Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ТВ предусилвател ДМВ
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Съб Авг 27, 2005 19:30    Заглавие: Отговорете с цитат

eler написа:
Среща ли се вече по телевизорите така наречения "silicon tuner" на Филипс с чипове TDA8275 и TDA8290?

Имам ТВ платка в компютъра, на която тунера е посочения по-горе. Моето мнение е, че Филипс уж голяма фирма, а пък са се изложили с тая недомислица "silicon tuner". То тунерите на руския Електрон 380 са 10 пъти по-добри. Ама кой ти гледа качеството, нали е евтино, две чипчета само и малко пас. елементи, няма трептящи кръгове, няма настройки.

По принцип ТВ-тунера за ПС-то(имам в предвид цялата платка), е доста нечувствителна в сравнение с някои телевизор и не е абсолютно сигурно, че в самия тунер е проблема. Ако МЧУ-то е калпаво, сложи какъвто си искаш тунер, няма да се промениш много ситуацията. Не приемай обаче, че с поста си се опитвам да защитя марката Филипс.
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Съб Авг 27, 2005 19:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
По принцип ТВ-тунера за ПС-то(имам в предвид цялата платка), е доста нечувствителна в сравнение с някои телевизор и не е абсолютно сигурно, че в самия тунер е проблема. Ако МЧУ-то е калпаво, сложи какъвто си искаш тунер, няма да се промениш много ситуацията.

Ми то това е и тунер, и МЧУ. Единия чип е тунера, другия е МЧУ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Враца

МнениеПуснато на: Съб Окт 01, 2005 1:49    Заглавие: ТВ предусилвател ДМВ Отговорете с цитат

Явно темата се размива и отиваме в друга посока.Мисля,че трябваше да помогнем с препоръки за слаб сигнал в лошо място,пък било то и в Меката на Телевизията-Великотърновско.България е планинска страна или такава с неравен терен,и в повечето отдалечени селски или други райони националната телевизия е с ниско качество,впредвид особеностите на релефа и мястото на релейките.
Вместо да си мерим знанията по СВЧ техника,дайте достойни за уважения препоръки,а понякога и позабравени идеи,та да бъдем полезни на нуждаещите се .От собствен опит знам,колко е тъпо в събота да си отидеш на село и да не можеш да изгледаш новините,ако няма кой да държи антената високо и да го псуваш,че я е завъртял наопаки.Та по този въпрос колега ELP няма да си мерим рулетките,а давай да си усредниме знанията,та и младите да се научат.С кабеларките е ясно-силен сигнал,много програми и....много пирати,затова и много проблеми.
Значи моето мнение по въпроса с ефира е следния:
Информация за широкоизвестни публични схеми е ясен.Дайте идеи и предложения как да се преработят остарели сателитни конвертори във висококачествени антенни усилватели с малко средства и висока ефективност,щото наистина един преработен конвертор е многократно по-добър от най-добрия усилвател от Илиенци.Старите Hi-технологий,смятам за доста по-добри от сегашните-евтини-китайски!
Hirshmann,Kathrein,Fuba,Chaparall,Technisat и не се сещам в момента колко още бяха пренебрегнати от жълтото нашествие.В момента обявявам война на моята китайска антена с мотор,усилвател,дистанционно и още незнам какви екстри в замяна на един стар и прашлясал усилвател от чешкото списание и нека 10 китайци изядат по 3 порций ориз и заповядат на дикусия с мен по въпроса,ще ги срина по отношение качество и ефективност,а с мотора от антената им-да си направят моторизирана рикша и да вървят на ма.........ната си с боклуците.А както гледам и цяла Европа пропищя от евтинийте им и скоро ще си търсят сметища,като Софианци.
Върнете се в началото
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Съб Окт 01, 2005 7:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Да се преработва СВЧ частта - тази с GaAs транзистори - за такова приложение е безпредметно - поне това е моето мнение Междинночестотната част с корекции на АЧХ вероятно може да се ползува но също не мисля че това е особено оправдано Мисля че пътя за направа на ТВ антенен усилвател не минава през стария сателитен конвертор с изключение евентуално на ползуване на някои части
Върнете се в началото
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 01, 2005 10:08    Заглавие: ТВ предусилвател ДМВ Отговорете с цитат

Доколкото знам усилването на един конвертор е около 50dB,А ШУМЪТ,общо с осцилатора и смесителя е под1dB.Кой промишлен антенен усилвател може да се похвали с такива параметри?Ами способността на конвертора да улавя сигнали от 40хиляди км.?
Значи си заслужава да се опита.С тази разлика,че в конвертора транзисторите работят с 2-3в.,а в др.усилватели с BFR91-8V.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Окт 01, 2005 11:20    Заглавие: Re: ТВ предусилвател ДМВ Отговорете с цитат

wesko dilow написа:
Доколкото знам усилването на един конвертор е около 50dB,А ШУМЪТ,общо с осцилатора и смесителя е под1dB.Кой промишлен антенен усилвател може да се похвали с такива параметри?Ами способността на конвертора да улавя сигнали от 40хиляди км.?
Значи си заслужава да се опита.С тази разлика,че в конвертора транзисторите работят с 2-3в.,а в др.усилватели с BFR91-8V.

Друг път усилване 50dB сигнала от него излиза 60-70dB/mkv за това са тези сателитни антени колкото е по голяма толкова по добре се приемат слабите спътници, и е много важно на къде е насочен спътника.
Има места където с 50см например в западна европа е добре , а за да е добре при нас ти трябва по голяма от 2м антена !!!
И там усилват по 7-8dB на стъпало, имаи предвид че никъде не слагат в конвертор повече от 3 стъпала на входа и 2 стъпала след преобразуването , което не прави общо усилване 50dB а пак 30-35dB !!!
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Окт 01, 2005 16:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Нека си кажа и аз за конверторите.Старите Гардинъри и английските Континентали си имаха наистина високо -до 50 дБ усилване по междинна ,но сега новите китайски боклуци ги правят с по 2бр -25 Гхц транзистори ,които повече от 20 дБ на стъпало не могат да изкарат посмъртно.Така че за 50 дб ще кажа "Ех мечти мечти!"
Върнете се в началото
slartibartfast
Гост

МнениеПуснато на: Съб Окт 01, 2005 18:12    Заглавие: E Отговорете с цитат

ELP написа:
Нека си кажа и аз за конверторите.Старите Гардинъри и английските Континентали си имаха наистина високо -до 50 дБ усилване по междинна ,но сега новите китайски боклуци ги правят с по 2бр -25 Гхц транзистори ,които повече от 20 дБ на стъпало не могат да изкарат посмъртно.Така че за 50 дб ще кажа "Ех мечти мечти!"

Абе стига сте си измисляли бе хора , няма транзистор на тези честоти да усилва повече от 7-8dB на стъпало, по новите са с една интегрална схема 2 стъпален усилвател за междинната на 1GHz и пак няма 20 dB усилване Mad
Преди време се занимавах с правене на предаващи конвертори и съм ги мерил със специализирана техника . Mad
Върнете се в началото
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 01, 2005 21:45    Заглавие: ТВ предусилвател ДМВ Отговорете с цитат

Благодаря колеги за осведомяването,май онези от Запад са ме лъгали повече от 20г.,щото в каталозите за сателитна техника почти на всички конвертори пише:GAIN-50dB Noise Figure-0,5-0,8dB.Явно не съм добре с езиците или неправилно съм чел през ред.
Върнете се в началото
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Нед Окт 02, 2005 7:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Моето мнение е че проблема не е в качеството на транзисторите от конверторите като такива Проблемът е че конструктивно конвертора за сателитна телевизия е неподходящ за антенен усилвател И елементите и корпуса на конкретни модели сигурно могат да се ползуват като се разработи подходяща нова платка но това няма да е преработен конвертор за сателитна телевизия а едно на практика друго устройство
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети