Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Нов проблем със стабилизатора на напрежение
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ditronix
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 08, 2005 22:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Много ми стана писането,но докато съчинявах предното си произведeние,slaw4o.com е пуснал още нещо.По този въпрос-изгарянето на единия мощен транзистор-много е важно в емитерите на мощните транзистори да се поставят изравняващи резистори.Ако ги няма,в случай като този с лампата, големия ток хуква през този транзистор,който има по-малко съпротивление на прехода и именно той поема големия гърч!А колко е тока ,който дърпа лампата в първия момент,когато е студена,се разбира много лесно-измерва се съпротивлението и с омметър и се прави сметката.Имам спомен от практиката,че няколко/може би 4 или 6 бр./крушки по 75 или 100W студени имаха съпротивлението на нагревател от бойлер-3150W.Та така-въпреки че резисторите ще вдигнат малко вътрешното съпротивление на схемата,те са АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!Колкото до транзисторите-ментета-трябва да се бяга от нереално евтини елементи,въпреки че и това не е гаранция.Мисля,че все още могат да се намерят чешки KD503,коита са супер за тези цели.
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2005 0:04    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
При мен преди малко здаде багаже токоизправител регулируем със 723 и два 2N3055. Какво стана. Нагласям го на 12 V . Включвам за товар лампа 12 V/21 W . Лампата с включването присветва и изгаря. След това напрежението на регулатора остава неконтролируемо около 45 V. Причина - пробил единият от двата еднакви 2N3055. Те са с надпис
TOSHIBA
2N3055
1H
JAPAN

Отворих дефектния транзистор и както предположих се оказа менте :
кристала вместо 4,5х4,5mm на друг нормален 2N3055, се оказа с размери ~2,2х2,2mm струваше 1лв. Sad поне да знаем кои са менте Smile

Не мога да разбера защо не ползвате КД503
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2005 0:19    Заглавие: Отговорете с цитат

ами имаше само KD502 мисля че само с по-ниско напрежение са. А изравняващи резистори по 0.3 ома си има в емитерите и те не са проблем защото напрежението пак си се стабилизира. Но просто се оказаха тотален боклук транзисторите. Същия опит го направих само с един 2N3055 но нормален и няма никакви проблеми. Wink мисля си да изпробвам със КD502 . Ако стане фал непременно ще го отворя да кажа какъв е кристала вътре !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ditronix
Гост

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2005 19:05    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o,KD502 имат само по-ниско работно напрежение,което в случая е напълно достатъчно.Проблемът с тях е когато се ползват за усилватели с голяма мощност.А и едва ли някой ще е тръгнал да им прави ментета.Тези транзистори по принцип са еквивалент на 2N3772-2N3773,които могат да са популярни там,където печатат ментетата.така че KD501-KD503 и сега са едни чудесни транзистори,които за съжаление все по-трудно ще намираме.
Върнете се в началото
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр. София

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2005 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

А когато изгаря транзистора видимо личи ли му.Меризма нещо. Питам защото не съм изгарял мощен до сега. А аз и от скоро се занимавам.
По принцип как може да се провери изправен ли е ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ditronix
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 10, 2005 19:32    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o дето е изгорил ментето на него нищо не му е личало,но ако беше изгорил KD 503 щеше да има и миризма на опечено желязо,и сини петна по корпуса на транзистора.Из мрежата има много места където можеш да прочетеш инфо по въпроса за проверката на транзисторите.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети