| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 18:16 Заглавие: |
|
|
| kalin написа: | | Какво е това след средата на вторичната намотка прилича на кондензатор ама нищо не пише? |
Нарисувани две маси.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 20:53 Заглавие: |
|
|
За трафа няма нищо проблематично.
Обаче трабва да има дросел на изхода преди кондензаторите.
И то такъв като в захранване на PC, тоест общ дросел за + и - напреженията (мотае се в противофаза).
Това намалява пулсациите и подобрява регулацията.
И на изхода трябва да е с мостов изправител - това също намалява пулсациите. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 20:59 Заглавие: |
|
|
А това може ли да се преработи за вход 220 волта? _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 21:13 Заглавие: |
|
|
И на мен ми се ще да е толкоз просто.
При по-големи напрежения обаче пуш-пул схемите имат проблеми с насищането на трансформатора (то и при по-ниски имат, но се случва по-рядко и търпи повече компромиси). Това важи ако е с регулация по напрежение. Ако е с регулация по ток проблема отпада. Ама схемата се усложнява.
За 220В ти трябва полумостова схема (или мостова, ама не мисля че говорим за киловати). Захранванията на PC са такива.
Там обаче за управление на MOSFETите има още едно трафче. Освен това ще трябва и още едно мини захранване 12-30V за да подкараш схемата.(може и без него, обаче пък тогава става мазало с трансформаторите - считай по-сложни, а и управлението е по-сложно).
И при високо напрежение риска от пиромания е бая по-голям. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
kalin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 27, 2005 9:54 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | | kalin написа: | | Какво е това след средата на вторичната намотка прилича на кондензатор ама нищо не пише? |
Нарисувани две маси.  |
след дълго гледане и сравняване с платката и аз стигнах до този извод  |
|
|
 |
Misho 605 SVti Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 9:45 Заглавие: |
|
|
| TIReX написа: | | ... е много важно да не се оставя без товар вторичната намотка ... |
TIReX е дяволски прав. Правият и противотяктният преобразувател трябва задължително да имат определн ток минимална консумация, иначе не могат да се регулират. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 9:59 Заглавие: |
|
|
Реших да последвам съвета ви и да прочета внимателно темата от самото и начало .. да се върнем години назад.
| Tisho написа: | | sparky написа: | | ... Скоротите на включване и изключване, които могат да се постигнат с MOSFETите не могат да се постигнат с биполярен транзистор ... |
Абе не си много прав.
Има и бързи биполярни транзистори.
Защо мислиш правят IGBT транзистори |
Напротив, SPARKY е много прав даже. Отговорът на твоя въпрос е много прост - съчетават се добрите честотни характеристики на MOSFET-ите с добрите силови на BPT.
... Бързи BPT няма. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 10:04 Заглавие: |
|
|
Зависи от схемата на управление.
За полумостова и мостова схема и обратна връзка по напрежение проблем няма. Просто схемата ще работи от време на време в този режим. Регулацията е по-лоша, но все пак я има.
За push-pull може би има вероятност от насищане на трафа, но ако се предвиди защита от насищане или current mode control също няма да има проблем.
Просто регулацията е по-лоша, а някои чипове имат вградена защита, която спира управлението от дадена ширина на импулса надолу.
Въпроса е че при динамичен товар ще се получат пикове може би. Пък и обикновено не е проблем да се сложи накакъв минимален товар, който да поддържа накаква минимална ширина на импулсите и да поддържа изходния дросел в "continuous" режим. Мисля даже че има и схеми, при които при нарастване достатъчно на консумацията товара се изключва и обратно. Това осигурява по-малки загуби в работен режим съответно по-голям КПД _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 10:12 Заглавие: |
|
|
При еднакви други условия поне до скоро загубите при бополярни транзистори са по-малки в сравнение с тези при MOSFET.
Просто мосфетите се управляват по-лесно. IGBT съчетават лесното управление на MOSFET и малките загуби (но и по-ниската скорост) на биполярните транзистори. Особено про по-големи мощности от порядъка на наколко киловата, където акустичните шумове не са проблем (индустриални системи) IGBT имат широко приложение и излизат по-евтино.
И трите технологии все още са в процес на развитие. Постоянно се правят както MOSFETи с по-малки загуби, така и биполярни и IGBT транзистори с по-високи скорости.
Лично според мен бъдещето е в MOSFET, но живота често крие и изненади.  _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 10:14 Заглавие: |
|
|
Така е. Да не говорим, че по принцип нискочестотните стъпала клас АВ си има някаква минимална консумация, която може да осигурни необходимия минимален ток за захранването. _________________ Peugeot е моята страст |
|
|
 |
|