Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Радиоуправление за лодка
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Авг 17, 2005 10:50    Заглавие: Отговорете с цитат

koko___ написа:
nafo написа:
На Млад Конструктор схемата е малко калпава. Губи си обхвата.....

Мислех да я изпробвам Sad

Хах...голям майтап....аве хора, как ще сложите суперхетеродинен приемник във самолет...тая схема на MK в най-добрия случай работи на 30 метра, освен ако не си сглобите предавател с мощност 1W...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 17, 2005 11:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Estranged написа:
я дайте точен линк за това управление, че нещо не мога да го видя

не можах да я намеря тази схема може да са я махнали от Mladkostruktor.
Върнете се в началото
Ariel
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Сря Авг 17, 2005 12:11    Заглавие: RC Отговорете с цитат

ох, не знаех,ами аз от 30год карам само със суперхетеродинен приемник самолети и др летящи неща!
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 17, 2005 13:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи от известно време насам посещавам форума и се чудиа дали да се регистрирам. Ама нещо смислено дали се обсъжда изобщо?!. Естествено, че само и единствено суперхетеродинен приемник се използва. А пък и целиа сайт на МК прерових вътре такова нещо няма Idea
Върнете се в началото
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 17, 2005 13:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Естествено, че само и единствено суперхетеродинен приемник се използва.

Грешка на езика....не бях пил кафе Laughing Искал съм да кажа свръхрегенеративен...трябва да внимавам с репликите си. Извинявам се че предизвиках такъв смут.Embarassed Таааа....схемата на МK си е най-обикновен свръхрегенеративен приемник...с 2 транзистора....детска работа. И така, въпроса ми е как да си сложа такъв приемник в самолета....след 10 метра вече няма да е в мой контрол...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger MSN Messenger
Гост

МнениеПуснато на: Сря Авг 17, 2005 16:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма ли да стане с готовите Тх/Rх модули за по 10лв? изглеждат удобни, на ~400MHz са, нисковолтови и с малка консумация. Има и вариант за FM, но са доста по-скъпи. А относно логиката имаше един комплект кодер-декодер на Моторола, но не е пропорционален, за такъв ще е лесно с някой микрокомпютър, но нещо не ми се занимава да пиша програмки.
Върнете се в началото
Predator_MF
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 17, 2005 16:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз преди доста време ползвах едни LM15XX (забравил съм ги как точно бяха)...ако не се лъжа имаше някаква схема със тях във МК списания м/у 90'та и 94'та...ихааа...най-сетне и аз да ви похваля схема от МК...не е за вярване Laughing Удобното на схемата: 2 аналогови и 2 цифрови канала, неудобното е че чиповете трудно се намираха тогава (96-97'ма), ще се поразтърся в нас за точните part-no. Иначе истински вариант според мен е изцяло цифрово управление. В разработвам момента такова на 866MHz - мощност 50mW, растояние около 1КМ с препядствия. Не говоря за делене на канали чрез времеизместване, а изцяло custom технология, която претендирам за много прецизна - няма колебания в изходите на каналите, възможност за подръжка на неограничен брой канали. Работя и по вариант - Full-Duplex връзка, т.е. освен управление, има и обратна връзка от модела - скорост, температура и пр. По размери не отстъпва на нито едно пазарско дистанционно, освен всичко го разработвам и с графичен LCD. Цената му също няма да е толкова велика колкото на професионално ДУ от Conrad например ($300). С тия модули TX/RX някой спомена че е правил управление на 500 метра открито, аз лично се съмнявам на резултати по добри от 50 метра, аз лично не бих се пробвал въобще с такива модули. Тяхното предназначение е (както пише в даташийта) е предимно Wireless and Keyless Entry, затова предимно ги срещате в ДУ за алармени системи. Казвам това от опит, ремонтирам автоаларми, всякакви модели съм виждал, най-добър обхват на такъв модул е 100 метра. Друго важно нещо е че при тези модули не е замисляно приемника да се движи със 80КМ/ч, също така не се разчита на постоянна връзка м/у приемник/предавател, т.е. не е фатално ако един пакет от 20ms се загуби. За сравнение, загубата на 5ms от сигнала в обикновено ДУ води до изключване на даден канал, а в по-лошия случай ефекта е някакъв шум на канала, водещ до тотално ошашкване на сервото или ESC'то...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети