|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 27, 2005 19:30 Заглавие: |
|
|
| eler написа: | Среща ли се вече по телевизорите така наречения "silicon tuner" на Филипс с чипове TDA8275 и TDA8290?
Имам ТВ платка в компютъра, на която тунера е посочения по-горе. Моето мнение е, че Филипс уж голяма фирма, а пък са се изложили с тая недомислица "silicon tuner". То тунерите на руския Електрон 380 са 10 пъти по-добри. Ама кой ти гледа качеството, нали е евтино, две чипчета само и малко пас. елементи, няма трептящи кръгове, няма настройки. |
По принцип ТВ-тунера за ПС-то(имам в предвид цялата платка), е доста нечувствителна в сравнение с някои телевизор и не е абсолютно сигурно, че в самия тунер е проблема. Ако МЧУ-то е калпаво, сложи какъвто си искаш тунер, няма да се промениш много ситуацията. Не приемай обаче, че с поста си се опитвам да защитя марката Филипс. _________________ BE ON EDGE |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 27, 2005 19:46 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | По принцип ТВ-тунера за ПС-то(имам в предвид цялата платка), е доста нечувствителна в сравнение с някои телевизор и не е абсолютно сигурно, че в самия тунер е проблема. Ако МЧУ-то е калпаво, сложи какъвто си искаш тунер, няма да се промениш много ситуацията. |
Ми то това е и тунер, и МЧУ. Единия чип е тунера, другия е МЧУ. |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 01, 2005 1:49 Заглавие: ТВ предусилвател ДМВ |
|
|
Явно темата се размива и отиваме в друга посока.Мисля,че трябваше да помогнем с препоръки за слаб сигнал в лошо място,пък било то и в Меката на Телевизията-Великотърновско.България е планинска страна или такава с неравен терен,и в повечето отдалечени селски или други райони националната телевизия е с ниско качество,впредвид особеностите на релефа и мястото на релейките.
Вместо да си мерим знанията по СВЧ техника,дайте достойни за уважения препоръки,а понякога и позабравени идеи,та да бъдем полезни на нуждаещите се .От собствен опит знам,колко е тъпо в събота да си отидеш на село и да не можеш да изгледаш новините,ако няма кой да държи антената високо и да го псуваш,че я е завъртял наопаки.Та по този въпрос колега ELP няма да си мерим рулетките,а давай да си усредниме знанията,та и младите да се научат.С кабеларките е ясно-силен сигнал,много програми и....много пирати,затова и много проблеми.
Значи моето мнение по въпроса с ефира е следния:
Информация за широкоизвестни публични схеми е ясен.Дайте идеи и предложения как да се преработят остарели сателитни конвертори във висококачествени антенни усилватели с малко средства и висока ефективност,щото наистина един преработен конвертор е многократно по-добър от най-добрия усилвател от Илиенци.Старите Hi-технологий,смятам за доста по-добри от сегашните-евтини-китайски!
Hirshmann,Kathrein,Fuba,Chaparall,Technisat и не се сещам в момента колко още бяха пренебрегнати от жълтото нашествие.В момента обявявам война на моята китайска антена с мотор,усилвател,дистанционно и още незнам какви екстри в замяна на един стар и прашлясал усилвател от чешкото списание и нека 10 китайци изядат по 3 порций ориз и заповядат на дикусия с мен по въпроса,ще ги срина по отношение качество и ефективност,а с мотора от антената им-да си направят моторизирана рикша и да вървят на ма.........ната си с боклуците.А както гледам и цяла Европа пропищя от евтинийте им и скоро ще си търсят сметища,като Софианци. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Съб Окт 01, 2005 7:22 Заглавие: |
|
|
| Да се преработва СВЧ частта - тази с GaAs транзистори - за такова приложение е безпредметно - поне това е моето мнение Междинночестотната част с корекции на АЧХ вероятно може да се ползува но също не мисля че това е особено оправдано Мисля че пътя за направа на ТВ антенен усилвател не минава през стария сателитен конвертор с изключение евентуално на ползуване на някои части |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 01, 2005 10:08 Заглавие: ТВ предусилвател ДМВ |
|
|
Доколкото знам усилването на един конвертор е около 50dB,А ШУМЪТ,общо с осцилатора и смесителя е под1dB.Кой промишлен антенен усилвател може да се похвали с такива параметри?Ами способността на конвертора да улавя сигнали от 40хиляди км.?
Значи си заслужава да се опита.С тази разлика,че в конвертора транзисторите работят с 2-3в.,а в др.усилватели с BFR91-8V. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Окт 01, 2005 11:20 Заглавие: Re: ТВ предусилвател ДМВ |
|
|
| wesko dilow написа: | Доколкото знам усилването на един конвертор е около 50dB,А ШУМЪТ,общо с осцилатора и смесителя е под1dB.Кой промишлен антенен усилвател може да се похвали с такива параметри?Ами способността на конвертора да улавя сигнали от 40хиляди км.?
Значи си заслужава да се опита.С тази разлика,че в конвертора транзисторите работят с 2-3в.,а в др.усилватели с BFR91-8V. |
Друг път усилване 50dB сигнала от него излиза 60-70dB/mkv за това са тези сателитни антени колкото е по голяма толкова по добре се приемат слабите спътници, и е много важно на къде е насочен спътника.
Има места където с 50см например в западна европа е добре , а за да е добре при нас ти трябва по голяма от 2м антена !!!
И там усилват по 7-8dB на стъпало, имаи предвид че никъде не слагат в конвертор повече от 3 стъпала на входа и 2 стъпала след преобразуването , което не прави общо усилване 50dB а пак 30-35dB !!! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 01, 2005 16:34 Заглавие: |
|
|
| Нека си кажа и аз за конверторите.Старите Гардинъри и английските Континентали си имаха наистина високо -до 50 дБ усилване по междинна ,но сега новите китайски боклуци ги правят с по 2бр -25 Гхц транзистори ,които повече от 20 дБ на стъпало не могат да изкарат посмъртно.Така че за 50 дб ще кажа "Ех мечти мечти!" |
|
|
 |
slartibartfast Гост
|
Пуснато на: Съб Окт 01, 2005 18:12 Заглавие: E |
|
|
| ELP написа: | | Нека си кажа и аз за конверторите.Старите Гардинъри и английските Континентали си имаха наистина високо -до 50 дБ усилване по междинна ,но сега новите китайски боклуци ги правят с по 2бр -25 Гхц транзистори ,които повече от 20 дБ на стъпало не могат да изкарат посмъртно.Така че за 50 дб ще кажа "Ех мечти мечти!" |
Абе стига сте си измисляли бе хора , няма транзистор на тези честоти да усилва повече от 7-8dB на стъпало, по новите са с една интегрална схема 2 стъпален усилвател за междинната на 1GHz и пак няма 20 dB усилване
Преди време се занимавах с правене на предаващи конвертори и съм ги мерил със специализирана техника .  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 01, 2005 21:45 Заглавие: ТВ предусилвател ДМВ |
|
|
| Благодаря колеги за осведомяването,май онези от Запад са ме лъгали повече от 20г.,щото в каталозите за сателитна техника почти на всички конвертори пише:GAIN-50dB Noise Figure-0,5-0,8dB.Явно не съм добре с езиците или неправилно съм чел през ред. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Нед Окт 02, 2005 7:43 Заглавие: |
|
|
| Моето мнение е че проблема не е в качеството на транзисторите от конверторите като такива Проблемът е че конструктивно конвертора за сателитна телевизия е неподходящ за антенен усилвател И елементите и корпуса на конкретни модели сигурно могат да се ползуват като се разработи подходяща нова платка но това няма да е преработен конвертор за сателитна телевизия а едно на практика друго устройство |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|