|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2005 21:42 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | californiec,като подадеш на входа 35Vи изкараш 34,5,няма как да ти грее нещо.Изобщо се чудя как излизат тези34,5V Я пробвай примерно да настроиш изходно напрежение 5V и да дръпнеш 1,5А-Ще и се вземе акъла на схемата без радиатор :!:Колкото до схема със 723 от 0V до 30-35V ако някой се интересува,ще я потърся и пусна.Правих такъв стабилизатор преди няколко години по схема на чешкото списание AMATERSKE RADIO,която потегли перфектно-без отрицателни напрежения и други гяволии.Работата в края на краищата опря до няколко въшливи копчета,които ми трябваха за превключването прага на защита и които намерих едва тази година Така че през зимата ще довърша проекта.Иначе,повтарям,схемата е ИЗПИТАНА Колкото до двата корпуса на 723-РАЗГЛЕДАЙ ГИ ВНИМАТЕЛНО Няма никакъв проблем в платка да ползваш кръглия корпус вместо DIL14.Естествено,обратното ще е малко трудничко  |
пи4 аз ти говория за 7805!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! я се сабоди малко,не за 723  _________________ Всичко е в тока  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2005 21:52 Заглавие: |
|
|
| charli написа: | V60, това е майла, на който може да пратиш схемата - [email protected]
californieca, би ли нарисувал на схемата, която съм постнал, това което си написал. 723 имат два вида корпуса и крачетата не им отговарят. Аз съм с кръглия корпус. Макар и обясненията да са по нея, по-добро от схема на живе нема. SORRY, аз си мисля, че californiata обяснява схемата по моя проблем Така е като се обсъждат две теми в един пост.  |
пи4 аз говория за един стабилизатор които е със 7805,slav4o попита да му се предложи схема за пове4е от 1А и аз му предлагам,не6то се баркате вие,знам 4е темата е за "723" но аз говория за друго мое ре6ение което"РАВОТИ" и ня да го намери6 по "книжките",не мога да го пратия на никои поне засега 4е достав4ика ми на нет,трябва парво да му изсветя маслото и тогава,а дава пари на вятара.
Мисля 4е поправих даблужденията по темата,може и аз пак да сам се заблодил,знаели 4овек  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2005 21:14 Заглавие: |
|
|
| Aз ви говорех за импулсния стабилизатор. И питах ако някой знае вместо единствения транзистор в примерната схема какво да сложа, че да дава 4 А. Мисля да пробвам с два транзистора в схема дарлингтон, защото с BD140 явно няма да устиска 1А. Например BD140 и КТ818Г. Явно никой не е пробвал и ще опитам на късмет. А и още нещо, как да определя оптималната честота, без да знам индуктивността на дросела. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2005 22:50 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Aз ви говорех за импулсния стабилизатор. И питах ако някой знае вместо единствения транзистор в примерната схема какво да сложа, че да дава 4 А. Мисля да пробвам с два транзистора в схема дарлингтон, защото с BD140 явно няма да устиска 1А. Например BD140 и КТ818Г. Явно никой не е пробвал и ще опитам на късмет. А и още нещо, как да определя оптималната честота, без да знам индуктивността на дросела. |
Грамотен 4овек си,6те се се ти6 за не6ти4ко,като дарлинктон4ето ,и нали си знае за ампераж4ето,на транзисторите,слагаи с колкото се мойе по голям коеф. на усилване по ток  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2005 22:59 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Aз ви говорех за импулсния стабилизатор. И питах ако някой знае вместо единствения транзистор в примерната схема какво да сложа, че да дава 4 А. Мисля да пробвам с два транзистора в схема дарлингтон, защото с BD140 явно няма да устиска 1А. Например BD140 и КТ818Г. Явно никой не е пробвал и ще опитам на късмет. А и още нещо, как да определя оптималната честота, без да знам индуктивността на дросела. |
прати схемата на [email protected], ime dolna 4erta no ne se vijda ot liniqta pod e-mail i 6те видия не6ти4ко да ти помогна,ОК,ако може6 де  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 8:22 Заглавие: |
|
|
| Схемата я има в атача, то, там е цялото PDF на 7500В. Сега ще пробвам със 2Т9136 И КТ818Г |
|
|
 |
SVA-BG Активен потребител

Регистриран на: 22 Май 2005 Мнения: 83 Местожителство: Горна Оряховица
|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 8:34 Заглавие: |
|
|
| californieca написа: | | charli написа: | V60, това е майла, на който може да пратиш схемата - [email protected]
californieca, би ли нарисувал на схемата, която съм постнал, това което си написал. 723 имат два вида корпуса и крачетата не им отговарят. Аз съм с кръглия корпус. Макар и обясненията да са по нея, по-добро от схема на живе нема. SORRY, аз си мисля, че californiata обяснява схемата по моя проблем Така е като се обсъждат две теми в един пост.  |
пи4 аз говория за един стабилизатор които е със 7805,slav4o попита да му се предложи схема за пове4е от 1А и аз му предлагам,не6то се баркате вие,знам 4е темата е за "723" но аз говория за друго мое ре6ение което"РАВОТИ" и ня да го намери6 по "книжките",не мога да го пратия на никои поне засега 4е достав4ика ми на нет,трябва парво да му изсветя маслото и тогава,а дава пари на вятара.
Мисля 4е поправих даблужденията по темата,може и аз пак да сам се заблодил,знаели 4овек  |
То това е регулатор а не стабилизатор освен ако не следиш напрежението в изхода но по твоето описание делителя е на изхода на 7805.....
http://www.fairchildsemi.com/ds/LM%2FLM7805.pdf |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 10:16 Заглавие: |
|
|
| Така вече направих пробите, при 12 V изходно напрежение, и товар 3,9 ом (3А) схемата работи нормално както и при 16 V и товар 3,9 ом (над 4 А) Но при 4А изходното пада леко, защо така се получава ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 10:31 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Така вече направих пробите, при 12 V изходно напрежение, и товар 3,9 ом (3А) схемата работи нормално както и при 16 V и товар 3,9 ом (над 4 А) Но при 4А изходното пада леко, защо така се получава ? |
Kакто бях казал по горе в една мои коментар"проблем" "ТОК НЕМА" !!!!!!!!,та пробвали схемата ковто ти описах,сори 4е не мога да ти я пратия,нета е скапн,ина4е сам ти я нарисувал
Успех!  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2005 19:09 Заглавие: Re: Импулсен стабилизатор със КА7500В (ТL 494) |
|
|
| slav4o.com написа: | Мисля да я направя да се регулира например от 0 до 30 V. Чрез потенциометър в обратната връзка се постига това, но от 5 до 30 V. Как да го направя да започва от 0 V ? Също мисля да направя защита от претоварване по ток, както и да го направя за около 3-4 А.
 |
ако не бъркам ka7500 беше абсолютно съвместима със tl494 затва ще ти говоря за 494
има два компаратора за напрежение, които определят ширината на импулсите. зада направиш захранаване за <5V просто компаратора, който ползваш не го свързваш към +5VRef, а през делител докарваш оттам примерно 1волт. Препоръчвам използване на 1% резистори, щото иначе при високото на изхода (35В) може да ти се клати с 2-4 волта
след това изхода го делиш със делител VR / 1kOhm и го подаваш на другия вход на компаратора. по този начин ще постигнеш изход 1В до колкото там искаш нагоре.
За по-малко напрежение на изхода не те съветвам да работиш с тази интегралка, т.к. е доста нискочестотна - обикновено се пуска на около 30кхц. Принципно за преобразуватели без трансформатор при кофициент повече от 10:1 препоръчват много високи честоти - над 200-300кхц, с активна токова защита по време на всеки импулс.
а иначе както казват колегите по-горе lm2576-adj е перфектна за тебе - като изключим, че е 3А, а външен ключ и се слага трудно.
за включване на токова защита - т.е. спиране на генерациите в комп. захранванията използват основно два метода - единия е превклюване на пин 4 (dead time control) към +5VRef което установява импулси с практически нулева ширина, или вдигане на емитерите на изходните NPN към 5волта при което те не се отпушват.
| slav4o.com написа: |
Така вече направих пробите, при 12 V изходно напрежение, и товар 3,9 ом (3А) схемата работи нормално както и при 16 V и товар 3,9 ом (над 4 А) Но при 4А изходното пада леко, защо така се получава ? |
а входното пада ли? достатъчно голям ли ти е кондензатора на входа за да поеме 4А за времето на импулса? _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|