Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

За автомобилното озву4аване

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ИванВас
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Пет Юли 01, 2005 8:15    Заглавие: За автомобилното озву4аване Отговорете с цитат

Здравейте,саунд маняци.Имам въпрос4е,как и с какво е най добре да се озву4и един автомобил.Едно приятел4е иска много яка музика,да няма друга такава в града.С един голям 4-ри канален у-тел или с два дву канални?Разполага с два 12" суббаса Пайнер най новия мадел,но нещо не му харесват.Да ги сменя ли с 15" или разликата няма да е голяма.Пайнерите са сложени в една двойна бас каса разделена на две,но май не из4ислена добре.Споделете каквото се сетите,може и 4ертеж на кутия обща или две поотделно.Благодаря ви
Pavlik
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Перник

МнениеПуснато на: Пет Юли 01, 2005 10:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако си пази книжките от говотирелите там има наи-добър размер за тях ако не със JBL Speakershop му сметни кутията
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ivo Pifa
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Юли 01, 2005 12:54    Заглавие: Отговорете с цитат

От съществено значение за този тип говорители е вида и типа на бокса, който ще се ползва. Прецизността на изчисленията и изработката са от изключителна важност за постигане на оптимални резултати.
Имам конкретни впечатления от Pioneer TS-W305C (12"), изпробван в три различни бокса.
Първият беше проектиран за друга марка и тип говорител. Резултатите - меко казано незадоволителни.
Вторият бокс го правихме по чертежи от каталога на Pioneer точно за този модел говорител. Тук вече нещата бяха на ниво.
Най-сериозен бас получихме с третия бокс, също проектиран специално за конкретния модел, по чертежи от някакъв сайт за кар-аудио-маниаци. За съжаление не мога да дам точен линк, но мога да пратя чертежите по e-mail ако има интерес.
Между другото един приятел в момента работи по този бокс с цел да го ползва в системата си за домашно кино... Cool
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Пет Юли 01, 2005 23:33    Заглавие: Re: За автомобилното озву4аване Отговорете с цитат

ИванВас написа:
Здравейте,саунд маняци.Имам въпрос4е,как и с какво е най добре да се озву4и един автомобил.Едно приятел4е иска много яка музика,да няма друга такава в града.С един голям 4-ри канален у-тел или с два дву канални?Разполага с два 12" суббаса Пайнер най новия мадел,но нещо не му харесват.Да ги сменя ли с 15" или разликата няма да е голяма.Пайнерите са сложени в една двойна бас каса разделена на две,но май не из4ислена добре.Споделете каквото се сетите,може и 4ертеж на кутия обща или две поотделно.Благодаря ви

Разлика в подмяна на 12"с 15" ще има, единствено ако се увеличи и самия обем на басбокса. Сегашния ти обем на 12"- вите, може и да не е достатъчен за да постигнеш необходимите резултати дори и от самите 12".
От "скромния" ми опит, в озвучаването на автомобили, мога само да кажа, че не е токлова трудно да се реализира басбокс.
1. Важно е да се определи обема, които трябва за даден размер говорител. А тои се определя и от това каква искаш да ти е най- ниската резонансна честота на самото озвучително тяло.
2. Самата конструкция и изпълнение на самото тяло, мисля, не би затруднила никой.
Някои биха казали, че изисква, че е свързано с много изчисления и са прави. Но и с "приблизително определяне" така да го наречем, можеш да постигнеш доста добри показатели, даже и да не откриеш разлика от озвучителни тела конструирани с изчисления.
П.С. Ако те интересува нещо повече, задай си въпросите и ще ти отговоря.
ИванВас
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Съб Юли 02, 2005 0:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Зна4и,сегашната баскаса му е правел някой според препоръ4ания обем за басьорите.Pioneer TS-W305C (12") са и мисля,4е проблема е в кутията,май басрефлекторите не са направени добре.Мисля да му сменя бокса.Ivo Pifa ако не ти е проблем прати ми 4ертежа който имаш(на третия бокс,нали е пробван?).Адреса ми е [email protected] A за 15" ще трябва много голям обем и касата май няма да се събере в багажника.Някой ако има характеристиките на гоборителя ще съм благодарен да ми ги прати,4е мом4ето не си пази книжките и кутиите и ги няма характеристиките.Дайте акъл и за у-телите.А един 4-ри канален ли да е или с два дву канални?Май второто е за предпо4итана,а?Благодаря за дотукашното съдействие,приемам още мнения и предложения и 4ертеже и всякакъв акъл.
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Съб Юли 02, 2005 8:54    Заглавие: Отговорете с цитат

ИванВас написа:
Зна4и,сегашната баскаса му е правел някой според препоръ4ания обем за басьорите.Pioneer TS-W305C (12") са и мисля,4е проблема е в кутията,май басрефлекторите не са направени добре.Мисля да му сменя бокса.
.
В повечето случаи бас рефлекторите, наистина може и да не са правилно конструирани. Виждал съм бас тонколана на Pioneer с два 12", която свири доста добре, но самия бас рефлекс е доста къс(според мен) на дълбочина, и в определен спектър от ниските честоти се компенситат двете звукови вълни създавани от говорителя.
За една 12" горе-долу, изисквания обем е от порядъка на 70-80литра, можеш и по-голям да го направиш, но за автомобил няма за какво да го правиш, ако се направи по-малко от 70, пак ще свири, но в диапазона от 30-45Hz, няма да е както трябва. а смятай тогава една 15" какъв обем ще изисква 100-120 литра. А самия бас рефлекс за 12"говорител трябва да ти е поне 90-100мм диаметър, дължината му вече зависи от големината на обема и от самото окачване на мембраната. За баскасата, която е разделена с преграда на единия от другия говорител, мисля че не е добре. Ако човека, който ще го слага в колата слуша, денс-музика, чалга или техно, може да се намали обема спокоино под 70-те литра. Но ако слуша "черно", където се използват семпли с доста ниски честоти, ти предлагам обема на една броика 12" да е 80литра.
ИванВас написа:
Дайте акъл и за у-телите.А един 4-ри канален ли да е или с два дву канални?Май второто е за предпо4итана,а?Благодаря за дотукашното съдействие,приемам още мнения и предложения и 4ертеже и всякакъв акъл.

Давам "вот" за две отделни двуканални стъпала. Захранващия им кабел, знаеш какъв да е.
П.С. Забравих да напиша, че е задължително използването на звукоизолиращ материал по вътрешните стени на баскасата, а също така и уплътнена добре.
Misho 605 SVti
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юли 23, 2005 21:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Позволете ми да се включа с моето първо мнение в този форум.

Съвет. За уфер за кола използвайте говорител за затворен обем БЕЗ БАСРЕФЛЕКТОР! Басрефлекса се настройва много трудно. За кола това не е нужно поради една основна причина - купето на всеки един автомобил има акустично усилване, което започва за различните купето около 70-80Хц. Така че няма никакъв смисъл да се гони резонансна честота под 40Хц, което е и трудно достижимо. Ще се получи безумно исулване на ниските честоти, което просто ще доведе до бумтене на цялото купе.

Като конфигурация системата е 2 предни говорителя, два задни и уфер. Най-вярно звучене се постига с основни предни говорители, задните са за фон, уферът е за подчертаване на ниските честоти. Задължително използвайте висококачествени говорители. Аз отпред съм сложил 1750 на Clarion, убийствен качествен и чист звук. При големи мощности задължително предните пищялки се насочват към стъклото, защото иначе се натрапват дразнещо в ушите, а не са с меко звучене.

Отзад няма кой знае какво значение какви говорители ще използвате.

Ако свирката го позволява, спокойно може да се монтира и един централен говорител, за да можеш да възпроизведе 5+1.

Аз лично съм с Clarion DXZ 928. Много съм доволен. Сега съм на етап изработка на усилватели и кутия за баса. Спрял съм не на 12" Alpine много е добър.
siente
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 10, 2005 0:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Ivo Pifa,ще може ли да пратиш и на мен тези чертежи,за кутията защото и аз съм се спрял на един pioneer 12''
благодаря
Misho 605 SVti
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Авг 10, 2005 13:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Озвучителното тяло с басрефлекс изисква голям обем на кутията. За да се постигне резонансна честота на озвучителното тяло под резонансната на самия говорител, се изисква обем значително над Vas. Аз лично за вкъщи съм смятал, че кутията може да стигне до 200л!

Пак подчертавам, че такова разхищение за автомобил е направо безразсъдно.

При затворения обем картината се обръща. На никого не му е нужно да постига резонансна честота под 50Hz. В случая резонансната честота на затворения обем е равна на честотата на възпроизвеждане на озвучителното тяло при ниво -3dB. Освен, че се получава обем на тялото по-малък от прикачения обем на говорителя, и честотната характеристика е напълно приемлива.

Vladi е прав. Кутията трябва да съдържа в себе си достатъчно звукопоглъщащ материал. Старите дюшеци на баба вършат добра работа. Smile

Друг момент. Ако кутията се метне в багажника - ОК, няма грижи за купета тип от рода на Голф, Самара и т.н. Хетчбекът позволява такъв монтаж. Но ако купето е СЕДАН, нещата се влошават - специалистите коментират, че около 30% от звуковата мощност отива по дяволите. Там решението е да се направи отвор в задната кора и кутията да се монтира под кората. Друг шивоко популярен вариант е отворът в задната облегалка за ски. Е, ако караш ски - лошо. Но ако не караш - да не седиш на задната седалка! Кутията се монтира в багажника така, че говорителят да гледа напред през отвора. Усещането е леко казано разтърсващо.

Още нещо - не се спирайте на вариант говорител в отворен обем, без кутия.

Първо, обемът на багажника е прекалено голям, честотната характеристика отива по дяволите.

Второ. Обемът на багажника се изменя - бъркате в Qtc на багажника, който играе и ролята на кутия.

Трето, багажникът не е уплътнен така, че да не изпуска отникъде. Има заводска вентилация, облегалките не са уплътнени. Да не говорим, че ламарината на бажаника поддава на всеки един удар на баса. Всичко трепти, бръжди, тресе се ... не може никога да се сравни с кутия, независимо дали е със затворен обем, дали е с басрефлекс, дали е с пасивна мембрана. Стените на кутията не се деформират от движението на въздуха, което спомага за качественото звучене на басовете в кутии. Не случайно за Hi-Fi в дома маниаците използват кутии от мрамор. Чувал съм едийн такъв комплект - не питайте какво е възприятието. Съжалявам, че тогава нямах парите да си ги купя.

И за да завърша монолога и словоизлиянието. Редица производители лансират на пазара говорители за отворен обем. Според мен такова понятие не съществува. Това е, за да се зариби средностатистическия потребител и да задоволи неговите нужди. Всеки високоговорител си има една дузина техниечски параметри. В зависимост от нуждите на потребителя и вземайки предвид тези параметри, се избира подходящият вид акустично тяло, неговият обем, вида на честотната характеристика, мощността, която трябва да му се подаде, за да възпроизведе звук със съответната сила, резонансна честота на тялото, долната честота на възпроизвеждане и т.н.

Конкретно аз се спрях на говорител Alpine SWX-1242D. В крайна сметка се получиха следните данни:

Обем на кутията (затворен обем) - 24л
Резонансна честота на говорителя - 22Hz
Резонансна честота на кутията (която е равна на честотата на възпроизвеждане на озвучителното тяло при ниво -3dB - 38.9Hz
Честотата на възпроизвеждане на озвучителното тяло при ниво -6dB - 29.6Hz
SPL - 118dB

И всичко това е при Qtc=0.71, т.е. равна честотна характеристика без подем в областта на ниските честоти.

Съжалявам, че ми изтрещя HDD-то, та да ви дам редица линкове на корифеи в областта на озвучителните тела за автомобил. Имам разни архиви, и ще се опитам да се разровя там да издиря нещо съхранено. Ще бъде полезно за всички. Аз ги бях събирал години, и сега съжалявам, че се поскъпих за дъно с RAID контролер и 2 диска в MIRROR. Сега ще ми е за урок, и ще го направя ... както и ще си архивирам по-често информацията. Smile
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети