| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 15, 2005 19:30 Заглавие: |
|
|
Нека и аз да се изкажа:
Ако се приеме че допустимия пад е 18 волта то тогава излиза че съпротивлението на жицата при 3А консумация трябва да е най-много 18/3=6 ома.
От там излиза че сечението трябва да бъде 0,017*800/6=2,26 квадрата
Ако някой се усъмни в сметките ми да ми погледне подписа  _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 15, 2005 21:04 Заглавие: |
|
|
По сметки си съвсем прав! Ама и предишното мнение ме замисли. Опита ми говори, че и той е прав, ама тия 5-6 волта спад накрая при това сечение малко ме притесняват... _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
Viper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 15, 2005 21:09 Заглавие: |
|
|
Знам че по сметки излиза едно а на практика друго. Аз говоря от гледна точка на практиката защото подържам ЛАН мрежа и е изградена точно така както ви казах. Даже след десетия суич имам ново захранване 60 волта в което има едно реле това реле е вързано към предното трасе и като изключа трафа в станцията цялата мрежа спира. _________________ Няма нищо по хубаво от лошото време. |
|
|
 |
banchev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 15, 2005 22:06 Заглавие: |
|
|
Предполага се ,че ще използваш меден проводник! Меден проводник със сечение 1мм2 дълъг 1м има съпротивление 0.0175 Ома.Което означава ,че проводник дълъг 800м ще има съпротивление 0.0175 Х 800 = 14 Ом . Загубата на напрежение по такъе проводник зависи от съпротивлението му и тока ,който тече по него. В твоя случай 14 Ом Х 5 А = 70В. Това е много ! От твойте 90В ще останат едва 20В. Значи почваш да вдигаш сечението , ако този 1мм2 го вдигнеш 2 пъти загубата ще се намали 2 пъти . Вече ще е 35В. Пак е доста дигаш още и така.... Помни обаче че винаги ще има и за проводника А колко ще е за него ти ще решиш.В карйна сметка стигнахме до 3мм2 а до там стигна и shoWmaniac. Така ,че си вземи 4мм2 ,защото 3 мм2 няма . |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 15, 2005 23:17 Заглавие: |
|
|
| Банчев ,не чети само първия пост ,не видя ли ,че тока е намален на 2.5-3 А При този ток 2 квадрата са напълно достатъчни!Както всъщност излезе и от грубите ми сметки по горе. Че и цената на 800 метра 2Х4квадрата май ще излезе доста солена! Всъщност сега ми хрумна нещо друго-защо смятаме загубите само на единия проводник ,май без да искаш може да се окажеш прав за 4 те квадрата? От друга страна обаче ,подозирам ,че не си взел предвид спадането на консумацията вследствие понижаването на напрежението ,около 4-5 пъти ,при по ниско кпд. и ако имаш 10 суича по .3 А смятай го 3А/4 =0.75-1 А. Това обяснява и писанката на Viper за сечението 0.75мм2. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 16, 2005 2:01 Заглавие: Re: сечение на проводник?!? |
|
|
| Estranged написа: | | ...да пусна по него 90 волта AC. Дължината му трябва да е около 800 метра, а консумацията по него 5 ампера! |
за switch-ве само ли става въпрос?
ако е така то на са ти необходими такива токове (дори и 3А).
всъщност като се замисля такъв ток ти е необходим само ако ще включваш компютър на края на тая линия, което би било безсмислено.
ако ще храниш само суичове токът ще е макс 1А в началните сегменти и двата свободни чифта на ФТП-то ти стигат.
м/у другото за сметката - те са по 0.2 кв.мм. всеки проводник със съпротивление 8 ома/100 метра.
ако е нещо по-специално като конфигурация - кажи малко повече, ако искаш да ти го сметнем  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 16, 2005 11:09 Заглавие: |
|
|
Здравейте колеги ,нека кажа и аз нещо .Сметките Ви са верни ,обаче на практика нещата са коренно различни ,казвам го от личен опит ,опънали сме до сега над 1000км кабели за различни мощности За целта има готови програми смятащи сечението на проводника ,всичко е наред обаче лошото при нас в БГ , е че медните проводници не са от чиста мед ,а мед с доста примеси Сигурен съм ,че с 2x4кв.мм ШВПС ще е наред при 2-3 ампера консумация,с 2.5 също ще стане,но 800метра си е бая разтояние,пад ще имаш неминуемо може и 6кв.мм да не могат да ти компенсират пада на напрежение...  _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
banchev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 16, 2005 22:52 Заглавие: |
|
|
Aleksandro е прав за практиката и теорията. Малко теоритично гледаме на въпроса! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Сеп 17, 2005 10:06 Заглавие: |
|
|
| А и не забравяйте че суичовете не са накуп във края а са разпределени долу горе равномерно по захранващата линия. Може да се сложи в началото по-дебел проводник, по-нататък по-тънък и така нататък. |
|
|
 |
Estranged Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 17, 2005 17:19 Заглавие: |
|
|
няма да са суичове, а конвертнорни устройства които преубразуват сигнала от оптичния кабел към ftp. през около 200 метра трябва да има по 1. мисля с 2 мм2 да кабел да пробваме - дано да стане че иначе лошо  |
|
|
 |
|