Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

REGULATOR NA naprejenie0 до 220V SHEMA
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр. София

МнениеПуснато на: Вто Авг 09, 2005 21:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля ,че може да се получи и със тиристорен изпреавител.Вярно мощността не е малка ,но пък ти трябва и прав ток за галванизация.А така ем изправяш ем регулираш.Все пак хубаво е да има трифазен ток и трансформатор.Не незная пулсаците от изправителя как въздействат на процеса.Знам ,че тиристорни изправители се ползват масово за такива цели.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ariel
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Сря Авг 10, 2005 4:30    Заглавие: регулатор Отговорете с цитат

Според мен един симисторен фазов регулатор свързан в първичната страна на трансформатора ще свърши работа. Мисля че след като са ти възложили за решение на проблема ,значи си в час. Ако не си ,значи няма да ти е по силите и никакви съвети няма да помогнат.
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Авг 10, 2005 16:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди време ремонтирах едно зарядно, чийто ток се регулираше чрез симисторен регулатор в първичната намотка на трансформатор. Оригиналната схема беше изгоряла и пробвах да измисля нова, но поради индуктивния характер на товара имах проблеми с реализацията, които така и не успях да реша по този начин.
Интересно е дали самият процес се влияе от формата на напрежението, за да се търси решение в тази посока? На такъв регулатор формата на напрежението на изхода на трафа е доста далеч от всякакви представи за нещо нормално.
Иначе мощни тиристори от сорта на руските ТЛ-160 доскоро мярках по магазините.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Авг 10, 2005 17:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Някога отдавна съм правил захранване за галванична вана с мощност около 6 киловата.Тя работеше с напрежение от 0 до 30 волта и ток 200 ампера.Ако и твоите изисквания са подобни мога да ти помогна.А има и още, изходното напрежение се регулира през половин или един волт .
Върнете се в началото
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 10, 2005 18:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Това със симистора на ниската страна на траф не ми звучи добре! Правих си и аз подобна зареждачка за акумолатор ,ама като видях на осцилоскопа формата на тока се оплаших. Лова бас ,че и Фурие не можа да я разложи Laughing .Има такива мощни тиристори и IGBT-та ,че ако тази вана изкарва пари ще си върне началния капитрал.
Върнете се в началото
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 12:25    Заглавие: Отговорете с цитат

[щом искате регулиране и напрежението е синусоидално най-добре е регулиране в първичната страна с помоща на тиристори.Доста са евтини и най добре да е трифазен регулатор за да са по малки токовете и дасе облекчи работата на тиристорите.Един такъв регулатор ще излезе от порядъка на стотина лева. Wink
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 13:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Фазовите регулатори,променят формата на тока(става триъгълноида),така че не са подходящи в първичната страна,освен ако не се вземе мерки да се превключват в нулата и на пакети синусоиди.....
Върнете се в началото
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 22:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoi4o ви го каза. Имаш ли представа какво му предчиняваш на този трансформатор.Ти му даваш хармоници със различна честота!!! Това придчинява отделяне на топлина в магнитопровода на трансформатора.Не забравяйте ,че загубите в стоманата на трансформатора зависат от честотата и то на степен по-голяма от 1-ца. А за един трансформатор голяма мощност това е доста фатално. Именно за това в другите страни черпенето на не синусойдален ток от мрежата се санкционира.Да не говорим ,че при индуктивен товар границите на управление на симистора зависат от индуктивноста на товара. А какъв по - индуктивен товар от този на първичната страна на трансформатор.Нещата не са толкова прости. Ако трябва да се прави както се прави по книгите регулирането трябва да в на вторичната страна.Както вече беше казано тиристори се намират на прилична цена.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Авг 11, 2005 23:44    Заглавие: Отговорете с цитат

banchev има наистина голяма индуктивност първичната намотка, но когато трансформатора се натовари, тя спада значително(в пъти).Може би няма толкова да влияе. Но определено е по-добре тиристорния регулатор да се постави след трансформатора.
Върнете се в началото
mj15003
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 12, 2005 10:30    Заглавие: регулатора Отговорете с цитат

ами и според мен е по добре регулатора да е на вторичната
иначе трафа се мъчи и бръмчии загрява щото съм му правил по слаби регулатори 3000Вата и при някои положения бръмчи много.
Ами колко ще излезе да направим една схема на регулатор за вторичната да държи на ток 500А и ако можете да предложите някоя
схема
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети