| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
banchev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 21:58 Заглавие: |
|
|
| Аз мисля ,че може да се получи и със тиристорен изпреавител.Вярно мощността не е малка ,но пък ти трябва и прав ток за галванизация.А така ем изправяш ем регулираш.Все пак хубаво е да има трифазен ток и трансформатор.Не незная пулсаците от изправителя как въздействат на процеса.Знам ,че тиристорни изправители се ползват масово за такива цели. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ariel Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 10, 2005 4:30 Заглавие: регулатор |
|
|
Според мен един симисторен фазов регулатор свързан в първичната страна на трансформатора ще свърши работа. Мисля че след като са ти възложили за решение на проблема ,значи си в час. Ако не си ,значи няма да ти е по силите и никакви съвети няма да помогнат. _________________ Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъха ни! |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 10, 2005 16:54 Заглавие: |
|
|
Преди време ремонтирах едно зарядно, чийто ток се регулираше чрез симисторен регулатор в първичната намотка на трансформатор. Оригиналната схема беше изгоряла и пробвах да измисля нова, но поради индуктивния характер на товара имах проблеми с реализацията, които така и не успях да реша по този начин.
Интересно е дали самият процес се влияе от формата на напрежението, за да се търси решение в тази посока? На такъв регулатор формата на напрежението на изхода на трафа е доста далеч от всякакви представи за нещо нормално.
Иначе мощни тиристори от сорта на руските ТЛ-160 доскоро мярках по магазините. |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 10, 2005 17:48 Заглавие: |
|
|
| Някога отдавна съм правил захранване за галванична вана с мощност около 6 киловата.Тя работеше с напрежение от 0 до 30 волта и ток 200 ампера.Ако и твоите изисквания са подобни мога да ти помогна.А има и още, изходното напрежение се регулира през половин или един волт . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Авг 10, 2005 18:59 Заглавие: |
|
|
Това със симистора на ниската страна на траф не ми звучи добре! Правих си и аз подобна зареждачка за акумолатор ,ама като видях на осцилоскопа формата на тока се оплаших. Лова бас ,че и Фурие не можа да я разложи .Има такива мощни тиристори и IGBT-та ,че ако тази вана изкарва пари ще си върне началния капитрал. |
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 12:25 Заглавие: |
|
|
[щом искате регулиране и напрежението е синусоидално най-добре е регулиране в първичната страна с помоща на тиристори.Доста са евтини и най добре да е трифазен регулатор за да са по малки токовете и дасе облекчи работата на тиристорите.Един такъв регулатор ще излезе от порядъка на стотина лева.  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 13:16 Заглавие: |
|
|
| Фазовите регулатори,променят формата на тока(става триъгълноида),така че не са подходящи в първичната страна,освен ако не се вземе мерки да се превключват в нулата и на пакети синусоиди..... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 22:12 Заглавие: |
|
|
| Stoi4o ви го каза. Имаш ли представа какво му предчиняваш на този трансформатор.Ти му даваш хармоници със различна честота!!! Това придчинява отделяне на топлина в магнитопровода на трансформатора.Не забравяйте ,че загубите в стоманата на трансформатора зависат от честотата и то на степен по-голяма от 1-ца. А за един трансформатор голяма мощност това е доста фатално. Именно за това в другите страни черпенето на не синусойдален ток от мрежата се санкционира.Да не говорим ,че при индуктивен товар границите на управление на симистора зависат от индуктивноста на товара. А какъв по - индуктивен товар от този на първичната страна на трансформатор.Нещата не са толкова прости. Ако трябва да се прави както се прави по книгите регулирането трябва да в на вторичната страна.Както вече беше казано тиристори се намират на прилична цена. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Авг 11, 2005 23:44 Заглавие: |
|
|
| banchev има наистина голяма индуктивност първичната намотка, но когато трансформатора се натовари, тя спада значително(в пъти).Може би няма толкова да влияе. Но определено е по-добре тиристорния регулатор да се постави след трансформатора. |
|
|
 |
mj15003 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 10:30 Заглавие: регулатора |
|
|
ами и според мен е по добре регулатора да е на вторичната
иначе трафа се мъчи и бръмчии загрява щото съм му правил по слаби регулатори 3000Вата и при някои положения бръмчи много.
Ами колко ще излезе да направим една схема на регулатор за вторичната да държи на ток 500А и ако можете да предложите някоя
схема |
|
|
 |
|