тип потенциометър.

Би ли показал схемно решение с необходимият потенциометър?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 12, 2016 14:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето едно малко по-скъпичко, но е 50V/5A- готов модул с отчет 27USD
http://www.banggood.com/DP50V5A-Buck-Adjustable-DC-Power-Supply-Module-With-Integrated-Voltmeter-Ammeter-Color-Display-p-1050061.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пон Сеп 12, 2016 16:45    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.electronics-lab.com/project/0-30-vdc-stabilized-power-supply-with-current-control-0-002-3-a/

Toва например. Схемата на продавания от китайците кит. Ако не ти е достатъчно, изтегли си даташийт на LM317 или LM723. И там има схеми. Има и с процесорно управление, ама те не са тема на темата Wink

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 12, 2016 19:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Колегата има предвид свързването на двата потенциометъра, схемата я знаем .
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2016 7:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Е не е точно така, но няма значение. Писах- двата потенциометъра се свързват последователно

При отворен R2 стойността му- около 100 Ома примерно се добавя към стойността на R1 и се прави настройката на граничните стойности на изходното напрежение както е описано в статията. С R1 изхода се настройва на желаното напрежение и ако ни е нужна "космическа" точност- коригираме с R2. Или когато R1 се поизноси и на определени позиции- най-често ползваните напрежения- настройката започне да става трудна. Схемата не претендира за академична прецизност, но поне на мен ми върши работа. Ако пък това не е достатъчно за някого- има микроконтролери . И не са и скъпи.

Върнете се в началото
plamil
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2016 11:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
Схемата не претендира за академична прецизност, но поне на мен ми върши работа.

А ако се използват потенциометри тип 10кА и 0,1кА (вместо масово разпространените 10кВ и 0,1кВ) регулирането е и линейно, а не логаритмично
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2016 18:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Изобщо според мен не е ставало дума за логаритмични потенциометри. И веднага се сещам, че трябва да се уточни едно нещо- преди години, когато по магазините имаше само соц части, линейните потенциометри се означаваха с А, логаритмичните с В и антилогаритмичните- с С. Кой на кого се е противопоставял не знам, но в същото време, а и до ден днешен западното и азиатско производство маркира линейните потенциометри с В, логаритмичните- с А. Антилогаритмичните и там са маркирани с С. Та ако не сме сигурни кой е сътворявал потенциометъра, който държим в ръка- задължителна проверка с мултицет. Другият парадокс, който не мога да си обясня-едно време беше мъка да намериш линейни потенциометри, а сега- логаритмични! И никой не може да даде смислено обяснение на този факт. Имах куриозен случай, отивам в командировка в София и след изпълнение на задачите първо се отиваше в ЦУМ- за дрешки, маратонки и какво ли не още дето по нашия край беше сън. Минах набързо през втория етаж и се качих горе при техниката. Имаха навик на един щанд да изкарват части от склада на КОРЕКОМ- доставяни за сервизите им. Понякога имаше страхотни попадения. Та качвам се аз там и гледам-глави за касетофони- производство на PHILIPS, едни превключватели, които се ползваха в японските радиокасетофони зяа превключване на вълните и , о,Боже- потенциометри 10 КОма А!!! Такива търсех безуспешно повече от 2-3 години! За айтоските хич и не говоря- от тях имах с кутиите. На всичкото отгоре потенциометрите бяха ALPS! И с цена мисля 60 стотинки! На момента взех 50 броя, бях захванал един десет канален тонкоректор. За плъзгачи изобщо хич даже и през акъла ми не минаваше, че мога да се сдобия с такива! И се прибирам в Провадия рано-рано сутринта на другия ден и търча на тавана да подбирам 20 най- еднакви потенциометъра. Половин час не можех да повярвам на очите си, че потенциометрите бяха логаритмични! Мерих ги всичките един по един. Само дето не плаках! Twisted Evil Две години по- късно имах късмета да отида по линия на ТНТМ в Прага и от там, от един магазин в центъра, който ми се стори като рая на електрониката си купих бленуваните потенциометри- линейни 10 КОма, че дори и бяха плъзгачи! Та младите колеги да го имат това пред вид с буквичките и ако не са сигурни- проверката е висша форма на доверие!

Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2016 23:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Като руските светодиоди - байрака е плюса, а не единичката Smile
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2016 6:51    Заглавие: Отговорете с цитат

O, те руснаците и обикновени диоди маркират наопаки- лентата при анода, а не при катода! Имат едни стъклени ценерчета, те са такива, имаше по телевизорите мисля едни диоди, аналози на Д226, в ръбати грозни пластмасови корпуси, и те са маркирани обратно.

Върнете се в началото
rikotech8
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2016 19:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:

Схемата е широко разпространена. За мен лично тази http://i.stack.imgur.com/IqdvQ.png е по добра, защото:
- Какво става когато R1 e завъртян докрай към (+)? промяната в R2 не дава не води до промяна на напрежението на изхода. И така колкото по положителен е потенциала на изхода на R1 толкова по-малък е ефекта от R2.

При лабораторните захранвания (комерсиалните) този ефект не се наблюдава. Например R1 трябва поддържа постоянен диапазон на изменение на напрежението на изхода независимо от състоянието на R2 и обратното.

При схемата посочена от теб това е невъзможно.
Естествено коя схема е добра, е субективно.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 6 от 7

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети