Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Импулсен стабилизатор със КА7500В (ТL 494)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Сеп 06, 2005 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
californiec,като подадеш на входа 35Vи изкараш 34,5,няма как да ти грее нещо.Изобщо се чудя как излизат тези34,5V Question Я пробвай примерно да настроиш изходно напрежение 5V и да дръпнеш 1,5А-Ще и се вземе акъла на схемата без радиатор :!:Колкото до схема със 723 от 0V до 30-35V ако някой се интересува,ще я потърся и пусна.Правих такъв стабилизатор преди няколко години по схема на чешкото списание AMATERSKE RADIO,която потегли перфектно-без отрицателни напрежения и други гяволии.Работата в края на краищата опря до няколко въшливи копчета,които ми трябваха за превключването прага на защита и които намерих едва тази година Exclamation Така че през зимата ще довърша проекта.Иначе,повтарям,схемата е ИЗПИТАНА Exclamation Колкото до двата корпуса на 723-РАЗГЛЕДАЙ ГИ ВНИМАТЕЛНО Exclamation Exclamation Exclamation Няма никакъв проблем в платка да ползваш кръглия корпус вместо DIL14.Естествено,обратното ще е малко трудничко Exclamation Laughing Laughing Laughing

пи4 аз ти говория за 7805!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! я се сабоди малко,не за 723 Laughing
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 06, 2005 21:52    Заглавие: Отговорете с цитат

charli написа:
V60, това е майла, на който може да пратиш схемата - [email protected]
californieca, би ли нарисувал на схемата, която съм постнал, това което си написал. 723 имат два вида корпуса и крачетата не им отговарят. Аз съм с кръглия корпус. Макар и обясненията да са по нея, по-добро от схема на живе нема. SORRY, аз си мисля, че californiata обяснява схемата по моя проблем Laughing Така е като се обсъждат две теми в един пост. Very Happy

пи4 аз говория за един стабилизатор които е със 7805,slav4o попита да му се предложи схема за пове4е от 1А и аз му предлагам,не6то се баркате вие,знам 4е темата е за "723" но аз говория за друго мое ре6ение което"РАВОТИ" и ня да го намери6 по "книжките",не мога да го пратия на никои поне засега 4е достав4ика ми на нет,трябва парво да му изсветя маслото и тогава,а дава пари на вятара.
Мисля 4е поправих даблужденията по темата,може и аз пак да сам се заблодил,знаели 4овек Wink Wink Wink Laughing Laughing Laughing Laughing Cool
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Сеп 07, 2005 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Aз ви говорех за импулсния стабилизатор. И питах ако някой знае вместо единствения транзистор в примерната схема какво да сложа, че да дава 4 А. Мисля да пробвам с два транзистора в схема дарлингтон, защото с BD140 явно няма да устиска 1А. Например BD140 и КТ818Г. Явно никой не е пробвал и ще опитам на късмет. А и още нещо, как да определя оптималната честота, без да знам индуктивността на дросела.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 07, 2005 22:50    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
Aз ви говорех за импулсния стабилизатор. И питах ако някой знае вместо единствения транзистор в примерната схема какво да сложа, че да дава 4 А. Мисля да пробвам с два транзистора в схема дарлингтон, защото с BD140 явно няма да устиска 1А. Например BD140 и КТ818Г. Явно никой не е пробвал и ще опитам на късмет. А и още нещо, как да определя оптималната честота, без да знам индуктивността на дросела.

Грамотен 4овек си,6те се се ти6 за не6ти4ко,като дарлинктон4ето Wink ,и нали си знае за ампераж4ето,на транзисторите,слагаи с колкото се мойе по голям коеф. на усилване по ток Wink
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 07, 2005 22:59    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:

прати схемата на [email protected], ime dolna 4erta no ne se vijda ot liniqta pod e-mail i 6те видия не6ти4ко да ти помогна,ОК,ако може6 де Wink
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 08, 2005 8:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата я има в атача, то, там е цялото PDF на 7500В. Сега ще пробвам със 2Т9136 И КТ818Г
Върнете се в началото
SVA-BG
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Горна Оряховица

МнениеПуснато на: Чет Сеп 08, 2005 8:34    Заглавие: Отговорете с цитат

californieca написа:
charli написа:
V60, това е майла, на който може да пратиш схемата - [email protected]
californieca, би ли нарисувал на схемата, която съм постнал, това което си написал. 723 имат два вида корпуса и крачетата не им отговарят. Аз съм с кръглия корпус. Макар и обясненията да са по нея, по-добро от схема на живе нема. SORRY, аз си мисля, че californiata обяснява схемата по моя проблем Laughing Така е като се обсъждат две теми в един пост. Very Happy

пи4 аз говория за един стабилизатор които е със 7805,slav4o попита да му се предложи схема за пове4е от 1А и аз му предлагам,не6то се баркате вие,знам 4е темата е за "723" но аз говория за друго мое ре6ение което"РАВОТИ" и ня да го намери6 по "книжките",не мога да го пратия на никои поне засега 4е достав4ика ми на нет,трябва парво да му изсветя маслото и тогава,а дава пари на вятара.
Мисля 4е поправих даблужденията по темата,може и аз пак да сам се заблодил,знаели 4овек Wink Wink Wink Laughing Laughing Laughing Laughing Cool

То това е регулатор а не стабилизатор освен ако не следиш напрежението в изхода но по твоето описание делителя е на изхода на 7805.....
http://www.fairchildsemi.com/ds/LM%2FLM7805.pdf
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 08, 2005 10:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Така вече направих пробите, при 12 V изходно напрежение, и товар 3,9 ом (3А) схемата работи нормално както и при 16 V и товар 3,9 ом (над 4 А) Но при 4А изходното пада леко, защо така се получава ?
Върнете се в началото
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 08, 2005 10:31    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
Така вече направих пробите, при 12 V изходно напрежение, и товар 3,9 ом (3А) схемата работи нормално както и при 16 V и товар 3,9 ом (над 4 А) Но при 4А изходното пада леко, защо така се получава ?

Kакто бях казал по горе в една мои коментар"проблем" "ТОК НЕМА" !!!!!!!!,та пробвали схемата ковто ти описах,сори 4е не мога да ти я пратия,нета е скапн,ина4е сам ти я нарисувал Wink
Успех! Wink
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 08, 2005 19:09    Заглавие: Re: Импулсен стабилизатор със КА7500В (ТL 494) Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
Мисля да я направя да се регулира например от 0 до 30 V. Чрез потенциометър в обратната връзка се постига това, но от 5 до 30 V. Как да го направя да започва от 0 V ? Също мисля да направя защита от претоварване по ток, както и да го направя за около 3-4 А.
Smile

ако не бъркам ka7500 беше абсолютно съвместима със tl494 затва ще ти говоря за 494 Smile

има два компаратора за напрежение, които определят ширината на импулсите. зада направиш захранаване за <5V просто компаратора, който ползваш не го свързваш към +5VRef, а през делител докарваш оттам примерно 1волт. Препоръчвам използване на 1% резистори, щото иначе при високото на изхода (35В) може да ти се клати с 2-4 волта Very Happy
след това изхода го делиш със делител VR / 1kOhm и го подаваш на другия вход на компаратора. по този начин ще постигнеш изход 1В до колкото там искаш нагоре.

За по-малко напрежение на изхода не те съветвам да работиш с тази интегралка, т.к. е доста нискочестотна - обикновено се пуска на около 30кхц. Принципно за преобразуватели без трансформатор при кофициент повече от 10:1 препоръчват много високи честоти - над 200-300кхц, с активна токова защита по време на всеки импулс.

а иначе както казват колегите по-горе lm2576-adj е перфектна за тебе - като изключим, че е 3А, а външен ключ и се слага трудно.

за включване на токова защита - т.е. спиране на генерациите в комп. захранванията използват основно два метода - единия е превклюване на пин 4 (dead time control) към +5VRef което установява импулси с практически нулева ширина, или вдигане на емитерите на изходните NPN към 5волта при което те не се отпушват.

slav4o.com написа:

а входното пада ли? достатъчно голям ли ти е кондензатора на входа за да поеме 4А за времето на импулса?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети