|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ditronix Гост
|
Пуснато на: Пон Авг 08, 2005 22:35 Заглавие: |
|
|
| Много ми стана писането,но докато съчинявах предното си произведeние,slaw4o.com е пуснал още нещо.По този въпрос-изгарянето на единия мощен транзистор-много е важно в емитерите на мощните транзистори да се поставят изравняващи резистори.Ако ги няма,в случай като този с лампата, големия ток хуква през този транзистор,който има по-малко съпротивление на прехода и именно той поема големия гърч!А колко е тока ,който дърпа лампата в първия момент,когато е студена,се разбира много лесно-измерва се съпротивлението и с омметър и се прави сметката.Имам спомен от практиката,че няколко/може би 4 или 6 бр./крушки по 75 или 100W студени имаха съпротивлението на нагревател от бойлер-3150W.Та така-въпреки че резисторите ще вдигнат малко вътрешното съпротивление на схемата,те са АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!Колкото до транзисторите-ментета-трябва да се бяга от нереално евтини елементи,въпреки че и това не е гаранция.Мисля,че все още могат да се намерят чешки KD503,коита са супер за тези цели. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 0:04 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | При мен преди малко здаде багаже токоизправител регулируем със 723 и два 2N3055. Какво стана. Нагласям го на 12 V . Включвам за товар лампа 12 V/21 W . Лампата с включването присветва и изгаря. След това напрежението на регулатора остава неконтролируемо около 45 V. Причина - пробил единият от двата еднакви 2N3055. Те са с надпис
TOSHIBA
2N3055
1H
JAPAN
Отворих дефектния транзистор и както предположих се оказа менте :
кристала вместо 4,5х4,5mm на друг нормален 2N3055, се оказа с размери ~2,2х2,2mm струваше 1лв. поне да знаем кои са менте  |
Не мога да разбера защо не ползвате КД503 |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 0:19 Заглавие: |
|
|
ами имаше само KD502 мисля че само с по-ниско напрежение са. А изравняващи резистори по 0.3 ома си има в емитерите и те не са проблем защото напрежението пак си се стабилизира. Но просто се оказаха тотален боклук транзисторите. Същия опит го направих само с един 2N3055 но нормален и няма никакви проблеми. мисля си да изпробвам със КD502 . Ако стане фал непременно ще го отворя да кажа какъв е кристала вътре ! |
|
|
 |
ditronix Гост
|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 19:05 Заглавие: |
|
|
| slav4o,KD502 имат само по-ниско работно напрежение,което в случая е напълно достатъчно.Проблемът с тях е когато се ползват за усилватели с голяма мощност.А и едва ли някой ще е тръгнал да им прави ментета.Тези транзистори по принцип са еквивалент на 2N3772-2N3773,които могат да са популярни там,където печатат ментетата.така че KD501-KD503 и сега са едни чудесни транзистори,които за съжаление все по-трудно ще намираме. |
|
|
 |
banchev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 21:36 Заглавие: |
|
|
А когато изгаря транзистора видимо личи ли му.Меризма нещо. Питам защото не съм изгарял мощен до сега. А аз и от скоро се занимавам.
По принцип как може да се провери изправен ли е ? |
|
|
 |
ditronix Гост
|
Пуснато на: Сря Авг 10, 2005 19:32 Заглавие: |
|
|
| slav4o дето е изгорил ментето на него нищо не му е личало,но ако беше изгорил KD 503 щеше да има и миризма на опечено желязо,и сини петна по корпуса на транзистора.Из мрежата има много места където можеш да прочетеш инфо по въпроса за проверката на транзисторите. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|