|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
sidi Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 20, 2004 10:56 Заглавие: pravene na platka |
|
|
| zna4i az systo sym pravil mnogo platki sys opisaniq po gore na4in s sin kamyk i edra sol, no gi razbivam v vrqla voda taka stava po byrzo za okolo 20 min. Pytekite na platkata gi na4ertavam s indigo - slagam indigoto vyrhu platkata i otgore slagam shemata i s moliv o4ertavam pytekite sled tova maham indigoto i s lak za nokti minavam o4ertanite pyteki sled kato zasyhne potapqm platkata v raztvora i za 20 min vsi4ko pada. Sled tova lakyt za nokti go maham s lako4istitel i platkata e gotova za zapoqvane. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sidi Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 20, 2004 10:59 Заглавие: Otvorite na platkata |
|
|
| otvorite na platkata gi pravq sys 1mm bordiq . Platkata e nai dobre da se reje s nojovka, probval sym s malko slaifche no getinaksa se izkrivqva ot visokata temperatura |
|
|
 |
King Nothing Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 20, 2004 11:05 Заглавие: |
|
|
| Чудя се какви са тия супер сложни, завъртяни и туткави методи за ецването. Аз ползвам кислол и перхидрол (2:1) - щом потопя платката започва лудата реакция и всичко е готово за около 5мин. Само не трябва да се бърка с метални предмети в разтвора. |
|
|
 |
Noodle^ Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 27, 2004 19:53 Заглавие: |
|
|
сиди , стига със тея пътеки че хората ще ти се смеят
вика им се ПИСТИ |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Юли 28, 2004 13:00 Заглавие: |
|
|
| а къде се намира перхидрол и ксилол?? |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 26, 2004 22:39 Заглавие: |
|
|
| А къде в София се продава гетинакс и колкострува? |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Авг 21, 2005 19:05 Заглавие: |
|
|
E принуден съм да отворя тази стара тема. Това със белина кислол и перхидрол ми се вижда доста опасно. Реших да забъркам сместта и налях в пластмасов съд кислол. След това почнах да налива по малко белина но... почна да шупти много! След това случайно вдишах много гаден газ, много е дразнещ и гаден. Какво беше това чудо не знам, но си е опасен газ, раздира дихателните пътища още ме дразни леко.  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 21, 2005 21:07 Заглавие: |
|
|
Момчета,време е да отворите самостоятелна тема за любителските технологии.Явно много колеги не са стигнали до някои истини.Специално за платките мога да кажа много неща,просто питайте.По въпроса за ецването-от 25 години аз го правя с азотна киселина-50%/50% вода.Отделя се азотен окис,отровен е,но пък този метод е бърз и качествен.Това с кислола и белината от вас го чувам,но в къщи веднъж жена ми обърка шишетата и едва сварих да я извадя жива от банята!-без да иска,забъркала тази комбинация.Още по-опасно става щом има перхидрол!Аз мисля,че щом сме стигнали до етапа на печатните платки,значи имаме толкова мозък,че да можем да работим с азотна киселина.Ферихлорида е относително по-безопасен,но като се насити малко с мед и започва да действа бавно.Азотната киселина,в зависимост от температурата ецва за около 2-10 минути.Проблем е че пътеките/пистите/,изчертани с перманентни маркери падат.Но пък който усвои технологията с фотолака,забравя за всичко друго.Аз от години работя само така,дори и с единични платки.Правя графичния оригинал с една елементарна,но много удобня програмка-PIA2_2,след това печатам чертежа на прозрачно фолио/слайд/ в 2 екземпляра.Наставям ги точно един върху друг,за да е по-плътно изображението и осветявам предварително пръснатия с POSITIV20 текстолит с живачна лампа 400W за около 1мин.30сек. от разстояние 30 см.Времето пряко зависи от дебелината на слоя фотолак,но опитно се стига до истината.Трябва да се има пред вид,че НЕ Е ДОБРЕ НАПРЪСКАНАТА ПЛАТКА ДА ПРЕСТОЯВА ДЪЛГО-т.е. подготвяйте толкова текстолит,колкото ви е необходим за случая!Проявяването става с разтвор на натриева основа-0,7% за няколко минути.После-в киселината!Отмиването на лака след ецване става с коресилин,фолиото се зачиства леко със стоманена вълна за почистване на домакински съдове/от по-фината!/,платката се покрива с течен флюс и се калайдисва изцяло.След запояване на елементите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ИЗМИВА С КОРЕСИЛИН ОТ СТРАНАТА НА СПОЙКИТЕ!Става много красиво и се виждат евентуално допуснатите грешки.Колофонът е изолатор,НО ПРЕДИ ПОЯЛНИКЪТ ДА МИНЕ ПРЕЗ НЕГО.След това изобщо това не е сигурно!Всичко,което описах може би ще се стори много сложно за някои колеги,но повярвайте,струва си да се усвои тази технология!Удоволствието след това е огромно!Много е важно подготвянето на текстолита преди нанасянето на фотолака.Напоследък използвам следната технология:почиствам фолиото с каша за измиване на ръце-леко абразивна-и домакинска гъбичка.Измивам с вода и подсушавам.После почиствам с коресилин и пръскам лака.Текстолита режа с добра ножица за ламарина.За вани за химическите процеси ползвам кутии от сладолед .Пробивам с малка дрелка от типа на тези,които се продават в КОНРАД.Това е-не е накратко,но няма как.Ако някой се интересува от повече подробности-да пита!Мога да направя снимки на мои платки и да ги постна-ако има интерес.Мисля,че изобщо няма да е излишно да се отвори нов раздел по темата "Любителски технологии".Предполагам,че можем да научим много неща един от друг.Или както казва Филипов-"Ако двамата имаме по една идея и ги разменим-вече ще имаме по две!" _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 22, 2005 9:20 Заглавие: |
|
|
Пичове, преди време писах в една подобна тема, където всеки си знаеше неговото... все пак - всеки луд с номера си Мисля, че няма най-лесен начин... всеки си харесва метод, който най му допада... мисля, че най удачно е да се направи една заключена тема с описание на отделните стъпки при правенето на платката и различните варианти за тяхното изпълнение и всеки, който не е наясно да чете, да пробва и след като развали 10-ина платки да е 100% наясно как стоят нещата  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|